Exportförväntningar kan hålla europeiska grispriserna uppe i höst

Grisköttpriserna är på rätt väg nu, efter att ha varit oförändrade över hela europeiska grismarknaden senaste veckan. Noteringarna i Frankrike och Tyskland började gå upp försiktigt. Som en följd steg priserna i Österrike, Holland och Belgien. Priserna i Danmark och Spanien blev oförändrade.

I England föll noteringen något. Restriktionerna i samband med mul- och klövsjukan stoppade upp slakten och slaktkön ska nu minskas, med ökat utbud som följd.

Förutom att utbudet av slaktgrisar minskar, förbättras marknaden för export. Danish Crown, t ex, rapporterar genombrott för leveranser till Kina. Tills nu har Kina endast varit intresserad av biprodukter, som inälvor, fötter och öron. Men nu, säger danskarna, frågar kineserna även om det vi tycker är ädlare produkter, som bog och karré.

Trenden senaste dagarna är förbättrad atmosfär på marknaden för slaktgrisar. Den traditionella sänkningen av grispriserna på hösten kan undgås i år om experternas tro på ökad export håller streck. Källa: ISN. /LG 070829

Mer om grispriserna i @-GRIS