Musik för grisarna vid slakt ger bättre kött i nybyggt slakteri

Precis nyligen invigda slakteriet Prima Jæren i Hå i Norge är ett av Europas modernaste. Det är omtalat i medierna för att gå nya vägar för att få bästa möjliga griskött. Grisarna ska t ex avlivas till specialkomponerad lugnande musik.

Musiken ska lugna djuren inför slakten och göra dem avstressade. Förr gav man grisen en sup inför slakten, så den skulle slappna av. Men det gör man inte i Jæren.

-Vi har lagt mycket vikt vid etik och djurvälfärd i nya anläggningen, säger Are Veraas, Prima Jæren. Indrivningen av grisarna till slakt sker med ett helautomatiskt system enligt senaste rön. I tillägg ska grisarna lugnas med specialkomponerad avstressande musik. Vi vet att både grisar och nöt tycker om ungefär samma lugna musik som vi människor. Så det blir varken musik av Iron Maiden eller Metallica, utan lugnare toner, säger han.

Musiken är inte komponerad ännu. Slakteriet har tagit kontakt med en kompositör. Musiken ska börja användas redan i grisstallarna, för att grisarna ska förknippa musiken med den invanda och lugna miljön i boxarna. Samma musik spelas i gristransportbilen under transporten, samt i slakteriet och under de sista minuterna på den automatiska indrivningsanordningen, som slutar med bedövning med CO2-gas.

Framdrivningssystemet finns redan på slaktbilen. Chauffören trycker på en knapp och grupper om 10 grisar drivs ut ur bilen och in i slakteriets indrivningssystem.

Nya slakteriet har en kapacitet av ca 55 000 grisar per år, plus 7 000 nöt och 8 000 lamm. Det kan ökas efter hand och det finns gott om utrymmer för ytterligare utbyggnader. Källa: Aftenbladet.

Musikern Håvard Rosenberg ska skriva det timslånga musikstycket för grisarna.

-Det ska bli en blandning mellan grisvänliga naturljud och instrumentalmusik. Men jag ger mig inte på att försöka tänka som en gris, säger han.

Popartisten Thomas Dybdal har bidraget med några strofer. Det har väckt uppmärksamhet i Norge, eftersom han är en av Norges hetaste popmusiker just nu.

- Jag har talat med olika experter för att försöka komma på vilken musik grisarna kan tänkas gilla, säger Håvard Rosenberg. Det har blivit en blandning av naturljud och musik.

-Musiken måste vara njutbar både för grisarna och för den personal som jobbar på slakteriet, säger han. Källa: SR P1 Mitt i musiken. /LG 070829