Nortura bygger nya slakterier i norra Norge

Vid årsskiftet beslutar Nortura om ev nybygge i Tröndelag (i höjd med Umeå) som ska ersätta de tre nötslakterierna vid Namsos, Rissa och Oppdal. Nortura har frågat kommunerna i området om lämplig mark. Ett alternativ är fortfarande upprustning.

Det för 95 milj nkr nyligen upprustade grisslakteriet i närbelägna Steinkjer berörs inte.

Det är inte heller någon diskussion om samarbete med privatägda Spis Grilstad, som snart är klara att bygga ett stort slakteri i Malvik nära Trondheim (i höjd med Östersund).

Nya slakteriet behöver 200 - 300 anställda för slakt och styckning. Om bygget även ska omfatta kycklingslakteri tillkommer 100 personer. Norge upplever en kycklingboom och Nortura förutser behovet av att bygga ett nytt kycklingslakteri i området om några år.

Nortura rationaliserar nu kraftigt och är nere i 20 anläggningar. Ett nytt slakteri i Bjerka i Nordland, nära Bodö (i höjd mellan Jokkmokk och Kiruna) är under byggnation och ska vara klart i maj. Då läggs Bodø, Mosjøen och Brønnøysund ned och antalet blir 18.

Nortura har 7 000 anställda på 41 platser från Kvinesdal i söder till Karasjok i norr. Det är en vägsträcka på 214 mil. Dvs om man tar ginaste vägen, genom Sverige och Finland. Källa: Adressa. /LG 070829