Berghs-studenter vann med ”Stora Köttbytardagen”
Pressmeddelande Scan 070829

Ett event som döpts till ”Stora Köttbytardagen” har tagits fram av studenter på Berghs School of Communication och är det vinnande konceptet i den tävling som föreningen Ekokött utlyste i våras i samarbete med Scan, ICA, Coop och Axfood.

”Stora köttbytardagen” innebär att du tar med den gamla köttbiten som är undanstoppad längst inne i frysen och byter den mot en färsk bit ekologiskt kött i Kungsträdgården den 8:e september mellan kl.12 och 16. Där medverkar även en kock som lagar ekologisk mat och ger recepttips.

Berghs-studenterna fick i uppdrag att skapa en händelse som lockar människor att prova ekologiskt kött, men även ytterligare höja intresset och kunskapen om ekologiskt kött på ett annorlunda sätt. Förslaget som vann tävlingen har tagits fram av studenterna Tomas Jonsson och Tobias Grönberg. Sandra Ludvigsson är med och genomför eventet.

Under de första månaderna år 2007 ökade försäljningen av ekologiskt kött med 30 %, enligt en undersökning från Scan. Det innebär bland annat att nära 700 fler grisar får gå ute på bete och att ytterligare jordbruksmark, motsvarande 2800 fotbollsplaner, kan odlas utan bekämpningsmedel.

Visste du att:
- Allt ekologiskt kött som säljs i Sverige kommer från Sverige.
- Ekologisk produktion innebär att djuren ska vara ute på bete så mycket
som möjligt och få sin huvudsakliga föda från betet sommartid.
- Alla ekologiska djur går ute på bete, även grisar.
- Under vintern har djuren fri tillgång på vallfoder samt möjlighet att gå ut
i rastgårdar.
- Skillnaden mellan konventionellt kött och ekologiskt kött är bland annat
att beteskraven är ännu högre i den ekologiska produktionen.
- Fodret är ekologiskt odlat, det vill säga utan konstgödsel och kemiska
bekämpningsmedel och kommer huvudsakligen från den egna gården.
- Alla djur ska ha fri tillgång till grovfoder och andelen spannmål är starkt
begränsad. Därför är ekologiskt kött extra rikt på de nyttiga omega 3-fettsyrorna.

Ekokött
Ekokött är en ekonomisk intresseförening för ekologiska köttproducenter. Ekokött arbetar för att sprida information om det ekologiska köttets fördelar, och förbättrade produktionsvillkor för ekologisk djurhållning. Föreningen verkar, tillsammans med andra branschorganisationer, för att ekologiska kvalitetsprodukter ska nå marknaden och alla de företag och konsumenter som vill äta ekologisk mat. Ekokötts värdeord är *Svenskt smakrikt kött, *Hälsosam mat, *God djurhållning och *God miljö.

Scan – bry dig om vad du äter
Scan är ett av Sveriges mest omtyckta varumärken och förknippas med svenskt ursprung, trygghet och kvalitet. Genom vårt arbete från gård till bord har vi unik kontroll på djuromsorg, miljö och kvalitet. Scan AB ingår i koncernen HKScan som är ett av norra Europas största livsmedelsföretag inom kött, charkuterivaror och färdigmat. Scan AB omsätter 10 Mdr SEK och har 3 300 medarbetare. HKScan-koncernen har 10 000 medarbetare och en omsättning som uppgår till 20 Mdr SEK.

I Scan Ekologiskt använder vi alltid ekologiska KRAV-godkända råvaror. Förutom att produkterna alltid håller samma höga kvalitet som övriga Scan produkter, så har ursprunget ett extra värde. Det vill säga att köttet inte bara kommer från våra egna svenska gårdar, utan från våra egna KRAV-godkända gårdar. Det innebär att djuren är uppfödda enligt KRAV:s regler för ekologisk uppfödning. Scan är en av Sveriges största leverantörer av ekologiskt kött inom färdigpackat kött, charkprodukter och färdigmat.

Mer Scan-information