Danska noteringen lägst i Europa, säger Danske Svineproducenter

Det har alltid varit diskussion om huruvida internationella jämförelser av länders grispriser är rättvisande eller inte. Exakt rätt är det nog ingen som lyckas jämföra dem, men kanske nöjaktigt. Danske Svineproducenter, DS, har tittat på dansk och tysk notering med anledning av intensiva danska diskussioner.

Vecka 33 betalade Danish Crown enligt egen statistik 8,61 dkr, 10.84 skr. Det är 29 øre, 36 öre, mindre än den egna noteringen (OBS! Som numera är buttonotering, med avdrag. Det ska bli lägre faktiskt pris än notering, till skillnad mot Sverige). En tysk grisuppfödare med 90 levererade grisar i snitt fick utbetalt 10,33 dkr, 13,01 skr. Det är ca 40 öre under tyska noteringen.

Skillnaden är 1,72 dkr, 2.16 skr till tysk favör.

I ISNs jämförelser av europeiska grisnoteringar är skillnaden mellan tysk och dansk notering 89 øre, 112 öre, inkl efterlikvid, enligt DS-analysen. DS menar att skillnaden i ISNs jämförda priser snarare är undervärderad till tysk favör, än övervärderad. Danish Crown måste betala mer än 83 øre, 1,04 öre, i efterbetalning för att noteringen ska bli lika i Danmark och Tyskland. Så hög har efterlikviden inte varit tidigare år.

Danske Svineproducenter sammanfattar analysen med att danska noteringen är den lägsta i Europa. Men skillnaden till tyska noteringen är f n inte så stor att det lönar sig att exportera slaktgrisarna till Tyskland.

Tysk contra holländsk notering också hett ämne
Skillnaden på noteringarna i Tyskland och Holland diskuteras också ofta. Generellt sett kan noteringarna inte skilja sig särskilt mycket, eftersom slaktgrisarna i så fall transporteras över gränsen till bäst betalande land, f n Tyskland.

Danske Svineproducenter säger att tyska och holländska organisationerna för grisproducenter båda menar att noteringarna är rättvisande och det går inte att komma närmare i jämförelserna. Källa: Bl a Danske Svineproducenter.

Kommentar: Skillnaden i tabellen i @-GRIS om faktiskt utbetalade pengar per kg slaktgris är ännu större än skillnaden enligt noteringarna i Tyskland resp Holland. Orsaken vet jag inte. Enda förklaringen hittills är att det liksom i Sverige är väsentlig skillnad på officiell notering och faktiskt utbetalat belopp per kilo. Det är väl inte osannolikt att grisproducenter i andra länder också har personliga överenskommelser med slakterierna om betalningen för grisarna. Det är t ex är inte säkert att holländska uppfödare får alla merbetalningar vid tillfälliga leveranser till tyska slakterier.

Om Danske Svineproducenters jämförelse ovan ska även noteras att danska priset är statistik från Danish Crowns hela slaktvolym, medan tyska priset är exempel från en typisk leverans. /LG 070905