Faktiskt utbetalt belopp per kg griskött helt annat än noteringen

Noteringen på slaktgrisar är som bekant en sak, utbetalt belopp per kilo en helt annan. Så är det i Sverige och i de flesta länder. I Sverige, t ex, har vi många tillägg, både officiella och mer personliga. I Danmark redovisar man sedan några veckor bruttonotering (optimal notering), som det sedan görs avdrag från.

I en ny tabell i @-GRIS visar vi faktiskt utbetalt belopp för slaktgrisarna, inrapporterat från de fem största slakterierna i varje land, dividerat med antal slaktade kilo.

Man kan ha olika meningar om noteringar och tillägg, rättvis betalning, m m, men den här tabellen visar på ett bättre sätt slakteriernas förmåga att betala för grisköttet. De svenska slakterierna kommer i klart bättre dager än när enbart officiella noteringarna jämförs.

I den här tabellen behövs inga korrigeringar för olika klassning och andra skillnader mellan länder. Inte heller om transport till slakteriet ingår i noteringen, eller om den debiteras separat. Det är utbetalda pengar och levererade kilo som är de två parametrarna.

EU försöker likrikta slakten, så det inte blir någon stor skillnad mellan att slakta en gris i Sverige och t ex Tyskland. Ändå vet vi att det blir lite mindre pengar om vi i Sverige skickar grisar till Tyskland. Det beror bl a på att man i Tyskland rensar mer i halsen på grisarna än i Sverige. Tar man bort ca ett kilo vid ett slakteri, så får uppfödaren ca 15 öre mindre betalt per kilo. I Sverige övervakar Jordbruksverket att alla slakterier putsar lika.

Det kan även finnas andra smärre skillnader, men i huvudsak kan ländernas slakteriers betalning enligt tabellen jämföras med varandra.

Att notera är att jämförelserna i tabellen är gris utan huvud, medan vi i Sverige avräknar med huvud. Samt att efterlikvider och bonusar urbetalade separerade från noteringen inte är inräknade. I Danmark var Danish Crowns efterbetalning i fjol 63 danska öre, som inte fångas upp av siffrorna i tabellen.

Om priserna ändras med ett mindre belopp från en vecka till en annan och det är ett land med annan valuta än euro, så kan förändringen vara orsakad av valutaförändringar. /LG 070907