Närproducerat utegriskött - snart på Coop i Skåne och Blekinge Pressmeddelande Olinge Utegrisar, KBK, och Matutveckling Skockan 070918 Kristina Torstensson och Stefan Jönsson har nyligen satsat på produktion av utegrisar vid sin gård Västra Olinge i Skåne. Något som Kristianstad-Blekinge Konsumentförening (KBK) tyckte verkade mycket intressant. Snart finns därför Olinge Utegriskött att köpa i 18 Coop-butiker i Skåne och Blekinge med hjälp av före detta Gastronomistudenter vid Högskolan Kristianstad. Utanför Knislinge i Skåne, i trakten av Wanås slott, några mil norr om Kristianstad ligger gården Västra Olinge. I hagen går just nu runt 300 grisar fritt omkring och bökar. - Vi är glada att kunna ge grisarna ett så bra liv som det bara går här säger Kristina Torstensson, en av djurägarna, och pekar ut mot hagen. Stressfri hantering och korta avstånd till slakteriet är också viktigt för Kristina. - Knorrevångens Kontrollslakteri ligger bara 14 km bort i Glimåkra, tillägger hon. Något som hon tror att konsumenterna kommer att känna på smaken. - Att djuren slipper stressen och att de gått ute gör köttet smakrikt, rödare och saftigare och förhoppningsvis känns det bättre för människan också, säger hon. Vi vill kunna erbjuda kunderna ett lokalt alternativ på köttsidan så Olinges satsning kom inte en dag för sent, säger Lotta Persson, miljöcoach på KBK. Vi har därför valt att satsa helhjärtat på detta och köper därför upp hela produktionen på 15 grisar per vecka. Efter slakt kommer köttet att packas på Bromölla Chark innan det varje fredag går ut i butikerna i Eslöv, Höör, Hörby, Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Sölvesborg, Kallinge och Karlskrona. - Närproducerat utegriskött passar perfekt in i vår profil som en regional dagligvarukedja menar Lotta Persson på KBK. - Konsumenternas ökande intresse för kvalité och närproducerad mat gör att detta utegrisköttet lanseras helt rätt i tiden, säger Cristoffer Cedergren, konsult, som varit med och tagit fram och utvecklat konceptet på sitt företag Matutveckling Skockan. Företaget statades under utbildningen på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad och jobbar med utveckling av framtidens mat och måltider. - Korta transporter, närhet till producenten och bra djurhantering blir allt viktigare för konsumenten idag och därför behövs fler produkter som tar fasta på detta, säger Cristoffer Cedergren. Köttet kommer att finnas till försäljning ute i butik i början av oktober månad. Mer info kommer inom kort! |
||