Dansk export av griskött till Kina stiger

Kineserna äter 54,7 % av världens griskött och de vill ha mer. Danska exporten stiger kraftigt. Biprodukter som njure, lever, öron har fördubblats första halvåret i år, jämfört med samma tid i fjol, från 10 000 ton till ca 20 000 ton. Och kineserna köper allt mer styckade detaljer, som bog.

-Kan vi öka exporten något, får det stor effekt för dansk grisproduktion, säger Christina Hvid, vd i Danske Slagterier. Vi har en mycket intressant situation, när vi ser att vi börjar få fotfäste för danskt griskött i Kina.

Enbart i år stiger konsumtionen av griskött i Kina i en volym som motsvarar hela Brasiliens totala produktion. Det säger lite om potentialen. Det är f n enbart Danmark, USA och Canada som exporterar till Kina. Det beror på att kinserna kräver att exportlandet har slakterier som är godkända av kinesiska myndigheter för export. Danmark var först att få ett sådant godkännande.

-Sedan vi fick godkännandet, räknar vi bara dagarna innan vi kan börja exportera annat kött än biprodukter, säger Christina.

Kina blev nettoimportör av lantbruksprodukter 2004. Det finns begränsade möjligheter att öka den odlade arealen, vilket gör det svårt att öka produktionen av animalier i samma takt som ökningen av konsumtionen. Därtill kommer att den köpstarka medelklassen växer snabbt, som köper mer kött.

Genombrottet för dansk grisköttexport kommer samtidigt med att priserna på griskött i Kina stiger kraftigt. Sedan juli 2006 har priset på griskött nästan fördubblats. Enbart i juli i år steg priserna med 11,5 %.

Prisökningen beror på att produktionen faller som en följd av PRRS, som fått ett våldsamt förlopp i Kina. Sjukdomen är konstaterad i 26 av landets 33 provinser, där många grisar dött eller avlivats som en följd av sjukdomen.

Kinesisk grisuppfödning sker fortfarande till stor del på bakgårdarna, med billigt foder och hushållsavfall. Men det sker en snabb omställning till stora produktionsenheter med moderna utfodringsmetoder, baserat på importerat foder. Därmed stiger kostnaderna något, vilket gör importerat griskött mer konkurrenskraftigt.
Kinesiska uppfödare drabbas också av de höjda foderpriserna och stigande omkostnaderna. Källa: Danish Meat Association. /LG 070926