LSO inför garantipris 15 veckor framåt

Finska grisuppfödare som lämnar grisar till LSO (HKScan) vet nu att slaktgrisarna betalas med lägst 1,36 euro (12,50 skr) plus tillägg vecka 2, dvs ungefär den vecka som smågrisar som sätts in nu, kommer att slaktas. Om marknadens notering är högre vecka 2, betalar LSO slaktgrisarna med det högre priset.

Från onsdag inför LSO detta prisskydd. Varje torsdag vet grisuppfödarna i fortsättningen vad lägsta notering blir för grisar i klass Priimuus.

-Orsaken till att vi inför detta prisskydd är att uppfödarna av slaktgrisar ska våga sätta in smågrisar och kunna göra någorlunda bra kalkyler, säger Ulf Jahnsson, LSO. P g a det höga spannmålspriset är det uppfödare som tvekar sätta in smågrisar.

-Det behövs givetvis högre notering än garantipriset, men det ger ändå en fingervisning om var priset kan ligga som lägst.

Observera att garantipriset i den nya tabellen över garantipriser i högra spalten är priset utan tillägg för webbanmälan, m m. Garantipriset blir därmed 2 cent lägre än LSOs uppgivna notering i tabellen Slaktsvin, Norden.

Svenska uppfödare vill också ha garantipris
I Sverige har en del uppfödare också försökt få sitt slakteri att garantera ett lägsta pris vid slakt, för att man ska sätta in smågrisar. De slakterier jag talat med säger dock att man inte gått med på att utfärda garantipris. Ändå har minst en uppfödare sagt att han fått igenom kravet på garantipris och en annan sagt att han krävt garantipris för att fortsätta producera slaktgrisar. Han fortsätter producera, men vill inte tala om vilka garantier han fått. /LG 070928