Uppfödarna i Danmark väntar ut goda grispriserna nästa år

Danmark ligger långt ner på listan i @-GRIS, både över Europas noteringar för slaktgrisar och över faktiskt utbetalat belopp per kilo. Danska uppfödarna är trots detta förhållandevis lugna i debatten om den dåliga lönsamheten. I varje fall vad vi i Sverige kan se i medierna. Kritiken av låga noteringen är lågmäld och väsentligt mildare än i Sverige, trots att Sverige har högre grispris och lägre foderkostnader än danskarna.

-Danskarna är mer vana vid internationella prisvariationer, som man lärt sig hantera efter många år på internationell marknad, säger Svend Erik Sørensen, vice vd i Danish Crown. Danska uppfödare vet att efter tuffa tider när det är svårt att få ekonomin att gå ihop, kommer det goda tider då det blir fina överskott.

-Danska uppfödare är uppmärksamma på den internationella utvecklingen och tänker långsiktigt, säger han.
-Jag tror att även svenska uppfödare allt mer lär sig hantera sådana här situationer, de som inte gör det idag.

-Vi måste också notera att både svenska och danska uppfödare har bättre möjligheter att hantera ekonomiska kriser i grisproduktionen, än man har i många andra länder. Detta tack vare att grisproduktionen och spannmålsproduktionen står i god proportion till varandra i Sverige och Danmark.

-Ser vi grisproduktion och lantbruk lite från ovan, så är det ju inte så dåligt att priset på lantbruksprodukter ökas. Det är klart att i nuläget kan situationen vara ganska kritisk för både svenska och danska grisproducenter med obalansen mellan foderpris och köttpris, men vi tror att balansen mellan kostnader och produktpris kommer att återkomma. Så tänker man långsiktigt kan situationen bli ganska positiv.

-I många andra länder är grisproduktionen mer separerad från växtodlingen. Särskilt markerat är detta i länder som Holland och i den industrialiserade grisproduktionen i Nordamerika och andra områden. Där är grisproducenterna verkligt illa ute när spannmålspriset rusar i höjden som det gjort nu.

-Vi ser nu stor suggslakt och även utslaktning av slaktgrisar i Tyskland, Polen och Canada. Det är en effekt av griskrisen. Bl a i dessa länder skapar griskrisen ökat utbud av griskött. Det pressar priset, eftersom det redan tidigare var ett stort utbud av grisar. Utbudet är f ö större i Tyskland än prognoserna från början av året visade över den normala produktionen.

-En betydande utslagning av produktion pågår i Europa. Så vi får vänta ytterligare en tid medan utslaktning av grisar pågår, innan vi ser vändningen för grispriset, säger Svend Erik.

-I bedömningen om det framtida grispriset ska även intresset från Asien vägas in. Det finns nu ett betydande intresse från framför allt Kina att köpa europeiskt griskött. Det nya är att kineserna är intresserade av samma styckningsdetaljer som européer köper. Tidigare har det varit mest biprodukter.

Svend anser f ö att de tabeller i @-GRIS som visar noteringar resp faktiskt utbetalat pris för grisköttet, visar för lågt pris för dansk del. Efterbetalningen ska läggas till. Men även efter korrektion för efterbetalning, bör danskt grispris värderas högre, menar han.

-Det finns många sätt att väga in en gris, säger han.

Lars-Gunnar Lannhard