Både Scans vd Magnus Lagergren och ordförande Marcus Borgström hade fått förhandsinformation om Swedish Meats styrelses förslag, men var försiktiga med kommentarerna.
-Vi ska inte skrota vår organisation för inköp av grisar, sa dock båda.
Swedish Meats förslag går dock i linje med Scans ambitioner att fokusera mer på produktutveckling och förädling och mindre på leverantörskontakter.
HKScan har fått fortlöpande information

-Jag har underrättat HKScans ordförande Marcus Borgström 3 – 4 gånger under tiden styrelsen arbetat med förslaget, säger Lars Hultström. HKScan känner väl till det förslag vi lägger fram.

Marcus Borgström bekräftar att han fått kännedom om förslaget och att Scan inte längre får den exklusiva rätten att slakta de djur som Swedish Meats samlar in. Han har inga invändningar till förslaget.

Magnus Lagergren säger att han fått kännedom om förslaget för kort tid sedan och vill inte närmare kommentera det ännu.

-Vi har redan en organisation uppbyggd för inköp av djur och tänker inte skrota den. Det kan ju inte bli billigare om två organisationer ska köpa in djur, säger både Marcus och Magnus.

Däremot framkom det vid ägarmötet i Örebro att Scan framöver ska fokusera mer på förädling, produktutveckling och marknadsföring och mindre på leverantörskontakter.

-Det är inte rimligt att vd för ett miljardföretag ska vara kontaktytan mot leverantörerna, sa Lars Hultström. Swedish Meats nya marknadsbolag blir som ett filter mellan inköp av råvaran och försäljningen av produkterna. Scans vd ska ägna sig mer åt de senare leden i köttets väg till konsumenterna.

-Vi måste förädla mer och produktutveckla mer. Scan AB har redan flyttat fokus ett steg framåt i kedjan, sade Magnus Lagergren i sitt anförande.

Av det som sades på mötet kan vi dra slutsatsen att medlemmar och leverantörer i framtiden kommer att ha mer med Swedish Meats marknadsbolag att göra, än med Scan AB. /LG 071204