Ordföranden Lars Hultström (övre vänstra bilden) och ledamoten i styrelsen Per Nilsson, presenterade styrelsens förslag till det nya Swedish Meats inför 400 medlemmar i Conventum, Örebro.
Swedish Meats startar dotterbolag 2009 för samlade inköp
och försäljning av livdjur och slakt till alla slakterier och export
Swedish Meats blir kvar som ekonomisk förening och som ägare till HKScan-aktierna. Dessutom startar Swedish Meats ett aktiebolag under 2009, ett marknadsbolag med stark självständig ledning, med uppgift att samla svensk slakt från medlemmar och icke medlemmar, för att sedan bjuda ut kvantiteterna till Scan AB, något svenskt privatägt slakteri, eller annat, Danish Crown, eller slakteri i Europa. Det slakteri, helt enkelt, som ger Swedish Meats leverantörer bäst betalt för slaktdjuren.

-Vi har tagit fasta på medlemmarnas önskemål om samlat utbud av slaktdjuren, sade Swedish Meats ordförande Lars Hultström, när han offentliggjorde styrelsens förslag till Swedish Meats stämma 2 april 2008. Ingen kapitalförvaltning i Swedish Meats kan jämföra sig med möjligheten att få ett högt grispris. Det vi föreslår är optimering av grispriset i marknadsbolaget, aktiv förvaltning av kapitalet och inflytande genom aktiv närvaro i Scans och HKScans styrelserum.

Presentationen av förslaget skedde vid ett ägarmöte i Conventum i Örebro på tisdagkvällen 4 december med stor medlemsuppslutning.

-Aktivt ägande av aktierna i Swedish Meats, med starkt intresse att höja aktiekursen och deltagande i styrelsearbetet i Scan AB och HKScan, och samtidigt sälja slaktdjur till andra än Scan AB, kan synas som att sitta på två stolar och ha dubbla lojaliteter. Men vi anser att det är möjligt, säger Lars. Det är därför vi säger att vi ska ha en stark ledning i marknadsbolaget, med en vd med kunskap och integritet. Det ska inte vara samma personer i styrelsen för marknadsbolaget, som sitter med i Scan AB och HKScan.

-Modellen har vi hittat i Österrike, berättar Per Nilsson, Enköping, styrelseledamot i Swedish Meats. Där finns en inköpsförening som samarbetar med 10 slakterier, varav 3 mer aktiva. Priset sätts veckovis efter förhandlingar.    

Vid stämman i våras fick styrelsen i uppdrag att utreda Swedish Meats framtid. Det som då hamnade i fokus var främst hur förvaltningen av aktierna i HKScan skulle ske och föreningens kassa hanteras, bl a om eller hur mycket som borde delas ut till delägarna. Vidare fanns tre förslag till juridisk status på bolaget, om ekonomiska föreningen skulle likvideras, ombildas till aktiebolag, eller enklare form av aktieägarförening.

Styrelsen menar att man med förslaget lyckats förena de flesta av de önskemål som medlemmarna framställde vid 2007 års stämma. Dock endast i viss mån önskemålet om individuellt ägande av kapitalet. Aktierna blir kvar i Swedish Meats och viss del av kapitalet.

-Vi ska dela ut så mycket av kapitalet som möjligt, sa Lars. Det finns ingen anledning att ha mer kapital kvar i föreningen än vad som behövs för driften. Vi ska ha en mycket slimmad organisation.

-Swedish Meats har just nu en alldeles för stor organisation, men hur den ska se ut är nästa fråga.

Det som presenterades vid mötet i Örebro var endast huvuddragen av den nya organisationen.

-Nästa steg är att göra en affärsplan. Där återkommer vi med detaljerna, sa Lars. Innan dess ska vi inhämta synpunkter från olika håll och inte minst från regionmötena i början av mars. /LG 071204