Felaktig datummärkning i ICA-butiker
Pressmeddelande Ica 071204  

ICA har fått uppgifter om att ett fåtal ICA-butiker i Stockholmsområdet har märkt om kött som har passerat bäst-före-datum och sista förbrukningsdag.

ICA ser mycket allvarligt på dessa uppgifter. Att märka om kött med nytt datum är oacceptabelt och strider mot ICAs kvalitetspolicy, Svensk Dagligvaruhandels branschriktlinjer och Livsmedelslagen.

Reglerna för datummärkning är klara och tydliga. Bäst-före-datum och sista-förbruknings-dag får inte flyttas fram.

Enligt uppgift från Sveriges Televisions program Uppdrag granskning har ett fåtal ICA-butiker i Stockholmsområdet märkt om kött som har passerat hållbarhetsdatum med nytt datum. Uppdrag granskning uppger för ICA att felaktigheterna på olika sätt har dokumenterats. 

-Varje handlare är ansvarig för att kontrollen fungerar i butiken. Det som har skett är inte förenligt med ICA-handlarnas ansvar gentemot ICAs kunder. ICAs kunder ska kunna förvänta sig säkra och korrekt märkta varor i ICA-butikerna, säger Peder Larsson, vd för ICA Sverige.

Den gångna helgen har ICAs kvalitetsansvarige gått igenom rutinerna med de butiker som pekats ut. Intern information har också gått ut till alla butiker och hela koncernen för att uppmärksamma på vikten av att alltid följa märkningsreglerna.

ICA har också informerat Livsmedelsverket och miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i de respektive kommuner där de utpekade butikerna är verksamma.

ICA kommer också att med en certifiering säkerställa att samtliga ICA-butiker i Sverige har genomgått den interna utbildning som redan finns inom kvalitetsfrågor senast den sista januari 2008. Dessutom har ICA fattat beslut om att genomföra en tredjepartsrevision av ICA-butikernas egenkontrollprogram.