Dalsjöfors Slakteri ville bilda bolag tillsammans med KLS i fjol

När nu KLS sålts till Danish Crown och Scan lagt sitt s k ”fientliga bud” en minut i tolv på tidsskalan, kan det vara värt att peka på att KLS haft många diskussioner med möjliga samarbetspartners senaste tiden. En som det talats om är Dalsjöfors Slakteri, som gjorde en mycket ingående analys av KLS som företag och föreslog bildandet av ett gemensamt produktionsbolag 2006. Men det blev alltså inget med den affären.

-Vi arbetade då som nu med att ta vårt företag till ett högre plan i slakt-Sverige, kommenterar Peter Johansson. Det var dock före min tid som vd, så jag var inte med i det praktiska arbetet vid den tiden.

-Dalsjöfors Slakteri hade tjänat bra med pengar många år och ville gå vidare. Det var på försommaren 2006. Vårt förslag var att bilda ett nytt gemensamt produktionsbolag av vår samlade slakt och förädling, där Dalsjöfors skulle ha 51 % av aktierna och KLS 49. KLS skulle vara kvar som ekonomisk förening och äga sina 49 %, men vi i kraft av vår aktiemajoritet skulle svara för ledningen av företaget.

-Vi var långt komna, säger Peter. Vi hade två revisorer från vårt revisionsbolag hos KLS och gick igenom nödvändiga handlingar och gjorde en värdering av företaget. Den var så välgjord, att när 2006 var slut kunde vi konstatera att KLS resultatet för året och vår värdering diffade på endast 2 mkr och de bokförda värdena stämde precis. Vi hade alltså gjort en mycket exakt värdering av KLS.

-Vi hade också en utvecklingsplan med volymtillväxt för det nya gemensamma produktionsbolaget, med investeringar inte minst i Kalmar för både slakt och förädling av gris och nöt. Tanken var att utveckla våra två regioner, som har mycket gemensamt till sin karaktär. På båda håll har vi en lokal prägel och det är naturligt att utveckla sig som lokal producent.

-Vi såg KLS som en lämplig partner för oss. För att vi ska kunna utveckla vårt företag behöver vi duktig personal, leverantörer och marknad. Det finns i KLS och Kalmar län är ett intressant produktionsområde. Vi skulle få två fina produktionsområden i öster resp väster som kompletterar varandra. Vi skulle kunna optimera transporter, slakt och förädling och sänka kostnaderna ganska rejält både i Dalsjöfors och Kalmar.
-Vi har sedan länge fint samarbete med KLS, understryker Peter, och köper fortfarande helfall från KLS. Vi ser KLS som vår naturliga samarbetspartner.

Vad tror du noteringen på slaktgris varit i det nya produktionsbolaget om det blivit affär?
-Jag kan inte se något skäl till att dagens notering på 15 kr skulle ha varit lägre. Syftet med affären var ju att rationalisera och optimera. Noteringen skulle sannolikt vara ännu högre för KLS och Dalsjöfors tillsammans.

Varför blev det inget av med affären, enligt din mening?
-KLS hade flera företag att diskutera med. Möjligen tittar man mer på de kontanta pengarna man kan få. Vi fokuserade mer på utvecklingsmöjligheterna och hög notering.

Är ni ledsna för att ni inte blev den utvalda partnern?
-Vi gick inte in i diskussionerna utan att vara intresserade. Vi är lika intresserade idag, men nu har KLS valt Danish Crown och vi får acceptera det. Nu satsar vi i stället på slakt och förädling i en ny anläggning i Bjuv.

-Men jag tittade i ATL på deras enkät om KLS-medlemmarna föredrar Scan eller Danish Crown. Det är majoritet för Danish Crown, men Scan kommer inte långt efter.

-Kanske får vi en andra chans, om ägarna röstar mot Danish Crown affären på stämmorna, säger Peter Johansson. /LG 071208