Avtalet mellan KLS och Danish Crown undertecknat

I onsdags 5 december 2007 undertecknades avtalet, där Danish Crown via ett nybildat svenskt dotterbolag köper KLS operativa verksamhet. DC-bolaget betalar 33 mkr på tillträdesdagen för KLS bokförda värde (tillgångar minus skulder). Dessutom betalar bolaget 35 472 000 kr, för good will, 30 november 2009. Därmed beräknas medlemmarna få tillbaka 80 % av sina ordinarie insatser och förlagsinsatser.

Ekonomiska föreningen KLS träder i likvidation 30 november 2009, då leveranskontrakten går ut. I stället bildas en leverantörsförening, en ideell förening, som får representation i DC-bolaget. Den nya föreningen tar tillvara medlemmarnas intressen när KLS ek för inte längre finns.

Om Danish Crown upptäcker brister i fastigheter o dyl kan Danish Crown på sedvanligt sätt kräva reduktion av köpesumman. Den garantin är maximerad till 9 mkr. Sista garantierna går ut 30 november 2009, dvs när KLS slutligen likvideras och leveransavtalen gått ut.

Danish Crown är bäst för Kalmar-regionen och hela Sverige
-Vi har under senaste tiden endast diskuterat detaljer i avtalet med Danish Crown, men vi har varit helt överens senaste veckan. Därför kunde vi skicka ut kallelserna till extra stämman redan i fredags, innan avtalet undertecknades i Göteborg, säger Mats Olsson, ordförande i KLS.

-Visst har vi haft diskussioner med flera olika parter senaste åren, men inga andra under senaste tiden. Vi tycker inte att det har behövts. Förslaget från Scan AB var f ö riktat till medlemmarna, inte till styrelsen.

-KLS styrelse anser att Danish Crown är bästa alternativet för vår bygd, men även för hela Sveriges animalieproduktion. Vi såg ju också att många leverantörer till Swedish Meats i södra Sverige föredrog Danish Crown som samarbetspartner framför HK.

-Vi tror således starkt på avtalet med Danish Crown, säger Mats. Danish Crown är ett väldigt proffsigt företag. Vi har fått ett bra avtal som kommer att fungera långsiktigt. Det viktiga är inte att få tillbaka förlorade pengar, så vi kan betala tillbaka hela insatskapitalet, utan att vi kan få ett bra avräkningspris för slaktdjuren på lång sikt.

-Danish Crown behövs i Sverige för att stimulera konkurrensen på marknaden, anser vi i Kalmar. Väljer vi Scan minskar konkurrensen. Danish Crown är ett fullblodsproffs i gris- och nötbranschen som kan ge oss de bästa förutsättningarna i framtiden, säger Mats.

Danish Crown bildar dotterbolaget KLS Livsmedel AB
Danish Crowns nya bolag i Sverige, som ska köpa operativa verksamheten i KLS, ska heta KLS Livsmedel AB. Bolaget övertar den operativa verksamheten, samt de leveransavtal som KLS har med leverantörerna. KLS upplöses inte som förening, förrän leveransavtalen gått ut. Det är 30 november 2009.
Modellen för övertagandet är således lik den mellan Swedish Meats och HK, där Scan AB driver operativa verksamheten och Swedish Meats har kvar leveransavtalen.

Tillträdesdagen, när DC-bolaget övertar verksamheten, bestäms främst av vad Konkurrensverket säger om affären. Bedömningen är att tillträdesdagen blir under januari 2008, men senast 5 maj 2008.

KLS får 33 mkr för bokförda värdena i föreningen, plus 35 472 000 kr, som blir vinst sett utifrån de bokförda värdena. Detta förutsätter att KLS visar nollresultat under perioden från 3 augusti 2007, när värderingen gjordes, till tillträdesdagen.

Avtalet med Danish Crown förutsätter att föreningen KLS upphör. Beslut om detta tas på de stundande föreningsstämmorna och där krävs kvalificerad majoritet. Därefter administreras KLS av en likvidator, utsedd av tingsrätten, fram till 30 november 2009, då föreningen slutligen upphör som förening.

Medlemmars och andra djuruppfödares leveransavtal med KLS transporteras vidare till Danish Crowns dotterbolag, men är fortfarande tecknade med KLS ek för. KLS ansvarar således för att leveransavtalen fortsätter fungera till 30 november 2009, i de fall de är tecknade till dess. Det finns avtal som går ut tidigare. Formellt köper KLS in djuren, men har förbundit sig att leverera dem vidare till DC-bolaget KLS Livsmedel AB.

Ett separat avtal är därför tecknat för överlåtelsen av inköpta djur och avräkning efter slakt. Avtalet gäller från den dag KLS Livsmedel AB tillträder, t o m 30 november 2009. KLS Livsmedel AB sköter insamling och transporter, administration och betalning.

För försäljningen av den operativa rörelsen i KLS krävs endast enkel majoritet vid stämman. Mer än hälften av närvarande medlemmar vid stämman ska således rösta för förslaget.

För beslutet om likvidation och stadgeändringen krävs dock endera total enighet vid en stämma, eller enkel majoritet vid första stämman och att 2/3 av medlemmarna röstar för förslaget vid andra stämman. Den första stämman hålls 17 december i Nybro.

Stadgeändringen innebär att styrelsen ska kunna besluta sätta ner insatsamorteringen till noll för den tid föreningen har kvar att verka. /LG 071209

Läs originalet: Kallelse till stämman.