Det nya Swedish Meats
– en stark förhandlingspart som bidrar till att stärka den svenska animalieproduktionen

Ett nytt marknadsbolag för inköp och försäljning av svenska slakt- och livdjur, med start senast 2009. Det är ett av förslagen som Swedish Meats styrelse presenterar i sin utredning om föreningens framtida verksamhet.

Bakgrunden är försäljningen av Scan AB till HKScan i januari 2007. I samband med försäljningen slöts ett avtal med HKScan, som innebär att alla djur som levereras till Swedish Meats ska förmedlas vidare till Scan AB. Avtalet gäller t o m 30 juni, 2009. Swedish Meats har därför ingen egen egentlig verksamhet och för närvarande inga anställda.

I samband med affären bildades en Framtidsgrupp, bestående av 8 medlemmar, med uppdraget att utvärdera ett antal framtidsfrågor.

Vid Swedish Meats ordinarie stämma 2007 lämnades stafettpinnen vidare, då styrelsen gavs i uppdrag att utreda förutsättningar och konsekvenser av olika modeller för det framtida Swedish Meats. Det var framför allt två perspektiv som utredningen skulle omfatta: organisatoriskt samlat inflytande och tillgång till individuellt kapital. Utredningen, tillsammans med den vidare beredningen, ska utgöra underlag för beslut vid stämman i april 2008.

Utgångspunkter för styrelsens överväganden
Enligt stämman 2007 är likvidering av Swedish Meats för närvarande inte ett alternativ.

Utgångspunkten för utredningen har därför varit, att Swedish Meats i framtiden ska verka för att långsiktigt stärka den svenska animalieproduktionen. Swedish Meats bör ha en tydlig och stark förhandlarroll, för att på så sätt kunna bidra till att skapa en dynamisk marknad som erbjuder optimalt pris för levererade djur.

Swedish Meats bör också, genom sitt strategiska ägande, vara tydligt engagerade i utvecklandet av en stark livsmedelsindustri.

Styrelsens fokus har varit att söka så kallad ”win-win-lösningar”, dvs. att ”det ska vara bra både för bonden och för industrin”. Det kan uppnås genom att Swedish Meats

- samlar leverantörernas utbud

- bidrar till lönsamheten på medlemmarnas gårdar

- tar ett ägaransvar.

Ett marknadsbolag som skapar dynamik på marknaden
Dagens situation innebär att marknadsmekanismerna är satta ur spel. Priset på de djur som Swedish Meats förmedlar sätts inte i förhandling mellan kund och leverantör utan beslutas ensidigt av den dominerande aktören på marknaden. Samtidigt ökar den internationella konkurrensen, priserna på insatsvaror, speciellt foder, går upp, m.m. Sammantaget har detta inneburit problem med lönsamheten på gårdarna.

Det finns ett tydligt behov av att öka dynamiken på marknaden och skapa bättre förutsättningar för marknadsmässiga priser på svenska djur. Styrelsen har funnit att Swedish Meats kan åstadkomma det genom att etablera ett marknadsbolag.

Marknadsbolaget föreslås bli ett dotterbolag till den ekonomiska föreningen. Bolaget ska köpa in slakt- och livdjur från medlemmarna och sälja dessa vidare till marknadsmässiga priser. Eftersom Swedish Meats idag levererar samtliga djur till Scan AB är det givetvis naturligt att fortsätta samarbetet. Men Marknadsbolaget ska kunna sälja även till andra kunder.

Leverantörsfrågor viktiga för bönderna
Marknadsbolaget ska också arbeta med leverantörsfrågor. För att uppfattas som en attraktiv samarbetspartner på marknaden är det viktigt att Marknadsbolaget kan garantera hög kvalitet på produkterna och en effektiv och bra logistik.

Strategiskt ägande i en livskraftig industri
Swedish Meats äger idag aktier i HKScan motsvarande 12,3 procent av både aktiekapitalet och rösterna. Föreningen äger nominera en ledamot av styrelsen i HKScan och tre ledamöter av styrelsen i Scan AB.

Förutom att ägandet ger insyn och inflytande innebär det att Swedish Meats kan bidra till utvecklandet av en stark livsmedelsindustri – vilket gynnar medlemmarna. 

Tre alternativ till ny organisation
När det gäller organisatoriska alternativ har utredningen identifierat tre relevanta alternativ:

i) Holdingaktiebolag; modellen innebär att delar av föreningens tillgångar, främst aktier i HKScan, förs över i omgångar till ett holdingbolag, som är dotterbolag till den ekonomiska föreningen. Medlemmarna kan tilldelas aktier i holdingbolaget och på så sätt få tillgång till individuellt kapital.

Det finns ett antal svagheter med modellen. Med hembud på aktien blir handeln väldigt begränsad. Det är krångligt att hantera aktierna för ett så stort antal medlemmarna. Kostnaden för hanteringen blir hög i förhållande till holdingbolagets intäkter, som främst består av utdelning på aktier i HKScan. Modellen innebär administration av två organisationer, vilket också är fördyrande.

ii) Aktiebolag; modellen innebär att all verksamhet i ett steg skulle föras över till ett aktiebolag. Samtliga medlemmar tilldelas aktier i aktiebolaget. Modellen ger tillgång till individuellt kapital.

Svagheterna med modellen är bl.a. att vare sig inflytande eller utbud blir samlat, och det finns en risk att ägarmajoriteten går förlorad om en stor andel aktier säljs vidare till tredje man. Att ha aktien noterad innebär också en kostnad, liksom för modellen med holdingbolag.

iii) Ekonomisk förening; liksom dagens modell innebär det att verksamhet bedrivs i en fristående ekonomisk förening. Ägandet hålls samlat, liksom inflytandet. Kontrollen kan också bibehållas.

Svagheten med modellen är att individualiseringen av kapital endast kan ske till viss del, genom insatsemissioner.

Utifrån denna analys – och utifrån målsättningen att Swedish Meats vill samla utbudet och stärka inflytandet – rekommenderar styrelsen att Swedish Meats förblir en fristående ekonomisk förening.

Sammanfattning av styrelsens förslag
Ekonomisk förening med marknadsbolag som dotterbolag

Styrelsen föreslår att Swedish Meats ska fortsätta att vara organiserad som fristående ekonomisk förening, med ett dotterbolag, Marknadsbolaget, som köper in och säljer svenska slakt- och livdjur.

I Marknadsbolaget kan Swedish Meats samla utbudet och stärka förhandlarrollen. Genom att det strategiska ägandet bibehålls i den ekonomiska föreningen kan Swedish Meats samla inflytandet organisatoriskt, och därmed stärka ägarrollen.

Swedish Meats framtida kapitalbehov
Hur mycket kapital Swedish Match behöver i framtiden är beroende av ett antal beslut om den framtida inriktningen och organisationen, och av vidare analys av de olika handlingsalternativen. Det kommer att behövas kapital för att bygga upp Marknadsbolaget, bibehålla det strategiska ägandet, säkra ett visst utrymme för handlingsfrihet, samt för utdelning till medlemmarna.

Det är inte möjligt i dagsläget att bestämma dimensioneringen av kapitalet.

Styrelsen är dock tydlig med att oavsett vilka lösningar stämman beslutar om så ska Swedish Meats inte vara överkapitaliserat, dvs. inte ha mer kapital än vad som behövs i föreningen.

Utdelning
Till stämman 2008 kommer styrelsen att föreslå att utdelningen till medlemmarna ska vara i nivå med förra årets.

Vad är nästa steg?
Styrelsens förslag kommer att föreläggas stämman i april 2008.

Dessförinnan kommer det ske en omfattande dialog med medlemmarna, för att inhämta synpunkter men också för att vidare precisera de föreslagna förändringarna. Förslagen behandlas sedan vidare vid regionmöten i början av mars 2008. Inför dessa möten kommer det även att finnas en utförlig sammanställning av förslagen.