Orla Grøn Pedersen slutar som direktör vid Dansk Svineproduktion vid årsskiftet.
Orla Grøn Pedersen slutar vid årsskiftet efter 34 år

Orla Grøn Pedersen slutar vid årsskiftet som direktör för Dansk Svineproduktion, efter 34 år som frontfigur inom den danska grisnäringen. Han efterträds av Nicolaj Nørgaard, som vi berättade tidigare i år.

Orla kom till Landsudvalget for Svin som konsulent efter agronomexamen 1973. 1978 blev han avdelningschef, 1986 sektorchef och 1991 direktör för Landsudvalget, som nu heter Dansk Svineproduktion.

Under hans tid har dansk grisproduktion undergått stora förändringar och han har stor del i den modernisering som skett i näringen. Han är t ex arkitekten bakom Den Rullende Afprøvning, som blev en av förutsättningarna för den effektivitetsframgång som blev danska grisbranschens styrka i den internationella konkurrensen. Med hjälp en stab duktiga medarbetare, som han samlat kring sig, har han fört ut bl a dessa försök och undersökningar av nya produkter, foder, m m. De danska grisuppfödarna har tidigt fått en utvärdering av hjälpmedel som gjort produktionen effektivare. F ö inte bara danska uppfödare, vi i Sverige använder resultaten flitigt i vår rådgivning.

Ett annat initiativ är kartläggningen av grisens gener. Det projektet startade 2000 och skedde i samarbete med kinesiska forskare. Kunskaperna från genkartläggningen används nu för att förbättra aveln och djurhälsan, liksom hållbarheten och köttkvaliteten.

Herning-kongressen är en institution även för svenska rådgivare och grisproducenter, som samlar tusentals deltagare.

Orla lämnar dock inte grisproduktionen helt, utan kommer att ta vissa uppdrag.

Tisdag 11 december kl 14 – 16 hålls mottagning för Orla Grøn Pedersen hos Dansk Svineproduktion, Axeltorv 3, Köpenhamn. Där träffas även hans efterträdare Nicolaj Nørgaard, för dem som vill bekanta sig med honom redan nu. Källa: Grovvare-nyt. /LG 071209