Ginsten Slakteri betalar bäst för både slaktgrisar och suggor vecka 50

Flera slakterier i Sverige sänkte noteringarna och/eller avskaffade ev kvarvarande jultillägg vecka 50, utom Ginsten, Dahlbergs, Ugglarps och Skövde, som har oförändrat pris. Därmed intog Ginsten Slakteri platsen som bäst betalande slakteri i Sverige. De flesta har dock höjt sina viktgränser igen, men Ginsten ligger kvar på 65 - 88,9 för att få in fler slaktgrisar.

Dalsjöfors sänkte med både jultillägget och följde med Scan ner med 50 öre, vilket innebar en sänkning med 90 öre till 14,10 kr. Dalsjöfors hamnade därför även efter Ugglarps på 14,30 och Dahlbergs och Skövde, som ligger kvar på 14,20 kr.

-Vi får finna oss i att lämna från oss topplaceringen, sa Per-Åke Larsson, Dalsjöfors. Ett tag.

-Vi hade flaggat för att noteringen på 15 kr gällde inför julen fram till vecka 49. Sedan kom Scans sänkning med 50 öre och då blev sänkningen så stor som 90 öre. Vi har i alla fall lyft grispriset rejält en längre tid, så vi är inte besvikna över att behöva flytta ner från tätpositionen ett tag, säger Peter Johansson.

-Skinkan drar även den här veckan, säger Bengt Göran Bengtsson, Ginsten Slakteri. Men sedan är det nog kört med julprodukterna. Vi vill ha in många grisar den här veckan, därför sänker vi inte noteringen.

-Jag har inte haft något julpristillägg och sänker därför inte före jul, säger Per Olof Dahlberg. Det ger en jämnare notering. De grisar vi hinner slakta brukar komma in ändå. Julpristilläggen ger fler anmälningar, men inte fler grisar totalt. De grisar som finns, de slaktas ändå.

Spotpriset för vecka 50 är 15,10 kr. I fredags var det inga köpare alls av grisar på spotmarknaden, men idag måndag fanns i varje fall en köpare till 15,10 kr.

Även suggorna ner, men inte hos Ginsten
Suggpriserna rör sig inte mycket i Sverige, men nu när det slaktas fler suggor än på mycket länge, börjar även suggpriset kännas tungt för slakterierna. Scan sänkte i fredags och SLP och Nyhléns & Hugosons följde med. Även Dalsjöfors och Dahlbergs sänkte 50 öre. Men inte Ginsten, som fortsätter toppa listan som tidigare, men nu med ännu större distans till övriga slakterier.

-Vi sänker inte de här veckan, men det är nog dags att titta även på suggpriset, säger Bengt Göran Bengtsson.

Tyska suggpriset är 7,50 skr och Göran Eriksson Transport köper svenska suggor för transport till Tyskland och betalar 6 kr.

Dahlbergs toppar smågrispriset
Dahlbergs sänkte smågrispriset den här veckan med 20 öre, men toppar ändå listan med 17,50 kr. SLP har jagat Dahlbergs smågrispris under hösten, men sänkte i veckan med 50 öre till 16,50 kr. /LG 071210