KLS extra stämma i Kristallen, Nybro, 071217

Snabbreferat från början till slut, utan särskild redigering och nyhetsvärdering

 På dagordningen fanns tre punkter:
• Försäljning av KLS operativa verksamhet till Danish Crown
• Likvidering av KLS ek för
• Stadgeändring om minskning av insatsskyldigheten

Ca 200 av föreningens 2 800 medlemmar deltog
De beslöt enhälligt rösta ja till alla tre punkterna på dagordningen.

 

Vid mötet deltog tre representanter för Danish Crown:
Svend Erik Sørensen, direktör och chef för Danish Crowns sekretariat
Karsten Deibjerg Kristensen, direktör för hemmamarknaden (kommer att vara med i ledningen för Danish Crowns nya holdingbolag KLS Livsmedel AB)
Erik Bredholt, vice ordförande i Danish Crrown och ordförande för svineproducentudvalget 

Mats Olsson, ordförande i KLS, om bakgrunden till försäljningen:
-Föreningen har under flera år letat efter en partner. Det resulterade i första omgången ett partnerskap med Ica.

-Diskussioner har förts med de flesta aktörer på slaktmarknaden i Sverige. Diskussionerna har skett mycket diskret och inget har läckt ut från KLS om de förhandlingar som förekommit. Det är först på senare tid som andra intressenter gått ut offentligt i medierna med information om att förhandlingar förts.

-En enig styrelse står bakom Danish Crowns bud, som vi anser är klart bäst både för våra medlemmar och för svensk animalieproduktion. Nu är det stämmans tur att ta ställning. Danish Crowns representanter som är här, svarar på era frågor. Danish Crown har undersökt vår förening under s k due diligence och känner nu föreningens verksamhet väl. Vi har inte gjort motsvarande undersökning av Danish Crown. Ställ därför era frågor.

-Styrelsen har endast ett förslag. Ni kan endast ta ställning till förslaget i sin helhet, ja eller nej till försäljningen. Stämman kan endast anta, eller förkasta förslaget.

-Förkastas förslaget, tar det minst 6 månader att arbeta fram ett nytt förslag. Vi har nu stor erfarenhet av förhandlingar, så vi vet. Det blir nog svårt att hitta någon i föreningen som har tid och resurser att ta fram ett ytterligare förslag.

-Det är ett viktigt beslut för er att ta, inte bara för mig. Det är också viktigt att delta i beslutet vid nästa stämma. Alla ni som är här idag, kom igen även 3 januari, när nästa stämma hålls.

-Vi har ett fint område i Kalmar län för produktion av animalier. Vårt län, med våra jordar, behöver animalieproduktionen. Mjölkproduktionen ökar, slakten också med 5 – 6 proc. Vi ska skapa förutsättningar för fortsatta ökningar av animalieproduktionen.

KLS vd Jan-Erik Johansson:
-Vi har försökt hitta en partner under två år. Det blev en lång process för att hitta den bästa partnern.

-Varför är det viktigt att bli större? Jag tror att det är handelns utveckling som driver på processen. Genom mer och mer konsumentpackning har handeln tagit kommandot på köttmarknaden. Det finns nu endast tre stora aktörer och alla tre har muskler. Leveranser av 700 - 800 ton till en enskild kund kräver lika kraftfulla aktörer i det föregående ledet.

• Coop har samarbete med Atria
• Ica har sin k-pack i Västerås
• Axfood har inlett samarbete med Danish Crown. Första spadtaget togs nyligen i Jönköping.

-Av svenska marknaden har Ica 50 proc, Atria och Axfood 20 var, Bergendahls har 10, men är mycket framgångsrika och växer.

-Vi finns hos Bergendahls, som även kommer i Kalmar med ett nytt CityGross. Det intressanta med Bergendahls är att de inte har EMV, egna märkesvaror, utan köper märkesvaror med hög kvalitet. Bergendahls har gått tvärs emot övrig livsmedelshandel.

-Danish Crown har nu förvärvat Ugglarps Slakteri till 100 proc, där även förädlingen i Malmö ingår.  Vidare 51 proc av nötslakteriet Team Ugglarp i Hörby.

-Det finns nu två privatägda aktörer av storlek kvar på slaktmarknaden, som inte har kopplingar de stora aktörerna, Dalsjöfors Slakteri och Skövde Slakteri. Scan, Atria och Danish Crown blir de tre stora aktörerna, som vi tror blir kvar på lite sikt. Atria köpte nyligen Sardus och förstärkte sin position i Sverige.

Mats Olsson fortsatte föredragningen:
-Vad är KLS? Är det kunderna, slakteriet och fabrikerna, eller leverantörerna?

-Vi skulle kunna hyra ut fabrikerna för andra att producera i dem, men då har vi fastigheterna kvar i alla fall.

-Det är helheten som är KLS.

-Det viktigaste för oss som levererar till KLS är lönsamheten på gården, att våra företag som producerar djur kan växa på den gård som vi brukar. KLS är också viktigt för bygden, för att ge arbetstillfällen, så bygden blomstrar.

-Det är också viktigt att det finns fler än en aktör på svenska marknaden. Det är inte bra med monopol. Vi ser inte Scan AB som ett alternativ.

-Det är också viktigt att få tillbaka insatskapitalet.

-Vi har att göra med Danish Crown, ett proffsigt företag, som utvecklat dansk grisproduktion från 10 miljoner grisar till 25, samtidigt som vi i Sverige gått bakåt från 4 miljoner till 3.

-Om det inte finns köpare av slaktdjur på den plats där vi bor, då får vi inte bra betalt för grisarna och nöten. Se hur det ser ut i Norrland. Där finns endast en köpare, man saknar alternativa köpare. Se på Gotland, där finns bara en köpare. Priserna på djuren blir därefter. 

Publikfråga: Det blir väl bara en köpare med Danish Crown i Kalmar län också?

Mats: Min uppfattning är att det finns flera köpare i vårt område. Har inte du blivit uppvaktad av uppköpare från andra slakterier?

Svend Erik Sörensen, Danish Crown:
Han berättade översiktligt om Danish Crown och dotterbolagen.

-Vi är ett stort företag, men vi har endast två divisioner, för nötkött och griskött. Sedan har vi dotterbolag, Tulip Food, som tillverkar charkvaror för försäljning över hela världen.

I England finns också ett företag som heter Tulip, som även bedriver slakt. Vi har också ett amerikanskt bolag, Plumrose USA, som säljer bacon och smörgåsmat. Ess-Food är ett annat bolag.

-I Polen har vi ett företag för slakt förädling, Sokolow, som vi äger 50 proc av. Vi har även handelsbolag som köper och säljer i hela världen.

-Vi har nyligen sålt bolag, för att renodla verksamheten.

-I Danmark slaktar vi 20 milj grisar. Danish Crown är en ekonomisk förening som har 13 000 medlemmar och 25 000 anställda.

-En skillnad mellan KLS och Danish Crown är att Danish Crown endast säljer 11 proc av varorna i Danmark, på hemmamarknaden. Allt övrigt säljs över hela världen och även en liten del i Sverige. KLS säljer allt på hemmamarknaden.

-Vare sig vi säljer lokalt eller över hela världen, koncentrerar vi oss för att bli effektiva och dra nytta av storleksfördelarna.

-Varför siktar vi på Sverige och varför är KLS intressant? Varför investerar vi mycket pengar i Sverige? (Han nämnde 200 mkr utöver köpeskillingen).

-Jo, Sverige är en viktig del av den nordiska marknaden. I Sverige kan vi idag endast erbjuda produkter som är importerade. Om vi ska bli en ledande aktör i Sverige, kan vi inte vara utan svensk råvara. Vi måste ha svenska djur för förädling av svenska varor. Men vi behöver då inte bara djur och produkter, utan även svensk kompetens som kan jobba med svenska marknaden.

-Vi tror att det finns stor utvecklingspotential i Sverige. Vi har nu tre projekt i Sverige, KLS, Ugglarp och samarbetet med Axfood, som börjar 2009. Det viktigaste för oss är KLS.

Men det kan kanske bli lite mer i Sverige, men nu bygger vi på KLS som blir vår huvudanläggning och ska expandera.

-Inom Danish Crown tror vi mycket på partnerskap, även på konsumentsidan. Så jobbar vi även i England och i Polen.

-Vi investerar inte kortsiktigt, utan vill ha verksamhet i många år.  Vi siktar på långsiktiga relationer. Vi vill öka volymerna både på slakt och försäljning.

Fråga: Var finns KLS i Danish Crowns strategi?

Svend Erik: -KLS är en viktig del i Danish Crowns strategi. Vi behöver tillförsel av svenska djur och vi behöver kapacitet i slakt och styckning.

Fråga: Vad kommer Danish Crown att investera i KLS?

Svend Erik: -Vi ska utveckla kapaciteten och kapacitetsunderlaget för KLS. Vi ser KLS som en långsiktig investering. Vi ska utveckla strategiska samarbeten med regionala leverantörer av nöt, gris och lamm. Vi ska förbättra rationalitet och kapacitet i fabriken, dra ner kostnader och öka utvinningen. Vi ska fortsätta utveckla affärsrelationerna med strategiska kunder. -Naturligtvis har vi varit i kontakt med Ica. De är ju en viktig kund till KLS.

-Vi ska optimera försäljningen av alla produkter. Vi har tillgång till hela svenska marknaden och exporten över hela världen. Det gäller även biprodukter.

-Vi ska analysera möjligheterna för charkfabriken i Göteborg.

-Vi ska utveckla affärssynergierna med hela DC-koncernen.

-En viktig förbättring för KLS är att KLS får tillgång till en marknad för alla produkter året om. Om det inte finns tillgång till marknad i Sverige alla tider på året för en viss produkt, då har vi tillgång till hela världsmarknaden.

-Charkfabriken i Göteborg är inte framgångsrik. Vi ska titta på vad vi ska göra med den.

-En synergi är att kunna köpa in förpackningsmaterial o dyl gemensamt för hela koncernen.

-Vad gäller varumärkena, ska vi inte ta in danska, utan vi kommer att använda kända varumärken där detta är möjligt på marknaden. Vi ska givetvis använda Smålandskött, med garanterat svenskt kött.

Danish Crowns principer för leverantörer: -Vi ska inte använda danskt avräkningspris, eller tyskt, eller annat. Vi ska basera svenska avräkningspriset på vad som krävs på svenska marknaden. Noteringen bör vara högre i Sverige, eftersom det i Sverige är högre kostnader. -Samma sak sker i England. Där sätts priset beroende på importbalans och lokal efterfrågan.

-Avräkningsmetoder och kontrakt med leverantörerna kommer att följa vad som är normal praxis i Sverige och i KLS.

-Livdjursförmedlingen kommer att fortsätta som tidigare.

-Det är första gången vi är inne i Sverige med verksamhet på den här nivån, men vi har erfarenhet av England, Polen och Tyskland. Vi slaktar även en del i Tyskland.

Synen på södra Sverige som köttproduktionsområde: -Det är lantbruksmässigt god potential och effektivitet, det är lägre kostnader vid investering, fastighetsvärdet är lägre i Sverige, lite dyrare produktion p g a lagstiftningen, men skillnaderna minskar.

-Vi har tagit fram en modell för hur Danish Crown tar över KLS. Vi köper inkråmet, kan inte ta över ekonomiska föreningen. Det vi betalar är det värde som finns i årsredovisningen. Utöver detta betalar vi en goodwill som räcker till 80 proc täckning av insatsernas nominella värde. Ersättningen för goodwill är för att säkra utdelningen av insatserna. Skatterna är ju redan betalda på insatserna. Betalningen för KLS måste ske genom ek för, för att inte äventyra den redan betalda skatten på insatserna. Utbetalningen sker senast i slutet av 2009. 

Ytterligare förhållanden:
• Granskningen, s k due diligence, är fullt genomförd och Danish Crown bekräftar sitt intresse, priset och erbjudandet.
• Det finns en garanti från KLS mot okända problem, men det är en kort garantiperiod på 12/22 månader. Taket är lågt på garantin, under 5 % av bolagets värde. 
• Konkurrensverket ska godkänna köpet, men handlingar är inlämnade i förväg. 

Tidsplanen:
-Om stämman i KLS fattar beslut som sagts, sker övertagandet i början av februari, eller slutet av januari.

-Danish Crown ser gärna att KLS leverantörer bildar en ideell förening, som har kontakter med det bolag som ska driva KLS verksamhet vidare.

Svend Erik Sørensen visade till slut en bild med deviserna:

• Effektivitet
• Låga kostnader
• Global marknad 

Fråga: DC är en ek för och medlemsägt. Är vi leverantörer erbjudna medlemskap också? Hur ser ni på utvecklingen av KLS anläggning, den ligger mitt i stan, Kalmar. Är inventarier upp to date?

Svend Erik: -Danish Crown är en ekonomisk förening. Frågan om fusion har givetvis diskuterats, men vi har nått fram till att det inte är rätt modell i det här fallet. KLS skulle endast få 1 - 2 proc av inflytandet i Danish Crown. En fusion innebär också att KLS medlemmar binder kapital i Danish Crown, utan att ha inflytande.

-I Sverige måste vi betala högre marknadspris för slaktdjuren. Det är inte lika lätt om ni är medlemmar som ska behandlas lika. Vi ser det som en bra modell med formaliserad kommunikation med leverantörerna via en ideell förening.

-Fastigheten inne i Kalmar samhälle ser vi inte som något stort problem. Vi har även i Danmark anläggningar i stadsmiljö och vi har kunna lösa dessa problem. Vi tror inte heller att det blir problem på lång sikt.

Fråga: Var gör Danish Crown sin största vinst, på dansk produktion, eller i andra länder.

Svend Erik: -Vi tjänar pengar i alla länder, England, Polen, USA. När vi köper in grisar i Danmark tillkommer efterlikvid utöver noteringen. Det är en betydande efterbetalning djuruppfödarna får. Det är ofta hela vinsten för bonden, som ligger i efterbetalningen.

Givetvis ger inte alla investeringar garanterad vinst från första året. Det kan bli en inkörningsperiod där vi får investera, utan att få utdelning omedelbart.

-Soliditeten är låg i Danish Crown, vi arbetar med hög efterlikvid, men vi betraktas som ett mycket solitt bolag. Vi behöver inte mer eget kapital med den modell vi arbetar efter.

Fråga: Finns det ett slakteri i Kalmar om 5 eller 10 år?

Karsten Deibjerg Kristensen: Vi ger inga 100-procentiga garantier. Men jag kan ge dig en personlig garanti, att om slakteriet försvinner, då försvinner också jag. Detta alltså sagt på skämt.

-Vi betalar ett ganska högt pris för KLS. Den investeringen har inget värde om vi stänger slakteriet eller om vi inte har konkurrenskraftiga priser. KLS blir vår största anläggning i Sverige. Det är viktigt att få succé där.

Fråga: Det är positivt att ni behåller Smålandskött, som är ett inarbetat varumärke. När är insatskapitalet utbetalat till medlemmarna?

Karsten: -Vårt bästa varumärke i Sverige blir Smålandskött. Vi kommer att stärka Smålandskött som varumärke och ge det så mycket uppbackning som behövs.

Mats: -Alla pengar är utbetalda senast vid 2009 års utgång.

Fråga: 80 % av insatskapitalet, gäller det retroaktivt för de medlemmar som just lämnat föreningen? Många medlemmar har blivit blåsta på sitt kapital i KLS. Kommer slakten att belastas med insatskapital i fortsättningen?

Mats: -Bland besluten vi ska fatta idag, är ett om att vi inte ska ta ut insatskapital, t ex från 3 februari, om det blir detta datum Danish Crown tar över.

-För de medlemmar som beviljats utträde, där är alla affärerna avslutade. Det går inte att göra något i efterhand. Vi har ju uppmanat medlemmarna att inte ta ut sitt insatskapital i förtid, utan låta det stå kvar tills vi hittat en bra lösning.

Fråga: Gäller olika regler för olika insatser?

Mats: -Vi kan inte dela upp reglerna på olika insatskapital. Det som betalas tillbaka är i samma proportion.

Fråga: Vad händer med reservfonden? Den var 22 mkr när jag slutade som leverantör, vart tar de pengarna vägen?

Mats: -Reservfonden ska upplösas.

Eva Folkesson, inte ombud: Kan ni garantera att efter 3 januari Smålandskött endast innehåller svenskt kött?

Karsten: -Jag känner inte till svensk lagstiftning, men jag ska vara ärlig, det ska vara 100 proc svenskt kött i Smålandskött. Smålandskött blir vårt flaggskepp i Sverige, en helsvensk produkt.

Fråga: Insatskapitalet sägs bli återställt till 80 %. Är det en garanti, att vi får de pengarna?  Har danskarna upptäckt alla fel och brister, så det inte upptäcks några garantifel som reducerar köpeskillingen?

Svend Erik: -Vi har gjort vår granskning, men vi har sekretess på resultatet. Det har inte varit saker som inte är normalt att bedöma. Priset på företaget är satt efter besiktningen. Visst, vi har försökt pruta, men KLS hade hårda förhandlare. Mer vill inte säga i det här ärendet när pressen är närvarande.

Fråga: Jag kanske är dåligt påläst, men HK och Danish Crown hade ju ett nära samarbete för inte länge sedan i HKScan. Kan Danish Crown garantera fortsatt konkurrens på svenska marknaden, så inte ni och HK går ihop igen och sätter konkurrensen ur spel. Då blir det ju ändå bara en kanal som köper in våra djur.

Svend Erik: -Det är riktigt, vi äger Polen-slakteriet 50 - 50 med HKScan. Tills för en tid sedan ägde Danish Crown 10 proc i HKScan. När vi ville gå in i Sverige ville vi inte sitta kvar i styrelsen i HKScan.

-Vi kan garantera dig att vi kommer att konkurrera med Scan. Nya K-packen i Jönköping bygger vi i direkt konkurrens med Scan.

-Om du inte tror på vad jag säger, att vi inte ska konkurrera, då kommer nog konkurrensmyndigheterna att hålla ögonen på oss.

Fråga: I går läste jag Danish Crowns årsredovisningar sedan några år. Det bra resultat under flera år. Jag tycker det är lite snålt att bara återställa 80 proc av vårt insatskapital. Det vore nog lättare att få igenom ett ja idag, om ni återställt 100 % av insatskapitalet. Jag såg också att Danish Crown avsåg att gå in i Sverige p g a att vi har sjunkande avräkningspris. Vad säger danska uppfödarna om att vi har högre avräkningspris.

Erik Bredholt: -Det står mycket i Danish Crowns årsredovisning, men jag vet inte av att jag sett i årsredovisningen att Sverige skulle ha sjunkande avräkningspris på grisar. 

Svend Erik: -Så länge vi kan göra bra affärer i Sverige, tror jag ingen från ägarna har något att erinra om vi betalar bättre för grisarna i Sverige än i Danmark.

-Jag är också överraskad om det står så som du säger, vi har studerat svenska avräkningspriset för några år tillbaka. Det svenska grispriset ligger nu på en hög nivå, även nöt. Det är ganska mycket pengar mer de svenska slakterierna betalar för djuren.

Stämman gjorde avbrott för diskussion enbart för KLS-medlemmar.
Danish Crowns representanter uppmanades att lämna lokalen och ta närvarande journalister med sig, så stämmans deltagare kan diskutera ostört för och emot Danish Crowns köp.

Stämman beslöt emellertid att röstning skulle ske om huruvida massmedierna skulle få vara kvar under diskussionen och beslutet eller inte. Det ställdes tre förslag: Journalisterna närvarande vid både diskussion och beslut, närvarande endast under diskussion, inte närvarande alls.

Stämmans majoritet röstade klart för att journalisterna skulle få vara närvarande vid både diskussion och beslut.

En talare påpekade att styrelsen förordat att journalister inte skulle få vara närvarande varken vid diskussion eller beslut. Mats Olsson bekräftade att styrelsen förordat detta.

Ordföranden meddelade att votering var begärd. Det beslutades att den skulle vara muntlig. Det blev åter övervägande ja till att journalisterna skulle få vara närvarande.

Ordföranden meddelade att stämman beslutat att journalisterna inte skulle få vara närvarande.

Danish Crowns representanter och journalisterna gick till ett annat sammanträdesrum för en informell presskonferens.
Karsten:  -Vi ska satsa på svensk ledning av KLS, men med stöd av dansk kompetens. Men vi sänder inte över någon till Sverige som sätter sig som ledare. Vi har experter utsedda som ge kan ge råd.

Svend Erik: -Jag vill inte peka ut något antal stora aktörer som blir kvar i Sverige. Det blir ett antal starka aktörer och några nischbolag. Vi kommenterar aldrig konkurrenter, men om det är fråga om nischbolag, måste bolaget ha en speciell nisch.

Fråga: Vad gör en dansk livsmedelsindustri bättre än en svensk?

Svend Erik: -Dansk livsmedelsindustri jobbar på en internationell marknad, sedan länge. Det började för många, många år sedan med export av bacon till England.

-Jag tror dansk livsmedelsindustri och även ägarna, bönderna, tänker mer marknadsfritt, fritt från den egen inhemska produktionen. Danska lantbruket har lämnat den inhemska marknaden tidigare än vad man gjort i de flesta andra länder. Det är ett psykologiskt tänkande som ligger bakom när danskar gör affärer.

-När vi producerar en gris, gör vi 100 olika produkter av den. Det går inte att styra försäljningen av produkter på samma sätt i Sverige. I Sverige behöver det finnas fyra skinkor på varje gris.

-Vi har många marknader att styra våra produkter till. Vi exporterar bl a till Kina, där det är stor efterfrågan på organ, fötter, öron, och andra specialiteter som inte har något högt pris här i Norden. Men på export får vi någon krona mer. Vi exporterar många containrar grisfötter varje år, 70 miljoner grisfötter, som vi får bättre pris för än i Danmark.

Om vi tittar på Scan, så har man en stark marknad i Sverige. Men bara svenska köttet betalas bättre och det som säljs i Sverige.

Fråga: I Bryssel spås kraftig ökning i mars, april av priset på nötkött.

Svend Erik: -Europeisk nötproduktion minskar. Då går priset upp. Vi har också importerat nötkött från Brasilien, men inte nu. Vi importerar för att serva våra kunder, om det är ekonomiskt. Men vi importerar inte nu. 

-Griskött går inte att importera med nuvarande regler från Brasilien. De är inte så konkurrenskraftiga.

Fråga: Vad betyder politiska beslut för köttmarknaden?

Svend Erik: -Danish Crown är inte för politiska och ekonomiska stöd och vi var inte för förslaget att EU skulle införa stöd till privat lagring, eller exportbidrag. Vi anser att stöd endast förlänger problemen för en näring. Men beslutar EU om stöd, då utnyttjar vi dem givetvis.

-Danmark är det land i Europa som är mest exponerat för marknadens krafter. Men vi vill ha så litet reglerat som möjligt.

Fråga: Kommer det fler danska producenter att etablera sig i Sverige, när Danish Crown har etablerat sig?

Svend Erik: -Jag tror inte fler danskar blir bönder i Sverige för att Danish Crown kommer till Sverige.

Fråga: Kommer vi att få en enda nordeuropeisk marknad för kött?

Svend Erik: -Det finns en lokal marknad i alla länder, framför allt för premiumkött och färskt kött. Det köttet kommer alltid från hemmamarknaden. Men det efterfrågas även kött där ursprunget inte spelar någon roll. Där kan även en anonym råvara säljas. Det finns plats för båda.

-Vi som är ett stort köttföretag kan gå in och erbjuda stora volymer, när det efterfrågas, t ex av de stora kedjorna. 

Karsten: Vi kan även erbjuda privat label med tryggt ursprung. Så blir det i Sverige. Konsumenterna vill ha mer story kring köttet. Det är viktigt för många. Det är samma med Ugglarps chark, m m. 

Fråga: Kan KLS-medlemmarna gå in som enskilda medlemmar i Danish Crown.

Svend Erik: -Nej, KLS medlemmar har inte möjlighet bli medlemmar i Danish Crown.

Fråga: Vad säger Danish Crowns medlemmar om att ni betalar 2 kr bättre i Sverige än i Danmark?

Erik Bredholt: Sverige är en helt annan marknad. Vi har också annan notering i England än i Danmark. Sverige har högre omkostnader.

Karsten: Vi får den frågan överallt där vi är, det är solklart att vi inte får några leverantörer om inte betalar bra. Det är fundamentet för att tjäna pengar.

-Det är samma sak på konsumentmarknaden. Svenskt kött är värt mest i Sverige, engelskt i England, osv. Men det svenska kött som inte kan säljas i Sverige, utan måste exporteras, det blir inte värt mer än kött i allmänhet på internationella marknaden.

-Sverige har bra kvalitet på köttet. Svenskt kött har ett bra värde. Vi har idéer om hur vi ska kunna sortera köttet i Sverige för att ta tillvara på de bästa kvaliteterna, för att få ut ett högre pris. Jag kan inte avslöja hur det ska gå till, men det ska ske utan att vi tummar på effektiviteten i slakterierna.

Svend Erik: I Sverige har ni varit duktiga på att bekämpa sjukdomar.

Fråga: Danish Crown får nu fyra slakterier, som slaktar en liten total volym. Två grisslakterier i södra Sverige och två nötslakterier. Är det realistiskt att tro att Danish Crown ska driva alla dessa små slakterier någon längre tid?

Svend: -Vi har en kalkyl över hur vi ska kunna bygga dubbelt så stort. Vi ska inte slå samman slakterierna. Det blir för långa transporter.

Karsten: Vi kan bli konkurrenskraftiga med alla slakterierna i behåll.

Det slutna mötet för enbart KLS-medlemmar var slut
Lena Eriksson Sonebrink, ansvarig för Information & Ägare hos KLS meddelade att stämman vid den slutna överläggningen enhälligt beslutat säga ja till Danish Crowns erbjudande att köpa KLS. Stämman antog även enhälligt styrelsens förslag att KLS Livsmedel ek för ska träda i frivillig likvidation. Det blev även enhälligt ja till stadgeändringen, som innebär att styrelsen får besluta om lägre insatsskyldighet i föreningen. Styrelsen kan således bestämma att insatsskyldigheten upphör när Danish Crown tar över KLS.

För att besluta att sälja föreningens verksamhet krävdes endast enkel majoritet, men det blev som sagts enhälligt beslut. De två övriga punkterna kräver att ytterligare en stämma beslutar med kvalificerad majoritet.

Röstningen skedde först med frågan om ja eller nej till förslagen. Därefter frågades om beslutet kunde antecknas vara enhälligt. Det blev ja till båda frågorna.

-Jag är lättad över att vi fick ett klart ja till styrelsens förslag, sa ordföranden Mats Olsson. Att vi skulle få majoritet var jag säker på, men att det blev enhälligt blev en positiv överraskning.

-Det var ingen vid den slutna överläggningen som ifrågasatte styrelsens förslag, säger Mats. Det förekom endast frågor på detaljer i förslaget. En fråga var vad garantiklausulen innebär.

-Det är garantier från KLS om att det inte finns nedgrävt avfall på tomten, en garanti om arbetsmiljön och något mer.

Till sist frågade jag Svend Erik Sörensen om när Danish Crown tar nästa steg i Sverige. Danish Crowns vd har sagt att Danish Crown ska vara minst tvåa i Sverige.

Svend Erik: -Det kan jag inte säga något om. Det kan hända att vi nöjer oss med det här.

Det här är ett snabbreferat, nedtecknat rakt upp och ned. Referatet kan innehålla oklarheter och missuppfattningar och delar jag inte hann anteckna.

Om du upptäcker fel, maila gris@agrar.se eller ring 070-6636090, så jag kan rätta till felen eller komplettera.

Alla intresserade av mötet var säkert inte närvarande, men kan få en bild av det som förekom på det här sättet.

Lars-Gunnar Lannhard