Svenska Pig blir aktiebolag

-Jag beklagar att Annika Engquist slutar som verksamhetsledare i Svenska Pig, säger Jan-Åke Robertsson, Svenska Djurhälsovården. Jag ska ta kontakt med henne för att få klarhet i vad som är problemet i samarbetet mellan styrgruppen och henne som verksamhetsledare. Formellt är Annika anställd av Svenska Djurhälsovården och jag har inte haft några problem med samarbetet. Hon har inte saknat stöd från mig i sitt arbete. Jag tror nog att jag gett henne den frihet hon behöver för sitt arbete. Hon har jobbat fram många bra saker i Svenska Pig.

Vad vill ni i styrgruppen med Svenska Pig och vad vill Annika Engquist?
Vad Annika vill är det bäst hon uttrycker själv. Det styrgruppen vill är inte särskilt starkt formulerat. Allt är i sin linda. Det är en ganska öppen fråga ännu. 

-Vi ska i alla fall bolagisera Svenska Pig, det uppfattar jag alla intressenter är överens om. Vi bildar ett självständigt aktiebolag.

-Verksamheten fortsätter enligt affärsplanen och utifrån de projekt som redan är beslutade. Ordet kompetenscentrum finns med som begrepp. Pig-försöken ska givetvis finnas som en bas i verksamheten. Och det ska finnas resurser att föra ut försöken till grisnäringen, tillsammans med information om alla andra försök som görs inom grissektorn. När det gäller utländska försök, måste de föras ut så informationen passar svenska förhållanden. 

-Grisföretagarna har frågat efter den här kompetensen och det är den som ska ligga i Svenska Pig. 

Finns det resurser avdelade för att genomföra den här satsningen?
-LRF har gått in med 2,4 mkr per år fram till 2009. En del pengar kommer in på uppdragsverksamhet. Sedan sätter en del andra intressenter till resurser i olika former. Svenska Djurhälsovården, t ex, är huvudman och bidrar med personella resurser. Slakterierna och foderföretagen sätter också in resurser. Tillsammans blir det en gaska rejäl satsning.

-Om resurserna är tillräckliga, beror givetvis på ambitionsnivån. Pig-försöken behöver mer pengar. Pig-försöken har samma budget som för tio år sedan. Där har ändå gjorts omfattande arbeten.   

Hur styrs Svenska Pig? Vem är det som styr fel, eftersom styrgruppen och verksamhetsledaren inte är överens?
-Svenska Djurhälsovården är som sagts huvudman. Sedan finns en styrgrupp med representanter från de företag och organisationer som har intresse i Svenska Pig. Margareta Åberg-Andersson är ordförande i styrgruppen.

-Jag vill inte kommentera något om vad som styrt fel. Jag behöver samla intrycken först och bilda mig en uppfattning om vad som hänt.  

Vad händer nu?
-Vi får se hur vi ska ersätta Annika Engquist. Vi har inte annonserat ut tjänsten ännu, situationen är helt färsk. Annika ska göra färdiga de projekt hon jobbar med och slutar inte förrän sista februari. 

-Vi har ju kört ett tag nu med Svenska Pig. Det blir väl en liten time out och sedan satsar vi igen. Det kommer in nya människor i organisationen när Svenska Pig ska förnya sig i det bolag vi tänker bilda. /LG 071221