Sverige utropas som PRRS-fritt!

Under hösten har ytterligare 17 000 PPRS-prover tagits på slaktgrisar. Alla har varit negativa.

-Vi börjar vara säkra på att vi lyckats utrota PRRS, säger Jan-Åke Robertsson, Svenska Djurhälsovården. Som första land i världen. Efter nyår ska vi sammanställa materialet om PRRS-utbrottet i Sverige och vad vi gjort för att utrota sjukdomen och vad vi ska göra för att kontrollera att vi verkligen är helt fria från sjukdomen i fortsättningen.

-Det underlag vi nu har torde räcka för en presentation, att lägga fram för världens länder. Sedan får vi hoppas att de olika länderna godtar vårt underlag.

Ska vi i Sverige utropa oss själva som PRRS-fritt land och de olika länderna godkänna det svenska dekretet?
-Ja, det är ett problem är att ingen vet hur man gör för att förklara landet PRRS-fritt. Vi vet inte hur man får erkännandet från omvärlden. Det finns inga mallar för detta. Ingen har gjort det tidigare. Vi ska ta en diskussion med Jordbruksverket om tillvägagångssättet.

-När vi får tillbaka vår gamla status som PRRS-fritt land, som före utbrottet, måste vi upprätthålla ett kontrollprogram som visar att vi är PRRS-fria. Tidigare har vi tagit 4 - 5000 prover per år. I fortsättningen måste kontrollprogrammet bli mer finmaskigt. Vi måste nog dubblera antalet provtagningar. Prover kommer att tas både i besättningar och vid slakterier vid slakt av grisarna.

-Vi har redan fått informella erkännanden, både från Norge och Finland, där flera gratulerat oss till att vi lyckats utrota PRRS. Norrmännen har uttryckt mycket stor glädje, eftersom vi har så nära samarbete över gränserna. Från Danmark har inte kommit några gratulationer ännu, men jag är säker på att de tycker det är bra att vi har en bra hälsostatus. Vi har goda veterinära relationer med Danmark, säger Jan-Åke.

I Danmark kanske man tycker det är lättare att samarbeta med Sverige, om vi har samma smittstatus? Hur ser Danish Crown på djurkontakterna mellan Danmark och Sverige, när man nu ska driva smågrisförmedling och slakt i båda länderna?
-PRRS är i så fall inte värsta hindret för verksamhet över landsgränsen. Skillnaden i salmonellastatus och hur vi ser på förekomsten av salmonella, är nog betydligt mycket värre. I Danmark lever man med salmonella i besättningarna, i Sverige slår vi ut besättningarna om vi upptäcker förekomst. Vi bekämpar sjukdomen på helt olika sätt.

-Jag kommer att ta upp hälsofrågor med Danish Crown, när det blir klart med slakteriaffärerna. Jag är säker på att t ex KLS medlemmar är angelägna om att inte smittstatusen riskeras. Det är ekonomiskt mycket viktigt att inte släppa in PRRS i Sverige igen, som jag visade senast vid grisföretagardagen vid Elmia.  

-Vad gäller PRRS trafikerar danska djurbilar svenska vägar redan nu och vi transporterar suggor från Sverige till Tyskland. /LG 071223