Europamarknaden har gått i stå!

Den europeiska grisköttmarknaden har tydligen gått i stå. Det är inget som händer på marknaden och då rör sig inte heller priserna åt något håll. Tendenset är dock positiv. De flesta noteringerna i EUs länder är oförändrade. Danmark med sin stora dollar- och pundrelaterade export ligger som vanligt i botten på tabellen över noteringar, medan danska uppfödarna klagar.

I allt fler länder vill grisuppfödarna ha statliga stöd och i Frankrike, där man traditionellt tar till höga toner i alla organisationer vare sig det är lokförare eller grisproducenter, är man inne på sin andra eller kanske tredje vända om ökat statsstöd till produktionen.

Så här är det ofta på en händelsefattig marknad. Det fordrar att något dramatiskt händer för att priserna ska sticka iväg. Något som sätter igång. Trots att produktionen minskar och borde vara ganska mycket lägre nu än i början av griskrisen, så lyckas producenterna inte få igång prisspiralen uppåt. Köttköparna är för starka och håller emot.

Ett stort problem i hela EU är att krafterna som vill höja grispriserna är så svaga idag. Det är praktiskt taget endast Danish Crown, bland de stora europeiska spelarna, som är ägt av animalieproducenterna och har intresse av att få upp grispriset. Alla andra är företag som i första hand samlar pengar till aktieägarna. De har ett direkt intresse av att grispriserna är så låga som möjligt. Det är enbart grisuppfödarna som har intresse av att ha ett högt grispris, alla andra håller emot.

Det är således endast något som händer, t ex en akut risk för grisbrist, som kan få priserna att röra sig med större hastighet än nu. Viss tendens till höjningar finns sedan en tid, men rörelsen uppåt är trög. Nu väntas även nötköttet ge viss draghjälp, eftersom importen från Brasilien stoppas och priserna på nötkött ökar.

Jag diskuterade den här frågan med Danske Svineproducenters vd Hans Aarstrup när vi träffades vid Agromek. Han kommenterade min diskussion som vanligt dramatiskt så här: Vi ka ju inte plantera något svinpestvirus i Tyskland!!

Det är dock sådana händelser som exempelvis initierar en snabbgående prisspiral uppåt. Tittar vi bakåt är det just smittutbrott i Tyskland och England som gett de riktigt goda grispriserna även i Sverige.

Som det ser ut nu, är det närmast en stor sol som parkerar sig över Europa om några veckor, som vi kan hoppas på. Så att alla grillar tas fram ur förråden och skapar en akut efterfrågan på grillkött. Vad vi kan hoppas på är också den tidiga påsken, men den är förutsägbar och planerad och torde inte lyfta grispriset så mycket.

Före jul sa man att prissvacken efter helgerna nog inte skulle bli så långvarig. Det verkar dock som om den väntade prisuppgången har blivit försenad, vilket ordföranden i Danske Svineproducenter Torben Poulsen påpekade i en artikel på Grisportalen. Men sedan var hans prognos mer positiv än den som tidigare presenterats i Danmark och som jag nämnde i förra @-GRIS.

Danske Slagterier verkar senaste veckan ha blivit överraskade över den stora nedgången i danska grisproduktionen. Man ska nu göra om prognoserna för 2008. Möjligtvis kan en ny prognos stressa marknaden något och påverka prisbilden uppåt. Väntad brist på griskött kan vara en signal till köparna att se höja priset för att försäkra sig om tillräckliga kvantiteter. Minus 5,3 % mindre produktion i Danmark är en dramatisk siffra.

I veckans marknadskommentar skriver tyska ISN, att marknaden är väl balanserad, händelsefattig och har brist på stimulans. Enda som händer är protester mot låga grispriserna, i bl a Danmark.

Med vad hjälper det marknadspriset på griskött om grisuppfödare protesterar? Situationen är nu lika låst i EU som här i Sverige när Swedish Meats inte kunde ta sig ur de stora köttköparnas grepp om prisbilden.

Det kan också vara värt en tanke, det som de kanadensiska grisuppfödarna säger om EUs subventioner till export till tredje land. De säger att EUs grisuppfödare säkert har det lika svårt som överallt annars i världen, men vad hjälper det att trycka ut griskött med subventioner från EU och sänka världsmarknadspriserna ytterligare? Det är i sin tur de låga världsmarknadspriserna som gör att EUs länder (t ex Danmark) inte kan höja sina noteringar.

Det ligger något i den kommentaren.

ISNs prognos denna vecka är: Endast om efterfrågan på EUs hemmamarknad stiger, eller utbudet faller ytterligare, kan vi förvänta högre grisnoteringar. /LG 080201