Dagens höga foderpriser är bara en bubbla

Matproduktionen kommer att öka våldsamt jorden runt de närmaste åren p g a prisstegringarna på livsmedelsråvaror. Därmed faller matpriserna igen, inom ett par år, och även foderpriserna. Det vi ser i dag är en bubbla, som det varit 3 - 4 av under de senaste 100 åren.

-Lantbruket utvecklar ständigt nya produktionsmetoder och utnyttjar stordriftsfördelarna, därför blir livsmedel billigare, menar seniorrådgivaren vid Fødevareøkonomisk Institut Henning Otte Hansen. Idag använder en snittfamilj 10 % av sina inkomster till mat och den andelen kommer att fortsätta sjunka.

Henning Otte Hansen pekar på de ännu outnyttjade stora potentialerna för jordbruksproduktion i bl a Asien och Sydamerika och i Östeuropa bl a Ukraina. Skördeutbytet är där ofta endast en tredjedel av det vi får i Europa.

Inte heller FAO väntar fortsatt stigande priser. Mer jord sätts under plog, vattningssystemen blir bättre, osv. Om två, tre år är priserna tillbaka där de är idag, spår man.

Andra tror på fortsatt stigande priser. Internationelle chefen för Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach, pekar på att en rad internationella forskningsinstitut tror på moderat stigande priser de kommande åren på majs, vete, soja och raps. Några få procent per år de närmaste tio åren, är hans prognos. Källa: Kristeligt Dagblad

Grisproduktionen stärks
-Spannmålspriserna har nått toppen för den här gången, tror Leif Nielsen, chefekonom vid Landbrugsraadet, Danmark. Spannmålspriserna kommer att falla, men inte till den nivå de kom ifrån. Logiskt beror prishöjningarna på ökad efterfrågan. Det blir då behov av ökade arealer. Större arealer odlas nu upp i Sydamerika, Asien och Sydeuropa.

-Det får priserna att falla igen. Men inte hur långt som helst. Oljepriset gör att bioetanol får ökad betydelse och sätter en gräns för hur billiga livsmedel kan bli.

Han ser ljust på framtiden för grisproduktionen.

-Grisuppfödarnas foderkostnader kommer att falla igen, tror han. Köttpriserna kommer att öka, eftersom många producenter slutar och utbudet på griskött minskar.

-Men vi ska vara klara över att foderpriserna har höjts som en följd av ökad efterfrågan och att lagren av livsmedel är mycket små just nu. Källa: LandbrugsAvisen /LG 080211