Dalabönderna frågande inför marknadsbolag

Ett privat möte med sju stora nötuppfödare och Dalarnas samtliga sju grisuppfödare hölls i Stora Skedvi, Dalarna, tisdagen 29 januari. Mötet var föranlett av bristen på information från Swedish Meats styrelse om det eventuella marknadsbolaget. Informationsbristen har skapat oro bland medlemmarna i Dalarnas Grisuppfödare.

Vad ska vi ta ställning till på de kommande regionmötena? För vår del hålls regionmötet i början av mars, söderut i februari. Hela den här frågan känns väldigt svävande och osäker och medlemsdemokratin är helt satt ur spel. Vi vill ha ett färdigt förslag presenterat redan nu, som vi har tid att tänka över innan vi deltar i regionmötena.

Deltagarna vid mötet i Dalarna ansåg att Swedish Meats ska likvideras och alla tillgångar delas ut till ägarna.

Om behovet uppstår, att producenterna behöver samarbeta för att få bättre priser, eller rationellare transporter, så bör den frågan komma upp från producenthåll och inte genom styrning uppifrån, ansåg mötet.

Risken med ett stort kollektivt marknadsbolag med stora initiala tillgångar är, att pengarna försvinner i marknadsbolaget och inte kommer oss till del.

En fri marknad där producenterna själva kan bestämma vart de ska skicka sina djur och till vilket pris, ansåg mötet vara det bästa alternativet. Vi är fria företagare och måste idag tänka och agera som sådana.

Därför längtar vi efter den dag då våra kontrakt löper ut och vi själva kan bestämma.

Vi producenter befinner oss f n i ett oerhört pressat läge. Att då hålla inne våra tillgångar i en förening som inte har någon funktion och dessutom fortsatt dra insatser på avräkningen, är rent av provocerande. Det föder tankar som inte ens lämpar sig för skrift!

Vad anser föreningen Sveriges Grisproducenter i denna fråga?

Tiden börjar rinna ut. Vi måste ha en ordentlig genomlysning av frågan om marknadsbolag före regionmötena!

Dalarnas Grisuppfödare