-Varannan dansk uppfödare slutar inom två år

-Varannan uppfödare i Danmark har lagt ner sin grisproduktion inom två år, spår vicedirektør Henrik Jeppesen, Fionia Bank, Danmark, såvida man inte innan dess markant förbättrat sina kalkyler.

-Vi måste nu börja titta mer kritiskt på krediterna. De som inte är duktiga nog, måste stiga av nu, menar han.

De danska grisuppfödarna tappar nu miljarder på sin produktion. De tappar pengar på alla grisar de slaktar. Det är många halvstora enheter som nu tappar en och en halv miljon dkr per årsbasis på sin produktion. Då tar pengarna snart slut.

Enligt Dansk Svineproduktion har 1 000 uppfödare slutat sedan 2006.

-Vi tror att antalet minskar till 2 000 till 3 000, jämfört med 7 000 idag, om inte lönsamheten snabbt blir bättre, säger Henrik Jeppesen. Den som inte har mycket jord och är väl etablerad står i riskzoonen.

-Banker och andra kreditgivare börjar titta mer kritiskt på utlåningen, vilka uppfödare som är duktiga nog att klara sig. Det gör rådgivarna också.

-Vår uppmärksamhet är skärpt på lantbruket, eftersom man inte klarar av att tjäna pengar till den löpande driften. Men vi försöker undgå att göra lantbrukarna deprimerade, så de inte företar sig något oöverlagt i driften, med djurvälfärden, eller annat, sa Henrik Jeppesen.

-Vi har inte tvingat någon till tvångsauktion ännu, men vi flera gånger nekat krediter.

-Bankdirektören ser det nödvändigt att noteringen stiger före första halvårets utgång och det tror han inte kommer att ske. Därför är han så pessimistisk och tror att avvecklingen kommer att accelerera, säger ordföranden i LandboFyn, Torben Bang.

-Uppfödarna skickar nu med varje gris 300 - 400 dkr vid slakt. Det är nödvändigt att få upp priset före årets utgång och det tror jag sker, säger han. Men inte i den takt Danish Crown tror. Källa: Fyens Stiftstidende /LG 080211