Fler än vanligt slutar med grisproduktion i år

Antalet anslutna besättningar till Svenska Djurhälsovården minskade i fjol med 192. Hittills i år har 120 anmält att de slutar. Detta indikerar en betydande ökning av antalet besättningar som slutar producera grisar i år.

De som fått utträde från Svenska Djurhälsovården i år representerar ca 2 400 suggor och 70 000 slaktgrisar.
Mot detta ska givetvis ställas de som börjar som grisuppfödare, eller bygger ut.

-Jag har en känsla av att det är uppfödare i storleken 50 suggor som nu slutar, säger Jan-Åke Robertsson. Tidigare har det mest varit mindre besättningar. Normalt slutar ca 10 % av besättningarna varje år. Så har det varit under många år. I fjol är första året som antalet klart överstiger 10 %. Det ser också ut att bli mycket över 10 % i år, om inte ekonomin i grisproduktionen förbättras radikalt.

Vid sidan av försäljningen av semindoser, är anslutningen till Svenska Djurhälsovården är en av få objektiva mätare för grisproduktionens utveckling, där vi i förväg kan se en tendens. Offentliga statistiken kommer ju i efterhand. Uppskattningar gjorda av upphörda leveranser till slakterierna ger inte samma klara bild, även om man även här kan se en tendens. Men det finns även uppfödare som slutar leverera, därför att man byter slakteri.

90 % av svenska besättningarna är anslutna till Svenska Djurhälsovården. Anslutning är en förutsättning för det extra försäkringsskydd, som Agria erbjuder i händelse av salmonella i besättningen. Alla slakterier betalar in en försäkringspremie, som dock endast gäller fullt ut om besättningen är ansluten till Djurhälsovården. Statens ersättning till alla djurägare är 50 % vid salmonellautbrott och 70 till anslutna till Djurhälsovårdens salmonellaprogram. Den extra försäkringen ger summa 91 % ersättning till anslutna, men endast 61 till de som betalar försäkring, men inte är anslutna till Djurhälsovårdens salmonellaprogram.

De 192 besättningarna som upphörde i fjol och 120 hittills i år är således endast de som varit anslutna till Svenska Djurhälsovården. Men det finns ingen anledning att anta att procentuella antalet besättningar som slutat är mindre i gruppen 10 % ej anslutna. De är som regel små besättningar och där är troligen andelen som slutar större.

Håller igen på avgifterna
Det stora antal besättningar som slutar är givetvis negativt även för Svenska Djurhälosvårdens ekonomi. Underlaget minskar. Samtidigt ökar kostnaderna.

-Vi drabbas som alla andra av högre personalkostnader, högre bensinkostnader, osv. Den ekonomiska krisen inom grisproduktionen gör dock att vi är återhållsamma med ökade debiteringar till uppfödarna. Vårt strå till stacken är oförändrade avgifter för besättningarna i år, trots att vi behöver ökade intäkter till bolaget, säger Jan-Åke.

-Dessutom hade vi ett tufft år ifjol under bekämpningen av PRRS. Det kostade Svenska Djurhälsovården betydande pengar.

-När vi ser att vi lyckades bekämpa PRRS, är jag väldigt glad över att vi avbröt våra semestrar och satsade så stort på att bekämpa sjukdomen. Vi gjorde nog grisnäringen en stor tjänst ifjol. Vi har fått många erkännanden och gratulationer för detta, även från andra länder.

-När vi dessutom ser dagens ekonomiska kris i grisproduktionen, är jag väldigt glad över att vi lyckades bekämpa PRRS. För en grisproducent som både drabbas av det höga foderpriset och dessutom fått hög dödlighet bland smågrisarna, har det nog varit riktigt kärvt nu.

Mer suggslakt
Alla slakterier har noterat större slakt av suggor i vinter, än tidigare. Det gör även Torbjörn Eriksson, Göran Eriksson Transport, som köper upp suggor i södra Sverige och transporterar dem till Tyskland för slakt.

-Jag har kört en bil extra i veckan med suggor till Tyskland, under de senaste veckorna, säger han.

-Jag har inga siffror, säger Bengt-Göran Bengtsson, Ginsten Slakteri. Men jag vet en på 160 suggor, en på 50, en på 60 som slutar. Det blir ju en del, när de är i den storleken.

-Det man hänvisar till är att man tröttnat på produktionen. När den inte ger några pengar så tröttnar man.

-För vår del är suggslakten lite större än normalt, säger Per Olof Dahlberg, Dahlbergs Slakteri. Men det är inte uppseendeväckande större suggslakt. /LG 080218