PMWS i ny norsk och stor besättning

Norge fick PMWS i två besättningar 2003, men slog ut besättningarna och har sedan dess kunnat hålla smittan utanför landet. Ett tredje PMWS-fall diagnostiserades förra veckan, 14 februari. Det är en ganska stor besättning centralt på Østlandet med 50 - 60 grisningar var 5,5e vecka, som kontinuerligt levererar smågrisar till 3 slaktgrisbesättningar.

Vid obduktionerna har pågräffats mycket stora mängder PCV2-virus. PMWS är i Norge klassad som C-sjukdom, men Mattillsynet har tills vidare lagt restriktioner för besättningen som grupp B, som innebär att djur inte får föras ut från smågrisbesättningen, mer än till slakt. Besättningen har dock fått lov att fortsätta leverera smågrisar till de tre besättningar som man redan levererat till.

Det är inte bestämt om man ska slakta ut besättningen, som man gjort med de två som tidigare som fått PMWS.

-Vi väntar och ser vad som sker, bl a om smittan kan ha spridit sig, säger Mona Gjestvang, vd för Helsetjenesten for svin, Animalia. Vi gör just nu en fullständig genomgång av besättningen och har vidtagit åtgärder för att smittan inte ska sprida sig.

-2003 beslöt näringen att smittade besättningar slogs ut. Vi vet ännu inte hur det blir den här gången. Jag kan inte anbefalla det just nu. Försäkringsbolaget ska ha sin syn på saken, liksom näringen.

-Det är en bra och välskött besättning, som har styr på rutinerna, berättar hon. Vi har ännu inte funnit någon orsak till utbrottet. Men detta vet heller ingen annan, där sjukdomen uppträtt.

-Vi diskuterar också vaccinering, men har inte tagit något beslut i någon riktning.

Smittan kunde inte hindras i Sverige
-I Sverige har vi som bekant inte kunnat hindra smittan, säger Jan-Åke Robertsson, Svenska Djurhälsovården. Trots ett stort arbete för att hindra smittan, har den spridit sig över landet och drabbat framför allt stora besättningar.

-Norge har mindre storlekar på besättningarna och de ligger glesare i landskapet. Det gör det lättare att bekämpa PMWS i Norge, jämfört med i Sverige.

-Det är statistiskt klarlagt att det just är stora besättningar i Sverige som drabbats värst av PMWS, säger han. Jag har dock känslan av att vi passerat kulmen i Sverige.

Norge är den sista bastionen, som ännu inte fallit för PMWS. Finland klarade sig mycket längre än Sverige, men har sedan ett halvår konstaterade fall. /LG 080218