Inte billigare, men bättre engagemang
med Svenska Djur AB

-Jag tror inte det blir billigare att samla ihop slaktdjuren genom Svenska Djur AB ägt till 50-50 av Swedish Meats och Scan. Men ett samägt bolag med Swedish Meats ökar engagemanget i leverantörsfrågorna, säger Magnus Lagergren, Scan. Det är viktigt. Swedish Meats ska sätta fokus på primärproduktionen, Scan på produktutveckling och försäljning av köttet.

-Det kan inte ha undgått någon att vi inom Scan fokuserat hårt på affärsverksamheten, mot kund, och att leverantörsfrågorna kommit lite i skymundan, säger Magnus. Vi har inte bara problem med noteringen, utan även kommunikationen med djurproducenterna. Vi har därför talat mycket om att separera köp- och säljfunktionerna inom Scan. När Swedish Meats började tala om marknadsbolag erbjöd vi ett samarbete.

-Vi har tappat 1 miljon grisar de senaste åren och vi menar att något måste göras, säger han.

-Swedish Meats har bättre möjlighet än Scan att vara en samlande kraft bland leverantörerna och Swedish Meats kommer närmare medlemmarna, leverantörerna, än vi. Det är viktigt att ha nära kontakt med leverantörerna, för att konkurrenskraften i grisproduktionen ska upprätthållas. Det är 22 000 - 23 000 leverantörer som ska bli allt duktigare inom sitt område. Jag är rädd för att vi håller på att tappa konkurrenskraft just nu, inte minst mot dansk produktion som vi i första hand konkurrerar med. Vi ligger betydligt under dansk produktivitet på smågrissidan. Kan inte marknaden betala bra för grisköttet, hamnar fokus på produktiviteten och kostnaderna i produktionen.

-Swedish Meats var som företag dåliga på att möta kunden. Kooperativa företag är ofta svaga på säljfunktionen. Scan håller på att bli allt bättre på detta område. Inom Swedish Meats var man däremot duktiga på kontakterna med leverantörerna. Det är ett område kooperativa företag ofta är bra på.

-England är ett skräckexempel på länder där det inte längre finns någon samlande kraft som tar hand om leverantörerna. Danmark är ett bra exempel på ett starkt producentkooperativ som stimulerar leverantörerna att bli allt bättre. I Polen finns det inte heller någon samlande kraft på producentsidan, med dålig utveckling i primärproduktionen som följd.

-Här kan Swedish Meats ha en uppgift, att vara den samlande kraften och att svara för aveln, rådgivningen, djurhälsovården, m m, som ligger nära leverantörerna. Det krävs både engagemang och kapital. I Svenska Djur AB kan både Scan och Swedish Meats vara med och satsa på svensk djurproduktion. Det finns leverantörer som tycker rådgivningen inom grisproduktionen är för dålig. Har vi tappat 1 miljon grisar, så har det även med rådgivningen att göra. Lönsamheten har inte bara med noteringen att göra.

Vad kommer efter treårsavtalen?
Svenska Djur AB är tänkt att starta halvårsskiftet 2009, när de nuvarande treårsavtalen går ut. Det ligger nära till hands att tolka utspelet om 50-50-bolaget som ett nytt sätt för Scan att binda upp leverantörerna.

-Vi föreslår 4-årsavtal, säger Magnus på skämt. Nej, jag tror inte på några långa avtal längre. Vi har ännu inte diskuterat avtalens längd, eller möjligheter till förlängning. Det ligger inga hundar begravda i förslaget till Svenska Djur AB, säger han. Det blir sannolikt kortare avtal i framtiden och olika former av avtal. Vi ska skapa en plattform för svensk grisproduktion som inte är kopplade till långa kontrakt. Men det är frågor vi får återkomma till. /LG 080305

Tillbaka till Senaste Nytt