Blå Kustens Slakteri vill växa med bra pris på gris

Blå Kustens Kontrollslakteri AB är ett litet slakteri i Valdemarsvik som tills för tre år sedan endast slaktade nöt. Då inleddes legoslakt av ekologiska grisar åt Håkan Jonsson, Glada Utegrisar, Vimmerby. Han styckar och säljer närproducerat till Hemköp. Grisslakten har gett allt mer smak och nu är siktet för Blå Kustens Slakteri inställt på att växa på gris.

-Siktet är inställt på 100 nöt och 100 grisar per vecka, till att börja med, säger Hans-Erik Svensson, vd och ägare till slakteriet. Det är vad slaktlokalen och kylarna klarar. Sedan måste vi bygga ut kylarna. Idag slaktar vi 60 - 80 nöt per vecka och 30 - 40 grisar.

-På sikt vill jag bli större, men jag vill inte säga mer just nu. Jag har målsättningen att vara det bäst betalande slakteriet i Sverige. Men jag vill också tjäna pengar på slakten.

Det är under de senare veckorna Blå Kustens Slakteri gått ut och raggat grisar till slakt. Innevarande vecka höjdes noteringen en hel krona.

-Det är svårt att få tag på grisar. Alla har ju sina kontrakt, säger Hans-Erik. Vi är beredda att betala för att få grisar till våra kunder. Förra veckan ville en kund ha mer griskött från oss och var beredd att betala bra. Då kunde vi höja noteringen från 14,10 kr till 15,10.

Hans-Erik är 28 år och började i slakteriet för fem år sedan. Han blev ensam ägare när han köpte slakteriet 2003, efter att förre ägaren gjort konkurs. Nu arbetar 18 man och han själv i slakteriet.

Hans-Erik har även lantbruk, Knillerbo Lantbruk AB, med 140 amkor. Djuren slaktas givetvis i det egna slakteriet.

Från början hade Hans-Erik en helt annan yrkesbana, som verktygsmakare inom industrin. Där tillverkade han verktyg för svetsjobb och stansmaskiner.

-Men jag tröttnade på industrijobbet och såg möjligheter med slakteriet. Det som hänt på senaste tiden med slakten i Sverige gör det ännu mer intressant att utveckla verksamhet i den branschen, säger han. /LG 080307

Tillbaka till Senaste Nytt