De stora prishöjningarna rycker allt närmare

-Det är för tidigt att spå ytterligare om grispriset i höst, eftersom vi ännu inte vet hur mycket produktionen minskat i flertalet länder under de gångna månaderna innevarande år. De omtalade 16 kronorna bör dock absolut uppfyllas och rapporterna från Danmark och Spanien förebådar dramatik kring grispriserna i höst, säger Magnus Lagergren, Scan. Positiv dramatik, det kan bli mycket intressant att vara grisuppfödare i höst. Det som utspelas nu på marknaden är mycket intressanta nyheter för de grisuppfödare som hållit ut under lönsamhetskrisen.

-Den statistik som hittills publicerats från Danmark och Spanien med oväntat stora produktionsminskningar har nämligen chockat hela grisbranschen i Europa. Inte minst Danmark. 22 maj får vi veta mera, när EU håller nästa prognosmöte. Då är det nog dags att vi daterar upp våra prognoser. Skulle jag vara köttköpare i juli, augusti skulle jag nog börja bli orolig och se om mitt hus!

-Är minskningen av antalet grisar lika stor i Tyskland som i Danmark och Spanien, samt i andra stora produktionsländer, då kan vi vänta vilka priser på grisköttet som helst i höst. Tyskland är den europeiska grisproduktionens motor, som drar de övriga ländernas priser med sig. Vi i Sverige kan inte ha lägre priser än i Tyskland.

-Blir det brist på griskött i Tyskland när tyskarna har semester i september, så kan det bli riktigt positivt. Höjer inte vi noteringarna, då får Per Karlsson många grisar att leverera till Tyskland. Vi vet av erfarenhet att tyskarna köper sitt griskött, sin karré till grillning, oavsett om det är billigt eller dyrt. Tyskarna är oerhört köpstarka. Det tyska priset styr sedan priserna runt om Tyskland, säger Magnus.

-Det är fortfarande säsongsmässiga höjningar av grispriset vi nu ser i Europa, men de efterfrågestyrda prishöjningarna närmar sig, säger han. Det var knappast ingen som väntade så stora minskningar av produktionen i Danmark och Spanien, inte ens hos slakterierna. Det är många större danska uppfödare som har råd, som slutat. Danska noteringen har varit låg, jämfört med andra länders. I Sverige har slakteriernas betalningsförmåga varit betydligt bättre.

-Jag tror därför inte minskningen av produktionen blir alls lika stor i Sverige som i Danmark och andra länder. Vi har inte haft någon slaktminskning alls de första månaderna på året och det är fortfarande ganska gott om grisar till slakt. Vi har dock ingen slaktkö. Insättningarna av smågrisar har haft en svacka under vårbruket, men det är normalt. Jag tror insättningarna ökar igen. Sänkta spannmålspriserna är också positivt för grisuppfödarna.

-Seminstatistiken visar nu en minskning med 3 %, vilket ger en minskad slakt om nio månader. Det är negativt. Jag hoppas att så många som möjligt fortsätter producera, när vi börjar närma oss förbättrad lönsamhet, säger Magnus.

-Det finns ingen bra statistik över grisarnas antal i EU, någon som kommer snabbt. Det är därför vi blir lite frågande kring siffror som presenteras från enskilda länder som Danmark där statistiken görs offentlig tidigt. De snabbaste indikationerna vi kan få från EU totalt, är när EUs prognosmöten hålls och de enskilda ländernas prognosmakare samlas. 22 maj hålls nästa möte. Då får vi ökad klarhet i vart Europas grisproduktion är på väg.

-Det vi vet av erfarenhet från tidigare år, är att varm sommar per automatik minskar utbudet av grisar. Grisarna växer sämre under sommaren. Vi kommer nu in i den varma perioden.

Magnus Lagergren framhåller åter att Scans system med en låg notering och tillägg är ett problem när det gäller att visa betalningsförmåga. Det är inte positivt att visa en lägre notering än vad som betalas ut.

-Vi måste komma ifrån detta system och få mer rak prissättning, säger han. Men vi sitter fast i detta system till 30 juni 2009. /LG 080507

Tillbaka till Senaste Nytt