Scans notering vecka 25 t v och för veckan 26 t h.
Scans nya skala sänker betalningen
Scan höjde slaktgrisarna 20 öre i måndags, men samtidigt infördes nya vikt- och klassningsavdrag som kan sänka slutbeloppet på avräkningsnotan för vecka 26 i stället för att höja. Noteringshöjningen och den sämre betalningen för avvikande vikt och klass behöver dock nödvändigtvis inte ha något med varandra att göra. Ingen har sagt att veckans höjning är en kompisation för skalförändringen.

Vid 58 % kött sker varken tillägg eller avdrag. Vid 57 % är nu avdraget hela -30 öre mot tidigare -13, vid 56 - 55 är avdraget -40 öre, mot tidigare -13 resp -30 öre.

För högre kött-% betalade Scan tidigare +12 öre vid 64 - 59 %. Det är sänkt med en trappa på +10, +8 och +5 öre. Mindre betalning således, både om köttprocenten är lägre än 58 % och högre än 58.

Likaså bestraffas avvikande vikter från högsta viktklass 75 - 92,9 kg. För lättare grisar mellan 50 - 70,9 drogs tidigare -15 öre. Nu kostar det -40 öre att ha leverera grisar mellan 50 - 74,9 kg. För tyngre grisar drogs tidigare -15 öre per kg upp till 106,9. Nu finns en avdragsskala med en trappa på -15, -20, -25 och -30 öre.

-Jag behöver nog inte ens ta fram räknedosan för att konstatera att Scans höjning av noteringen med 20 öre vecka 26 har ätits upp av förändringen av vikts- och klassningsskalorna, mailar en läsare. Det har behövts mycket större höjning av bästa vikt- och köttprocentklass för att kompensera för förändringarna i prisskalan.

Han skickar även med Scans informationsbrev om förändringarna. Där förklarar Carl-Olof Port att köttköparna kräver jämnare och enhetligare styckningsdetaljer. Likaså kräver styckningsindustrin och helfallskunderna jämnare storlek på slaktkropparna. Mekanisering inom industrin kräver mer uniformerade griskroppar.

Skärpning av prisskalorna är ett sätt att få grisföretagarna att leverera jämnare grisar.

Samtidigt har Scan gått igenom kalkylerna för köttprocentbetalningen, som resulterat i ändringarna ovan.

-Vi måste sänka tilläggen för köttigare grisar än 58 %, säger Johan Andersson. Vi får inte ut så stort mervärde för de högre procenten kött, som vi tidigare betalat till uppfödarna. Det är sorgligt att inte köttigare grisar betalas bättre, men sant. Det är våra kunder som bestämmer.

-Att vi sänker betalningen för de tunga grisarna beror på att våra kunder inte vill ha för stora detaljer, skriver Carl-Olof. Med dagens höga foderpris kan det även vara lönsamt för uppfödaren att inte låta grisarna bli för tunga. Där tjänar båda parter på att hålla nere vikterna.

För några veckor sedan justerade Skövde Slakteri sina prisskalor, med högre betalning för bästa viktklass och klassning. /LG 080625

Tillbaka till Senaste Nytt