-Vi ska tjäna pengar 2009 - 2010

-Vi väntar ett par mycket lönsamma år 2009 och 2010 för svensk grisproduktion. Det gäller f ö hela Europa och även internationellt väntas brist på råvara. Den bättre lönsamheten kommer att medföra att nya stallar byggs. När dessa kommer i drift blir det överskott igen och sämre lönsamhet 2011 och 2012. Den här cykeln har vi varit med om så många gånger, att den är förutsägbar, säger Lars Hultström, ordförande i Swedish Meats.

-Under förra högkonjunkturen 2005 tilläts aldrig svensk grisproduktion tjäna pengar. Det är det stora dilemmat för oss. Högkonjunkturen då sammanföll med handelns fokus på låga priser, som skulle pressas mer och mer. Idag ligger handelns fokus mer på närproducerat, klimatsmart och liknande innehåll i råvarorna. Det ger oss bättre förutsättningar under nästa högkonjunktur att få ut ett bra pris för köttet. Dessutom har vi läget med internationell brist och därmed lönsammare export.

-Den gamla tumregeln spannmålspriset x 10 står sig. Jag tror på 17 kr för grisköttet i höst. Jag väntar ivrigt på den prisnivån, men för min del sa jag förra sommaren att jag väntade 17 kr nästa höst. Dock måste de lager som byggts upp i EU under 2007 tömmas innan priset stiger mera kraftigt. Scan tömmer sina lager med rasande fart och det samma ser vi i övriga Europa.

-Idealet är om vi får höjningar med 20 öre eller däromkring vecka för vecka tills vi når den nya nivån. De tyska språngvisa stora höjningarna får ofta bakslag i likaledes stora sänkningar. Marknaden måste vänjas vid den högre prisnivån, inte chockas av den.

-Problemet just nu är vårt beroende av danska noteringen, som är beroende av dollarkursen. Vi har redan släppt in för mycket exportkött. Första kvartalet ökade importen kraftigt. Av den 30 % importerade köttvolymen är hälften danskt och snart kan 30 % av den svenska marknadens kött komma från Danish Crown..

-Vi kräver också mer av Scan och HKScan. När finnarna tog över Swedish Meats började genast exportbilarna rulla mot öst. Men sedan gick luften gått ur östexporten. Vi väntar att den ska bli mer lönsam igen och vi väntar att Scans betalningsförmåga ska öka. Det är en förutsättning för höjd notering.

-Får vi 17 - 18 kr som snittpris under de kommande två åren och ett spannmålspris på 1,50 kr, så kan vi få tillbaka lite av vad vi förlorat det senaste året. Det behövs, för kassorna är tomma hos grisuppfödarna och många har lånat upp pengar för att övervintra det här året. De som producerar egen spannmål bör se en affär i att satsa på grisar nu, men 2,20 för köpt spannmål kräver mer än 17 kr. Jag tror inte på engelsmännens prognos på 2 pund per kg griskött, som skulle krävas för att finansiera ett så högt spannmålspris med inköpt foder.

-Ser vi de närmaste åren från slaktindustrins perspektiv, måste det vara guld värt att ha tillgång till köttråvara. I öst går grisproduktionen ner kraftigt och slakterierna tvingas nu ofta att köpa slaktgrisar i väst för att slakta i sina slakterier. Jag tror alla slakterier kommer att vara måna om sina leverantörer och kontrakt under den period med underskott på griskött som vi väntar internationellt, säger Lars Hultström. /LG 080625


Läs även:
-Många grisföretagare kan tjäna på nya avtal

Tillbaka till Senaste Nytt