Finska uppfödare startar exportbolag
i protest mot låga noteringen

I fredags presenterades ett nytt bolag i Finland, Finnish Meat Ltd AB, för förmedling av bl a levande slaktgrisar till Ryssland. Orsaken är låga finska grisnoteringen. Bakom bolaget står 5 av de största finska grisföretagarna, som tillsammans representerar 5 000 suggor och 12 000 - 15 000 slaktgrisar.

-Vi presenterade bolaget i en annons i en finsk lantbrukstidning i fredags, berättar Mikael Jansson, Finnish Meat Ltd. Vi blev överhopade av samtal från grisföretagare, det var som att sitta i en telefonväxel. Vi blev erbjudna att exportera ett antal slaktgrisar som motsvarar hela 5 % av den finska grisslakten. Responsen blev således långt över förväntan.

-Med detta utbud av slaktgrisar reser vi till Ryssland på fredag för att förhandla vidare med slakterier om villkoren. Vi har förhandlat redan tidigare, men vi har inte haft något konkret att presentera om möjliga volymer. Därmed har vi inte heller fått något pris från de ryska slakterierna, som vi vill gå ut med offentligt just nu. Ryska slakterierna vill ha stora mängder slaktgrisar.

-Vi kommer att fungera som en slags spotmarknad, där vi säljer till det slakteri som erbjuder bästa betalningen.

-Jag kan säga att det inte rör sig om bara 3 - 4 cent över finska noteringen, säger Mikael. Det blir väsentligt mera, även om euron f n har en ofördelaktig kurs mot rubeln. Det nya bolaget ägs av de 5 grisföretagarna och ska inte vara vinstdrivande. Allt vi får in ska läggas på grispriset till uppfödaren.

Liksom i Sverige är noteringen från slakterierna en sak, verkliga betalningen en annan. Finskt grispris, inkl avtalstillägg, kan sättas till 1,46 euro idag, för dem som har rätta avtalen. Men i Estland betalar samma bolag 1,70 euro.

En grismarknad nära oss
-Det är den här skillnaden mellan länderna vi ska försöka ta till vara, säger Mikael. Vi kan även exportera levande grisar till Estland, eller annat land, men fördelen med att exportera till Ryssland är att vi har landsväg hela vägen till slakterierna. Till Estland är det färjetransport. Landvägen till slakteri i Viborg är 40 mil, till det stora konsumtionsområdet St Petersburg är det 50 mil. Det ska jämföras med att vi nu skickar grisarna till Helsingfors, dit det är 45 mil.

-Avståndet till ryska slakterier är således inget problem. Det är inte heller problem vid gränsen, där det ibland är många timmars väntan för tullkontroll. Transporter med levande djur behandlas med förtur i en egen kö, så den tullbehandlingen är som mellan vilka länder som helst.

-Jeppo Lantgris har för ett och ett halvt år sedan exporterat 1 500 smågrisar till Ryssland. Det gick utan problem. Exporten medförde f ö att smågrispriset i Finland steg. Så vi har samma förhoppningar om slaktgrisarna. Genom tidigare exporter till Ryssland har vi skaffat oss en viss erfarenhet.

-Betalningen från ryska slakterier är inte något problem, säger Mikael. Förskottsbetalning är kutym i Ryssland, så ingen lyfter på ögonbrynen för betalning före leverans. Huvudsumman betalas när kontraktet skrivs, resten betalas efter leverans.

-Inställningen till import av levande grisar är positiv vid ryska slakterier och även hos myndigheterna. Putins politik har varit att skapa arbetstillfällen i Ryssland, vilket bl a visar sig i krångel med import av färdiga produkter och exporttullar på råvaror. Exporttullarna på massaved är kanske mest kända och de syftar till att förädla mer av träråvaran i Ryssland.

-Finska noteringen för slaktgrisar ligger i den absoluta botten i EU, hävdar Mikael. Danska ligger sist i tabellen i @-GRIS, men Danmark har sin efterbetalning. Därmed blir Finland det land i EU som betalar sämst för slaktgrisarna.

Råttan i hörnet kan bli farlig
-Vi har sett bildandet av det nya exportbolaget som en sista utväg, eftersom alla andra vägar till bättre grisnotering verkar uttömda. Vi har diskuterat genom våra organisationer, vi har uppvaktat handeln och vi diskuterar nu med regeringen, som nämndes i en artikel på GrisPortalen för en tid sedan.

-Stänger man in en råtta i ett hörn, så går även en liten råtta till angrepp, säger Mikael Jansson. Grisuppfödarna i Finland är den lilla råttan. Nu går vi till angrepp mot den dåliga noteringen på slaktgrisar genom att inleda export till Ryssland.

-Det som förvånar mig är att det finns så många slaktgrisar i Finland som inte omfattas av kontrakt. Den 5 % av grisslakten vi erbjöds är en stor andel, mycket större än vi räknat med. Men det underlättar när vi ska börja exportera, att det inte blir konflikter med de etablerade slakterierna om brutna kontrakt. Slakterierna i Finland är givetvis inte glada för det nya bolaget.

-Förutom slaktgrisar ska det nya bolaget exportera smågrisar. Om vi hittar lämpliga kontakter, kan vi även handla med t ex foder. Soja och majs är det som ligger närmast till hands. Majs är ett bra grisfoder. Eftersom vi har mycket bra hälsoläge hos finska grisarna, är det inget problem att exportera levande djur till något land. Vi hoppas på smågrisexport till Sverige när det blir brist om några veckor.

Vill ha samarbete med svenska producenter
-Vi finska uppfödare ser fram emot mer samarbete med svenska producenter, på alla områden. Språket är inga problem. I västra Finland har vi svenska som modersmål och många i övriga Finland kan också svenska. Vi är också vana att översätta mellan språken. Vi i Finland kan även kommunicera med ester. Finska och estniska är som skillnaden mellan svenska och danska. Jag tycker det är intressant med ökad information i grisfrågor över gränserna.

-Jag vill även att det ska stå i intervjun med mig att @-GRIS och GrisPortalen är fantastiskt bra medier, som vi läser med glädje och behållning även i Finland. Där finns uppgifter vi har stor nytta av, säger Mikael. Vi har inget liknande i Finland och jag rekommenderar medierna till alla jag känner, även om de bara kan finska. /LG 080804