KLS och Ugglarps ska sätta sina noteringar torsdagar

Den här veckan sätter de båda Danish Crown-ägda slakterierna KLS och Ugglarp sina noteringar redan på torsdag förmiddag. Så ska det bli varje vecka, i stället som nu på måndagar. Förändringen är ett led i en skarpare positionering för de båda företagen, som syftar till att ta nya marknadsandelar. Men orsaken är också svar på den kritik som flera slakterier fått utstå för att sätta grispriserna så sent som på måndagar samma vecka leveranserna sker.

-Vilket klockslag vi publicerar noteringen på torsdagar har vi inte lagt fast ännu, men vi ska sätta noteringen så tidigt på dagen som möjligt, säger Jan-Erik Johansson, vd, KLS. Vi vill orientera oss lite vad som händer i omvärlden, innan vi sätter noteringen.

Jan-Erik uttalar sig även för Ugglarps del i den här frågan. Inte andra frågor, poängterar han, mer än i strategiska frågor som gäller båda företagen.

-Vi ska skapa en egen profil för de Danish Crown-ägda företagen, säger Jan-Erik. Vi ska inte bara kopiera det andra gör. Vi kommer tillbaka med fler områden där vi ska skapa en egen profil och sätta dagordningen. Allt för att öka våra marknadsandelar rejält inom slakten.

-Tidpunkten för anmälan av grisar till slakt, onsdagar, ändras inte just nu. Kanske vi kortar tiden även i den änden senare, så noteringen publiceras innan slaktanmälan ska vara inne. Vi tar det här steget först, så får vi se senare vad vi kan göra.

-Vi har deadline för anmälan onsdag kl 12, när grisarna ska slaktas påföljande vecka. Men kommer det anmälningar till slakt torsdag kl 12, så fixar det sig också, säger Eric Tham, Ugglarp. Det brukar det göra. Tidpunkten onsdag kl 12 är satt för att vi ska hinna planera slakten. Vi är dock ganska flexibla, så vill man veta noteringen först och anmäla sedan, så ordnar det sig nog.

-Frågan om publicering av noteringen först och anmälan sedan har vi inte diskuterat ännu. Det blir nästa steg, säger han.

Grisnäringen är en av få branscher där man säljer "grisen i säcken", dvs säljer först och får veta priset senare. Den tiden kan således snart vara över!

-Vi väntar med spänning på vad kollegerna i branschen kontrar med, säger Eric. Det kanske blir notering först och leverans sedan ganska snabbt.

Fler utspel från KLS och Ugglarp kommer
De danskägda slakteriernas intentioner att rycka åt sig initiativet på slaktmarknaden kommer att bli intressant för grisnäringen. Lena Eriksson Sonebrink, informationschef vid KLS, talar också om fler nyheter som väntar. Men att de är hemliga ännu. Men hon påminner om att KLS redan kastat av sig beroendet av Scan vad gäller att sätta noteringen.

-Vi markerade vår egen profil redan strax efter Danish Crowns övertagande med att sätta noteringen mer än de "25 öre över Scan", som KLS traditionellt hållit, säger hon. Den tidigare publiceringen av noteringen är ett nytt steg i strategin och det kommer fler. Vi ska ta marknadsandelar och då är en strategi att vara lyhörda till vad djuruppfödarna vill ha. Tidigare satt notering har varit ett starkt önskemål.

-Vi kommer inte heller att laborera med noteringen. I varje fall kommer vi inte att göra ändringar utan lång framförhållning. Det kommer inte att bli några snabba kast.

-Vi ska vara den stabila samarbetspartnern på marknaden, understryker hon, med tydlig syftning på Scan och att deras leveransavtal snart går ut.

Om noteringens utformning i framtiden säger Jan-Erik Johansson:
-Vi återkommer till modellen för noteringen. Vi ska skapa en opimal lösning. /LG 080805

Läs även pressmeddelandet från KLS