Priskriget över?? Nu när foderpriset sänks och marknaden på spannmål minskat så verkar slakterierna sakta in ökningarna på grispriset. De enda som håller fanan högt är privatsidan med ca 2 kronor per kilo fläsk och som mest 33 kr per smågris. Tydligen verkar det som vissa grisproducenter fortfarande tror på Swedish Meats och deras predikan om att det kommer bli bra. Detta är givetvis upp till var och en sia om men i dessa slimmade och effektiviseringstider så bör man kanske titta mer i plånboken än att tro på ett slakteri som inte haft högst notering de sista åren? Vid ett möte med Magnus Lagergren i Skara, vid ett satellitmöte (Dönstorp, Vara) så lovade Lagergren att Swedish Meats och Scan skulle bli konkurrenskraftiga framöver gentemot de övriga slakterierna. Har vi sett något av detta än så länge? Jag har inte märkt något i alla fall! Har ni? Det enda som ryktas och ges ut är åter igen specialavtal till de producenter som de vill premiera. Är detta rimligt? Dessa specialavtal sa Lagergren på mötet i Skara inte existerar, men jag har själv sett ett av dessa. Vem får då betala dessa avtal? Jo det är ju alla de som inte är tillräckligt stora i antalet levererade djur. Är detta riktigt? Är en gris mer värd hos en bonde med 500 suggor än med 50 suggor? Egentligen inte, men att det är billigare att köra 500 grisar än 25 förstår alla. Men ska det behövas specialavtal för det? Frågan är om det finns något förtroende kvar hos de producenter som inte har specialavtal? Hos mig är i alla fall förtroendet totalt borta även om jag levererar mycket mer än 25 grisar per leveranstillfälle! Men ändå verkar det som att, även om kritiken är hård och stor, så fortsätter många producenter skriva på avtal, detta tack vare specialavtal. Var går smärtgränsen för deras förtroende? Det finns slaktsvinsproducenter som haft tomma stallar, som fått hela två kronor per kilo fläsk högre än vad noteringen är, bara de sätter in överstående smågrisar. Jag tycker detta är helt fel. De som ska ha de pengarna är de som är lojala och som tar emot smågrisar hela året och inte de lycksökare som väntar på överskott på smågrisar. Jag får gratulera de som lyckas, men det är inte er som jag kritiserar utan Swedish Meats. Ska inte alla ha rätt att tjäna pengar, oavsett om man är slakt- eller smågrisproducent? Det slakteriet som inte betalar tillräckligt bra håller ned priserna på hela marknaden. Vilket drabbar alla till slut. Om Swedish Meats och Scan nu ska vara konkurensmässiga, så är det dags att visa det nu, eller? Annars kan vi, som vissa önskade, tidigare lägga ned föreningen och ge ut pengarna till medlemmarna, det är bäst för alla! Kanske vi på detta sätt får upp grundnoteringen? Ni producenter som sitter mitt i denna smet och är frustrerade och irriterade, jag vet hur det är. Stå på er och kämpa. När ni kan göra något åt er situation gör detta och var inte rädd för att byta slakteri, för alla producenter behövs, stor som liten och alla har rätt att tjäna pengar oavsett vilket slakteri ni tillhör. Jag tog steget från Swedish Meats och Scan till privatsidan, för jag vill använda mina pengar till investeringar och renoveringar och inte för att några högt uppsatta inom föreningen ska slarva bort dom. Vad har detta slarv kostat svenska grisproducenter? Henric Dahlin gårdsmästare Brotorp, Tråvad, Västra Götaland |
|||