Rumänskt slakteri vill köpa grisar i Sverige

Ett slakteri i Rumänien vill köpa grisar i Sverige och vill ha kontakt med slakterier och/eller uppfödare som kan leverera. I första hand rör det sig om halva kroppar utan huvud och klövar.

Volymen är 2 - 8 lastbilar per månad. I andra hand vill slakteriet köpa levande slaktgrisar, även suggor och smågrisar.

-Det är stor brist på grisar till slakt i Rumänien och slakteriet i fråga har köpt från bl a Tyskland, Polen och Holland, men nu börjar det vara brist på grisar även där, säger min sagesman, som är nära bekant med slakteriets ägare i en stad av Helsingborgs storlek i Rumänien.

Av språkskäl måste kontakterna tas via de svenska bekanta, som sedan 20 år jobbat och bor i Sydsverige. Men kommer det så långt som till kontrakt, så har slakteriet kontakter från de importer som gjorts tidigare från andra länder i Europa.

-Både slakterier och enskilda lantbrukare med grisar är intressant att få kontakt med, säger min sagesman. Helst ser den rumänske slaktaren att transporterna ordnas från Sverige, framför allt om det gäller levande grisar.

Prisnivån på slaktgrisar i Rumänien är väsentligt högre än i Sverige, i varje fall för de svenska uppfödare som inte kommer åt de högre tilläggen. Men de har å andra sidan som regel löpande leveranskontrakt. Vad gäller grishalvor har jag ingen koll på priserna, men vad jag erfar är exporten vanligtvis ingen bra affär för slakterierna. Skinkorna behövs kanske i Sverige fram till jul, men resten av grisen borde kunna exporteras och undandras den låga svenska prisnivån.

Den prisindikation jag fått slår med bred marginal ut t o m de 17 kr, som det så mycket talats om under året.

Eftersom den rumänske slaktaren efterfrågar grisar via sina vänner i Sverige (som inte alls är i den agrara branschen), vill man inledningsvis att kontakterna sker genom mig på GRIS, Lars-Gunnar Lannhard, gris@agrar.se eller tel 070-663 60 90, så skickar jag kontaktuppgifterna vidare. /LG 081020