Gasen tillförs i de svarta huvarna i den mängd och under den tid som ställs in på panelen.
Gasbedövning vid kastrering visades på Elmia

MS Schippers visade vid Elmia en utrustning för bedövning av smågrisarna med gas inför kastreringen. Det var en stor nyhet vid utställningen och var med i bedömningen av Elmias "Årets Nyhet". Men det blev inget nyhetspris, bedövning av smågrisar med gas är förbjuden i Sverige.

Jens-Ole Laustsen, J-O Stalldesign, hade i alla fall ett stort dragplåster i sin monter och gjorde ett inlägg i debatten om kastreringen av smågrisar. Den debatten är större i många andra länder, trots att Sverige är ett föregångsland i fråga om djuromsorg. I Holland blir det nära nog obligatoriskt med sövning av grisarna vid kastrering 2009 och lag i Schweiz 2010.

-I Holland har livsmedelshandeln kommit överens om att inte sälja kött från grisar som inte bedövats vid kastreringen från 1 mars 2009 och betalar grisuppfödarna 3 cent mer, ca 30 öre per kilo, för att de ska finansiera merkostnaden i smågrisproduktionen, säger Luc Willekens, MS Schippers. Det är 3,7 milj euro, ca 37 mkr, per år som konsumenterna betalar för att humanisera kastreringen. I Schweiz har man inte talat om någon ersättning för merarbetet.

-Även i Belgien diskuterar man bedövning vid kastrering, liksom i Danmark och det finns som bekant en debatt även i Sverige sedan många år, även om den kommer och går i vågor. När flera länder diskuterar frågan, kommer den snart upp på allvar på EU-nivå.

-Den gas som används för att söva grisarna i Holland är en blandning av 70 % CO2 och 30 % O2. Det fungerar bra, enligt holländska försök, säger Luc. Men i Schweiz blir det endast tillåtet med Isofluran, som används på sjukhusen vid sövning. Det blir dyrare, 10 gånger dyrare. I Holland beräknar man extra kostnaden per smågris till 1,50 kr, i Schweiz blir det mer. En flaska gas på 30 liter räcker till ca 800 smågrisar. Den utrustning som Schippers visade vid Elmia är för bedövning av tre smågrisar samtidigt och kostar ca 1 300 euro, ca 13 000 kr. Det finns även en större modell där fem grisar läggs upp samtidigt för kastrering.

-Sedan tar arbetet med bedövningen tid. Grisarna ska andas in gasen under 45 sekunder innan de blir bedövade. Grisarna får gas under ytterligare 20 sekunder, så att kastreringen hinner utföras. Sedan ska grisarna vakna, vilket tar två minuter till, dock beroende på hur stor smågrisen är. Det blir således en del väntetid, men den är inte helt bortkastad, utan kan användas för annan behandling. Under uppvaknandet kan t ex tandslipning utföras. Grisarna kan ges järn. I länder där det är tillåtet att kupera svansarna, där utför man även detta ingrepp och där man använder öronmärken sätts dessa fast.

Bedövningsutrustningen består av 3, alternativt 5, vanliga kastreringshållare. En gummihuv sätts framtill vid grisens nos, där gasen tillförs. Där finns även en öppning för friskluft, när gasen stängs av. En dator tilldelar gasen och mäter tillförseln. När gas tillförs lyser en röd lampa. Efter 45 sekunder lyser en grön lampa och kastreringen kan börja. Ett räkneverk hjälper dig hålla reda på hur mänga smågrisar som kastrerats.

Jens-Ole tror på metoden med bedövning, om det blir förbud i Sverige mot kastrering utan bedövning. Kemisk kastrering som vaccination är ett alternativ som förordas i en del länder. Det har varit tillåtet i Schweiz sedan 2007. Pfizer introducerar ett vaccin, Improvac som påverkar grisens immunsystem och gör att den inte utvecklar ornelukt.

-Jag känner tveksamhet inför kemisk kastrering, säger Jens-Ole. Den fungerar säkert om vaccinet stannar i griskroppen, men människor ska ju äta köttet. Med tanke på allt annat som upptäckts påverka människor och mikroorganismer i den fortsatta näringskedjan först efter många års användning, så verkar kirurgisk kastrering fortsatt förnuftigare. Tänk om man upptäcker om 20 - 30 är att alla som äter griskött har svårare att få barn!?

Och att bara dom som inte äter griskött får många barn!!

Kastrerings- och bedövningsutrustningen är monterad på en servicevagn, där allt finns med för behandlingen av smågrisarna. Eftersom även sogrisar ska ha järn, eller behandlas med annat, så plockas även de upp i servicevagnens två korgar. Allt tål högtryckstvättning.

-En kostnad och merarbete innebär bedövningen före kastrering, helt klart, men till de positiva fördelarna kan räknas att grisarna skriker inte under bedövningstiden och de är lätta att hantera vid t ex tandslipningen. /LG 081023