Nu eller aldrig för svenskt griskött!

Nu eller aldrig! Svenska kronan fortsätter försvagas och bara under den vecka som gått har importkött därför blivit minst 1 kr dyrare per kg. Det måste innebära möjligheter att höja priset på svenskt griskött och därmed också noteringarna.

Det dumpas givetvis in en hel del kött från andra länder, därför att det är ännu sämre priser i många östländer med ännu svagare valuta, men växlingskursen för kronan måste vara en viss broms på importen.

Samtidigt rapporteras allt fler länder i EU ha balans på sina marknader, vilket innebär att mindre kött behöver dumpas ut till andra länder.

I veckan publicerades boksluten både från Atria och HKScan. Atria framhöll mycket tydligt att lönsamheten i den svenska, liksom ryska, verksamheten försvagats kraftigt kvartal 4 p g a de båda ländernas svaga valutor. Atrias svenska verksamhet, Lithells, Sardus, m fl, tappade konkurrenskraft fjärde kvartalet, beroende på valutan, och Atira Scandinavia avser att ta tillbaka en del av konkurrenskraften genom nya rationaliseringar och personalminskningar 2009.

HKScan redovisar ett bättre än väntat kvartal 4 i svenska Scan, även om helåret för koncernen backat. Här ser vi skillnaden i att ha eget kött i korven och inte vara beroende av internationella priser och lynniga växelkurser. HKScan minskar dessutom förlustbringande exporten och säljer mer på hemmamarknaden.

Detta är vad som inträffat i slutet av 2008. De gångna två månaderna 2009 har inte blivit bättre för företag som importerar kött. Jätten glufsglufs, som finansmarknaden nu är, äter sig fort in i kassakistan hos såväl banker som köttförädlare.

För ett par år sedan var Atria i Sverige ute och jagade slakterier att köpa. Vd Christer Åberg sa klart att motivet var att säkra behovet av kött. Så rätt han hade, men så kom Sardus emellan och Atria Scandinavia köpte det bolaget.

Sett på kort sikt, i varje fall, kanske det varit bättre att säkra råvaran, köttet. Nu behöver även Sardus en hel del kött, som man får köpa in till högre pris. Vare sig köttet kommer från systerföretaget i Finland, eller från Tyskland, så är kronan lika svag mot euron. Kursen är något bättre mot danska kronan.

Svenskt griskött är Europas billigaste, eller näst intill!

Nu eller aldrig, alltså, måste det gå att lyfta svenska noteringen! Scans positiva trend kv 4, bör rimligtvis hålla i sig 2009. Det som inträffat under det här året är nästan allt igenom positivt för Scan. Kött som annars gått till export, stannar hemma och säljs till bra priser. Det som ändå exporteras, gynnas av den svaga kronkursen åt rätt håll och ger mer pengar.

Danska uppfödarna hårt trängda ...
Bakom hörnet lurar också salmonellan i Danmark. Nu rapporteras nya dödsfall i salmonella, 4 sedan oktober, och antalet sjuka fortsätter i stort antal. Danskt griskött har även orsakat salmonella i Norge, p g a salmonella i danskt griskött sålt vid norsk-svenska gränsen.

Tidningarna i Sverige skriver nu ganska mycket om danska salmonellaproblemen. En sökning på google ger långa rader med artiklar. Trots att den här epidemin pågått ett helt år, har det tidigare inte skrivits särskilt mycket. Inte förrän nu.

Det märkliga är också att man under ett helt år med salmonella i Danmark, med nya fall varje vecka, så har inte myndigheterna hittat smittkällan, eller källorna. Nu senast pekas korv med griskött ut. Men myndigheterna står ändå handfallna och utan säkra spår.

Danska tidningar börjar nu fråga om det inte är hela danska livsmedelskontrollen som är sjuk. Någon tidning skrev att myndigheternas hela kontrollorganisation bör skrotas och byggas upp på nytt. Förmågan att värna om innevånarnas hälsa finns inte i nuvarande organisation, menar man. Bäst är att sätta in nya kvastar. BT har en liknande artikel.

... men nu agerar de
I dag 27 februari finns en helsida i Jyllands-Posten med ett upprop till alla att ställa upp för danskt griskött. Tillsammans med ett veterinärt företag vill Danske Svineproducenter inventera alla idéer som kan väckas för att förbättra danskt griskötts image och pris. Utmärkelser väntar de personer som kläcker goda idéer, varje år.

Kampanjen heter "Sæt pris på den danske gris!". Du kan själv gå in på kampanjens sida genom att kopiera in strängen www.visætterprispågrisen.dk i adressraden på din dators webbläsare. Den går inte att länka, eftersom den innehåller danska tecken, som inte blir samma på från svenskt tangentbord.

Vad gör vi då i Sverige för att ta vara på den chans vi har att förbättra både status och pris på svenska grisköttet. Den frågan låter jag gå vidare! LG 090227

Titta även på länkarna

Tillbaka till www.grisportalen.se