I Farmbiocontrols monter vid Fima Ganadera i Spanien visades bl a Ramsta Robotics tvättrobot.
Spanjorerna höjer kompetensen i grisproduktionen

I Spanien har man traditionellt haft stor andel invandrad arbetskraft i grisstallarna, bl a från Sydamerika. I stället för att rekrytera personal från gruppen "de som inte får annat jobb", bygger man i moderna anläggningar upp produktionen med personal med kompetens och som stannar länge i jobbet.

Den här veckan hålls mässan Fima Ganadera i Zaragoza, Spanien. Jan Sandberg, Ramsta Robotics är där och han berättar:

-Intresset för avancerade produkter i spansk grisproduktion, som för t ex vår tvättrobot, ökar även i Spanien, trots stor tillgång på billig invandrad arbetskraft. Skälet till detta, säger man bland fackfolket, är en ökad medvetenhet hos grisföretagen vad gäller kompetens och kontinuitet.

-Den spanska grisnäringen har ökat och moderniserats kraftigt de senaste åren och det innefattar även sättet man ser på arbetskraft. Man menar att en modern produktion ska drivas så att man har möjlighet att rekrytera kompetent arbetskraft i stället för att hänvisa sig själv till den arbetskraft som blir över på grund av att de inte kan få andra jobb. Ett av medlen för att uppnå det är att satsa på arbetsmiljöåtgärder, berättar Jan.

Kvalitetstänkande i livsmedelsproduktionen
-Det kvalitetstänkande man har när det gäller mat är fantastiskt att se, säger Jan. Här är dyr mat, och då talar vi om riktigt dyr mat, status, och något man använder att ge "guldkant" på tillvaron med. Detta skapar efterfrågan på volymer som ger inkomst till ett stort antal producenter. Detta genomsyrar hela kedjan, från bonde, handlare, till den ensamstående mamman. Ingen har någonsin släppt tanken om att mat är viktigt.

-Man måste dock, menar man, även om man producerar klassiska produkter, anpassa sig till den verklighet man lever i och producera på ett sätt så man kan attrahera duktiga människor. Utan dem går det inte att få fortsatt förtroende från de kräsna konsumenterna, vilket på sikt skulle få förödande konsekvenser för branschen.

-Att som svensk komma till andra länder och se deras syn på arbetsmiljö är ibland lite förvånande. Vi tror ju gärna att arbetsmiljö är något vi är bra på i Sverige och att det är ett område där vi är föregångare. Inom grisproduktion däremot, är det nog så att vi i Sverige måste börja passa oss för de allt duktigare spanjorerna. Medvetenheten är stor och man jobbar i Spanien aktivt med arbetsmiljöfrågorna.

-Mässan Fima Ganadera beräknas locka ca 50 000 besökare, de allra flesta från Spanien. Det har varit hög stämning bland grisföretagare och andra de dagar mässan pågått hittills, med bl a Pata Negra och Rioja, dvs goda viner i montrarna.

-Företaget Farmbiocontrol, som jobbar med hygien och vattenbehandling, har tagit sig an uppgiften att sälja tvättroboten till de spanska grisproducenterna.

Fima Ganadera började 24 mars och pågår till 27 mars. /090326

Tillbaka till www.grisportalen.se