Inget Svenska Djur för Swedish Meats del

Styrelsen för Swedish Meats ek meddelar idag att man förra veckan beslutat att Swedish Meats inte kommer att engagera sig som ägare i Svenska Djur, enligt de diskussioner som förts sedan föreningens stämma 2008. Beslutet har meddelats till Swedish Meats representantskap.

-Vi har hållit på med förhandlingar ett helt år med Scan och HKScan, men inte kommit överens, säger Lars Hultström. Någon gång måste vi avsluta förhandlingarna, när de inte leder någon vart.

-Beslutet om att inte medverka i Svenska Djur tillsammans med Scan togs alltså i veckan och är inget resultat av ägarmötet i Kristianstad, säger Lars. Vid den tidpunkten hade vi inga tankar på att avsluta förhandlingarna.

Vad förhandlingarna stupat på vill Lars inte gå närmare in på. Men det är på ägarsidan som förhandlingarna kärvat.

-Det är inte någon enskild fråga, utan en rad frågeställningar där vi inte kan komma överens, säger Lars. Därför avslutar vi diskussionerna.

Är det här ett definitivt ställningstagande från Swedish Meats, eller ett sätt att trycka på så det händer något i förhandlingarna. Det är ju snart stämma (20 april) med Swedish Meats.

-Nej, vi har inga sådana tankar. Beslutet är tagit i Swedish Meats och är allvarligt menat.

-Men man ska ju aldrig säga aldrig, säger han. Framtiden vet vi inget om.

-Vad det blir av Svenska Djur är nu en fråga för Scan och HKScan.

Lars tror att ett djurbolag är en praktisk lösning för inköp av slaktdjur, även utan Swedish Meats delägarskap. Det finns en rad fördelar med ett bolag som fokuserar på kontakterna med djuruppfödarna och som inte har störst fokus på försäljningen av livsmedlen. Omsättningen i ett djurbolag blir 5 - 6 miljarder, medan omsättningen i Scans livsmedelsorienterade verksamhet blir 10 - 12 miljarder.

-Risken för djurägarna är att styrelsen ägnar sig mest på frågor som rör industrin och försäljningen och att man inte hinner med allt som rör leverantörerna av djur. Det kan lätt bli så att frågor som rör leverantörerna kommer i andra hand.

-Dessutom är det bra att varumärket Scan hålls fritt från kontakten med djurleveranser och djurhållning. Varje gång det skrivs om en negativ händelse på djursidan, t ex när en djurbil välter, så svärtas Scan-märket ner.

Ett halvårs glapp ska överbryggas
När HK köpte operativa verksamheten i Swedish Meats, ingick i överenskommelsen att djurägarnas kontrakt med Swedish Meats hanteras av Scan fram till 30 juni 2009. Många kontrakt, bl a treårskontrakten för grisuppfödare, löper som regel till 31 december.

-Vi får ta en diskussion med Scan om hur vi gör med det halvår som vi inte har något avtal, säger Lars. När vi nu inte blir engagerade i Svenska Djur, är det väl långsökt att tänka oss att vi ska ligga kvar med kontrakten med djuruppfödarna i evig tid.

-Swedish Meats arbetar nu vidare med de övriga frågorna. Svenska Djur står inte längre på agendan. Swedish Meats är näst störste ägare i HK Scan och påverkar genom styrelseplatser i HK Scan och Scan AB. /LG 090406


Tillbaka till www.grisportalen.se