Svenska slakten minskade 5 % kvartal 2 2009

Den svenska slakten av grisar minskade hela 5 % under kvartal 2 2009. Scan förlorade under perioden 15,3 % av slakten, medan Dalsjöfors ökade 19,8 %, Ugglarp 16,1 % och KLS 14,7. Ginsten tillhör också vinnarna med 5 % ökning.

Förutom Scan har Skövde tappat 4,6 %, Alviksgården 4,2 och Dahlbergs 3,7. Scans tappade grisar räknas framför allt i Kristianstad, där 14,1 % försvunnit, medan Skara klarat sig med 5,2. På Gotland har Scan ökat slakten 1,7 %. En del Scan-grisar har dock flyttats över till Siljans Chark, som därmed fått en rejäl slaktökning, med 42,4 %!

I reella tal innebär dock detta inte mer än + 2 795 grisar för Siljans Chark, medan Scans förlorade grisar är totalt 59 305 grisar (dvs mellan 1 och 2 slaktveckor x 34 000 grisar i alla Scan-slakterier) under kvartal 2 2009, jämför med kvartal 2 2008. Dalsjöfors ökning av slakten kvartal 2 var 9 110 grisar, Ugglarp 6 721 och KLS 7 735 grisar.

Största förloraren är dock grisnationen Sverige, som minskat sin slakt med 37 883 grisar kvartal 2 i år, jämfört med samma kvartal 2008. Det är ju ett större problem än omfördelningen av slakten mellan slakterierna.

PMWS och foderpriserna sänkte produktionen
Billy Stidh, Scan, säger om slaktminskningen i Sverige, att största orsakerna till minskningen 2008 är PMWS och höga foderpriserna 2008. Effekterna av PMWS syns i PigWin genom att antalet döda och kasserade smågrisar ökat.

-Det är inte otroligt att vi får se en minskning med 2 % under två år p g a PMWS, säger han. Vaccinationen av smågrisarna bör dock återställa den produktionsminskningen, när den blir fullt genomförd överallt. Men vi kommer att lida av PMWS-problemen i slakten ännu en tid.

-Foderpriserna 2008 gjorde att fler grisuppfödare än vanligt stängde stallarna. Det är ca 4 % av grisföretagarna som årligen slutar av åldersskäl, men med låg notering och dyrt foder ökar antalet som upphör med produktionen. Effekten syns inte omedelbart bland dem som tar sina beslut p g a speciella faktorer, eftersom man inte slaktar dräktiga suggor. Dyra fodret får således verkan även när fodret nu går ner.

-Suggslakten har dock minskat, så vi kan se en uppbromsning av nedläggningstakten, säger han.

Carl-Olof Port, Scan, pekar också på nedläggningen av smågrisproduktion som viktigaste orsak till den svenska slaktminskningen. Låga noteringar skyndade på beslutsprocessen, att lägga ner produktion.

Om Scans förlorade marknadsandelar säger de, att nedläggningen av slakten i Uppsala påverkade negativt, även om slakt flyttades över till Siljans Chark. Billy berättar att Scans slakt söder om Falköping går till Kristianstad, vilket gör att minskningen i Kristianstad egentligen är större än som framgår av statistiken. Skara har ju förlorat 5,2 % och Kristianstad 14,1 %.

-Det är ett hett krig om de allt färre grisarna i Sverige och i söder är det värst, säger de båda.

-Seminstatistiken visar att vi får räkna med fortsatt slaktminskning, säger Billy. På årsbasis kan det bli 10 %. På positiva sidan kan vi notera att suggslakten minskat, vaccinationen mot PMWS vänder dödlighetstrenden och produktionskostnaderna går ner. Men vi får vi totalt minskad slakt. Vi kan vara optimistiska och tippa minus 7 %? Vi har hittills i år fått in färre grisar än vi räknat med i prognoserna, men om de här faktorerna vänder utvecklingen kan vi på motsvarande sätt bromsa minskningen.

-Scan fortsätter rationalisera och blir effektivare, säger Carl-Olof Port. Vi är på god väg i förädlingen och att tjäna mer på de färdiga varorna. Och i förlängningen ska vi kunna betala bättre för slaktgrisarna. Det ska bromsa förlusten av marknadsandelar. /LG 090908

Tillbaka till www.grisportalen.se