Bert Karlsson:
Privatisera offentliga matsalar, då är det lättare att ställa krav

-Det är krångligt med alla regler vid offentlig upphandling och kommunerna måste göra rätt när de ställer krav på maten. Kringgå allt kränglet och hyr ut de offentliga matsalarna till privata och lokala entreprenörer. Då kan kommuner och landsting ställa precis vilka krav man vill på entreprenören, som i sin tur kan ställa vilka krav som helst. För privata företag finns inte de regler som offentlig upphandling måste följa.

Bert Karlsson har blivit en viktig ambassadör för svenskt jordbruk, när han driver sina frågor i TV och andra medier, senast i TV4s Matakuten. Där tar han diskussioner med kommunala politiker för att få dem att välja lokal mat, hälsoriktig och ren mat, utan onödiga tillsatser. När det gäller griskött ska det vara producerat enligt svensk lagstiftning för djurskydd och fritt från antibiotika.

-Jag har aldrig varit intresserad av matens ursprung, eller kvalitet, förrän jag blev sjuk och tvingades tänka på vad jag stoppade i mig. Då upptäckte jag det orimliga i att sjuka och äldre inom vården, liksom våra barn, inte får välja vilken mat de ska äta. De tvingas äta mat som skulle vara förbjuden om den producerats i Sverige. Detta p g a att kommuner och landsting skyller på att de måste följa lagen om offentlig upphandling.

-Det blev förslag till två TV-serier i TV4, en om kändisar som lagar mat, dels Matakuten, där stjärnkockar tar över kommunala kök och gör bra mat med svenska råvaror och därtill till lägre kostnader. Matakuten finns nu även som bok.

-Många storkök har så dålig standard, så ni kan inte tänka er, sa Bert. I ett kök hade man inte ens personal som kunde något alls om mat. Man hämtade personal direkt från gatan, som inte ens kunde skala potatis. Då kan ni tänka er resten.

-Motsatsen finns också, t ex Rättviks kommun, där man t o m har egna köttdjur som betar på kommunens mark och där köttet används i kommunens matsalar. Där har man också egen utbildning för sin personal. Många kommuner har uppmärksammat sina brister och förbättrar maten. På Gotland fick vi politikerna att ändra sin tidigare avsikt att använda kyld mat från centralkök, som värms upp i matsalarna.

-Med bra råvaror kan tillsatsmedlen minskas och i de flesta fall tas bort helt. Tillsatser i maten är och farlig historia, då ingen myndighet, eller någon annan, kontrollerar hur farliga de är. Alla tillsatsmedel är godkända av myndighet i Sverige eller EU, men ingen kontrollerar de nya kemiska ämnen som bildas när två eller flera godkända tillsatser blandas. Det kan bli kemiska ämnen som ingen vet något om, sa Bert.

-Vi äter nu så många kemiska ämnen, att kyrkogårdarna måste byggas ut. När vi dör och begravs, ruttnar vi inte lika snabbt som förr. Därför krävs fler gravplatser.

-Tillsammans med Dafgårds driver jag ett projekt, som går ut på att ta bort tillsatserna i maten. Det går alldeles utmärkt med bra råvaror.

-Det går att förändra maten och göra den nyttigare. Vi som går till butiken och köper maten själva, vi kan välja vad vi vill äta. Det går även att förbättra maten för barn, sjuka och gamla som inte kan välja själva. Där är det ni i kommunerna som har makten. Det är inte EU. Enklast är att privatisera de offentliga matsalarna. På dessa kan kommuner och landsting ställa vilka krav man vill, utan att riskera konflikt med EUs upphandlingsregler. Pröva med ett par storkök först, för att skaffa erfarenhet, sade Bert Karlsson. /LG 091111