Upprörda känslor efter Scans smågrisimport
sedan svenska grisproduktionen certifierats

I formuläret att fylla i inför certifieringen står frågan: Är alla grisar på gården certifierade enligt Grundcertifiering Gris från födsel till slakt?

Alla avvikelser måste vara åtgärdade för godkänd revision.

Nu finns finska smågrisar i Sverige, på certifierade gårdar. Får ett svenskt slakteri slakta dem?

Det finns nu två regeltolkningar att bena ut. Det handlar också om trovärdigheten för den nya dyra certifieringen, endast några månader gammal. Det handlar också om vad de svenska slakteriernas överenskommelse, presenterad för handeln, är värd och om den nu är trovärdig. Stora värden både i pengar och trovärdighet står på spel.

-Vi tacker nej till slakt av finskfödda slaktgrisar, säger Bengt-Göran Bengtsson, Ginsten.

-Vi river inte upp certifieringen, säger Cato Gustafsson, Skövde.

-Spontant nej till slakt av finska grisar, men jag måste få reglerna tolkade. Handeln har fått slakteriernas garanti för att vi har full koll på grisarna, säger Magnus Lagergren, Dalsjöfors.

-Vi löser frågan, så vi kan slakta, säger Fredrik Jönsson, SLS och Scan, som importerat finska grisar och placerat dem på en gård i Skåne.

Alla har vetat länge att det blir brist på smågrisar i Sverige i år, men ingen har gjort något åt det. Nu ser Scan problemet att få tillräckligt många slaktgrisar och har redan börjat importera smågrisar från finska systerbolaget HK. Det har gått fort utför i slaktstatistiken redan tidigare.

-Första sändningen kom i onsdags. Vi kan lösa frågan om slakt, trots grundcertifiering och en överenskommelse inom branschen att endast slakta svenska grisar, säger SLS vd Fredrik Jönsson.

Svenskt Sigill
Alla i branschen är tagna på sängen av beskedet att finska grisar redan importerats och ska slaktas i svenskt slakteri, hos Scan. Inte ens Svenskt Sigill, som har hand om certifieringen kan säga om det ev finns några kryphål som passar import av smågrisar. Sofia Strandberg vill återkomma, när hon konfererat med kollegorna på Svenskt Sigill.

-Men överenskommelsen mellan slakterierna att endast slakta svenska certifierade grisar, det är inte vår fråga. Det få slakterierna själva göra upp om.

-Enligt certifieringsregeln får inte slaktgrisuppfödaren ta emot ocertifierade grisar på gården. Den som bryter mot regeln kan bli av med certifikatet. Det är certifieringsbolaget som beslutar om grisuppfödaren får ha certifikatet kvar. Bryter någon mot regeln måste gårdens ägare förklara varför man brutit mot regeln.

-Det har redan ringt många som frågat om vad som gäller. Vi ska ge klara besked när vi får överlägga inom företaget, säger Sofia Strandberg.

Svenska Pig
Vid Svenska Pig finns inte heller något besked.
-Vi genomförde utbildningen av berörd personal i samband med att certifierigen infördes, men vi kan inte svara på din fråga, säger vd Terese Strand. Det blir en intressant fråga. Men grundcertifiering GRIS har inget med svenskheten att göra, utan är en fråga om att följa svensk lag, funderar hon. Det är nog värre med svenskmärkningen.


SLS och Scan
-Svenskmärkningen är inget problem, säger Fredrik Jönsson. Vi kommer inte att stoppa finska grisarna i Scan-produkter. De kan användas i Hansa, eller användas till annat. I värsta fall kan vi exportera köttet tillbaka till Finland.

Han menar också att vi kommer att få se mer av gränsöverskridande produkter, eftersom det ligger i HKScans intresse att producera så billigt och kostnadseffektivt som möjligt. De långa seriernas ekonomi finns då på programmet. Han menar också att det är i svensk grisproduktions intresse, att det finns tillräckligt mycket svenskt griskött på marknaden, så importen hindras.

-Vi kan idag särskilja partier helt säkert och kan tillverka olika produkter med olika råvaror och sälja dem under olika namn. Vi säljer Trolle Ljungby julskinka från grisar från Trolle Ljungby, och vi säljer Värmlandskorv med värmländsk råvara. Kött från finska grisar kommer aldrig att få svensk flagga, säger Fredrik Jönsson.


Gunnela Ståle
Gunnela Ståhle, också vid Svenskt Sigill, är kritisk till att finska smågrisar ska blandas in i svenska produktionen, sedan branschen enats om certifieringen.

-Jag hade ingen aning om att import var på gång. Det här var SLS egna lilla påhitt. Jag lägger också MRSA-aspekter på importen. Finland har mer MRSA i grispopulationen, som inte bör spridas till Sverige. Sverige beaktas som fritt från MRSA. Vi har lagt mycket pengar på att kartlägga avelspyramiden. Även om Finland har ett bra hälsoläge, så har man mulitresistenta MRSA i sin grispopulation. Det är med bedrövelse vi ser hur det tidigare bondeägda Scan beter sig, säger hon.

-Vad certifieringen beträffar, urvattnar nu Scan trovärdigheten för den svenska satsningen på en kvalitetssäkrad svensk grisuppfödning. Man bryter mot regelverket. Jag har skrutit med vår svenska genomkontrollerade grisproduktion och nu för vi finska smågrisar i besättningarna, som vi inte har samma kontroll över. Jag tycker det är sällsynt klumpigt att genomföra importen just nu. Man borde minst stämma av med berörda, säger Gunnela Ståhle.

Mer på Grisportalen
Flera har ringt, flera har mailat och bett om att jag ska bena ut vad som egentligen gäller, nu sedan vi har en certifierad produktion och slakteriernas hårda branschöverenskommelse att endast slakta svenska certifierade djur. Så här långt kom jag om frågan på fredagen. Det blev inte mycket till svar, endast ett jasså. Har du synpunkter, eller vet mer, ring eller maila. Klart är i alla fall att det finns upprörda känslor. Jag hoppas frågan om vad som är ok och inte ok blir klarlagd så snart som möjligt. Jag lägger ut svaren på www.grisportalen.se /LG 120217