Fler grisar kan slaktas till lägre kostnad
när Skövde Slakteri byggs upp efter branden

Skövde Slakteri bygger inte bara upp efter branden i fjol, utan bygger även ut och investerar i en helt ny slaktlinje med kondensskållning och tre robotstationer, som sänker slaktkostnaderna kraftigt. Dessutom blir det en ny chockkyl som minskar kylsvinnet och ökar värdet på slaktkroppen. Man har tagit hjälp av såväl dansk som tysk expertis och bygger en chockkyl som saknar motstycke i Sverige genom optimal kylning som skapar bättre köttkvalitet och mindre kylsvinn. Därtill byggs en ny avdelning för förädling av biprodukter, där en del tidigare gått till biogas. Utvinningen av biprodukter beräknas öka med ca 20 öre mer per kg gris. Det blir även nya kontors- och personalutrymmen samt ett showroom för att ta emot och visa företagets produkter för kunder och leverantörer. Allt för ca 100 mkr.

Branden i fjol förstörde både byggnaden för grisslakten och delar av utrustningen för grisslakten. Byggnaden byggs nu upp och en helt ny och effektivare slaktlinje installeras. Den nya linjen har en kapacitet på 250 - 300 grisar per timma och blir Sveriges modernaste och mest effektiva.

-Det byggs inte mycket nytt vid de svenska slakterierna, men i Europa byggs det både med nytänkande och högre effektivitet, säger vd Ove Konradsson. Vi kommer att använda teknik som endast finns i de stora slakterierna i Danmark och Tyskland. Vi blir sannolikt först i Sverige med den nya tekniken med kondensskållning, vilket innebär att grisen skållas med ånga.

-Vi blir också först med att använda senaste teknik vid kylningen av slaktkroppen. Chockkylar som finns i Sverige idag blåser oftast på 18 grader kall luft, men med alltför lite kyla och för kort tid. Den teknik vi investerar i innebär att slaktkroppen blir mjuk även efter kylningen, och vilket dels innebär att styckningen blir lättare att utföra, men framför allt att köttsaften blir kvar i kroppen och kroppen tappar inte så mycket vikt. Kylningen sker i zoner enl en dansk/tysk teknik. Allt detta gör att slaktkroppen får ett större värde än idag.

-I den nya anläggningen bygger vi in en fullmodern tarmavdelning. Det är viktigt att kunna ta hand om alla delar av grisen och få ut så mycket pengar som möjligt ur biprodukterna. Vi tar inte vara på tarmarna fullt ut idag. De går till biogas. Men i många länder använder man t ex urinblåsa och gallblåsa och mycket annat. Vi tar tillvara på många biprodukter redan idag och säljer till HongKong och andra delar av Asien. I den nya anläggningen räknar vi med att kunna ta ut säljbara varor för ytterligare ca 20 öre per kg slaktad gris. Flera slakterier arbetar med att utvinna mer av grisen så det är inget unikt, men vi vill gå ett steg längre med inriktning mot en hållbar grisproduktion säger Ove Konradsson

-Även på vidareförädlingen blir det investeringar. Vi bygger nya mottagningskylar, en ny bitvacklinje, kryddlinje, nya maskiner för köttmörning och utökad nötstyckning. En del är investeringar som ersätter skador vid branden, en del är helt nya investeringar.

-Slutligen i den här etappen bygger vi om kontors- och personalutrymmena. Det är bl a för att förbättra arbetsmiljön. Vi har en bra och duktig medarbetarskara som vi vill ta hand om på bästa sätt med bl a bra lokaler, som den här gången blir ny matsal och nya utrymmen för klädbyte.

-I dag slaktar vi 180 grisar per timma. När anläggningen är klar ökar vi slakten till 250 grisar, men det finns potential på 300. På sikt behöver vi således fler grisar att slakta genom att slakta egna grisar och legoslakt, säger Ove Konradsson. Med investeringen vill vi visa att vi tror på svensk grisproduktion och satsar på framtiden ihop med våra grisproducenter!

-Det här är etapp 1, säger Ove till slut. 2017 planerar vi för etapp 2, som är en utbyggnad av slakteriet. Men först måste vi hämta oss från sviterna av branden. Den och inte minst uppröjning, planering och byggnation efter branden innebär en stor belastning för vår duktiga och hårt arbetande kader av medarbetare i alla delar av slakteriet! /LG 150214