@-GRIS 5 januari 2017
Senaste uppdatering gjord 9 januari 01,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!
Senaste nytt om marknaden och priser

Oförändrat v 2 efter sänkningarna
Grispriserna i Tyskland och Danmark är oförändrade v 2 efter sänkningarna efter julförsäljningen. Det är de också i Sverige när alla slakterier satt sina priser, utom Skövde som alltså inte satt priset ännu. Skövde Slakteris pris på slaktgrisar är oförändrat 16,10 kr sedan vecka 27 i fjol. Alltså sedan mer än ett halvår. Tack vare det stabila priset ligger Skövde i topp av pristabellen. Hur det är efter leveranstilläggen och personliga tillägg är svårt att säga.
Efter uttalanden från Skövde tidigare i år kan det vara tänkbart att priset blir oförändrat. Man har sagt att slakteriet ska hålla en stabil prislinje och inte följa med uppåt, som inför julslakten, men inte heller nedåt. Med tanke på att Skövde nu har 27 veckor med samma pris, kan vi börja tro på uttalandet.
Tommy Ögren sa även vid ett tidigare tillfälle att han kunde sätta ett grispris som slår de övriga slakterierna. Det var i samband med att det blev klart med ersättningarna för branden. Det kan vara det vi ser nu?
Det är ett problem med att grispriserna meddelas så sent, som jag skrev i förra @-GRIS. Fördelen är dock, som synes, att det blir mycket diskussion om priserna. Det kan behövas.
Vad som väntas oss 2018 kan nämligen behöva diskuteras. Får vi ut något större mervärde för den svenska grisen? Större delen av 2017 har vi alla förvånats över grispriserna i Europa, där Tyskland under en lång period i fjol låg betydligt över den officiella svenska nivån. Italien har legat kring 20 kr, utan att ha någon svensk modell. Nu efter julförsäljningen kommer nästa kalldusch: Vissa livsmedelskedjor kan sänka inköpen av julskinka med 20 % nästa år. Orsaken är dålig försäljning de senaste två åren.
Jag besökte City Gross i Örebro förra veckan. Där såldes julskinka för 19,90 kr/kg. Även premiumskinka, som hade ett mycket högt pris före jul. Dessutom gav butiken 10 % rabatt på hela inköpet från butiken. Billigare mat kan det inte bli!
Inte nog med detta, Bergendalsgruppen hade 10 000 skinkor kvar efter rean, som man skänkt till bl a Frälsningsarmén och Stadsmissionen. Det måste bli miljonbelopp för osåld skinka julen 2017.
-Efter inventering kan vi se att försäljningen av julskinka minskat med 20 % sedan 2016, säger Magnus Pålsson, färskvaruchef på City Gross till Kvällsposten. Och även 2016 minskade försäljningen.
Liknande säger man vid Ica och Coop, men man anger inte lika stor minskning. Axfood nämner 10 %.
-Julskinkan stod på topp för två år sedan. Vi märkte en nedgång redan 2016 och 2017 sjönk försäljningen ytterligare, säger presschefen Claes Salomonsson, Axfood till Kvällsposten.
-Inköparna har köpt in alldeles för mycket skinka, sa personalen i Örebro-butiken.
-Vi ska ta hänsyn till den minskade försäljningen vid inköpen inför 2018, säger man vid Bergendahls.
-Butikerna är medvetna om att det blir skinka över, säger en säljare vid ett slakteri. Det får inte bli brist på hyllorna i butikerna före jul.
Försäljningsminskningen de senaste åren har tydligen berott på mindre skinkor till de allt fler enpersonshushållen, samt mer skivad skinka. I år har vegariska trenden slagit igenom. Och så är det ju många invandrare bland de svenska hushållen.
Här har köttbranschen något viktigt att ta tag i 2018! Nya strategier måste dras upp, så att inte den viktiga skinkmarknaden försvagas ytterligare. Det behövs nog även produktutveckling, även om den gått snabbt med färdigkokt skinka som ett gott exempel. Kanske är det dags för återgång till skinka med ben? Back to basic, är ju en annan pågående trend. Kanske t o m griljerat och dekorerat grishuvud, aladåb på fläsklägg och smaskiga grisfötter ska tillbaka på julbordet? I dag säljs endast ett fåtal grishuvuden till restauranger.
Med tanke på att julskinkan är så stor inkomstdel av grisen, eller har varit, är varningstecknen nödvändigt att ta på allvar. Ta tag i frågan redan nu!
Inget slakteri har ännu sammanställt resultatet av julförsäljningen. Jag ska fortsätta fråga!
Knorrevången sänker suggpriset 25 öre till 10 kr och får samma pris som Eriksson Transport och Skövde. Det är 90 öre över KLS Ugglarps och Dalsjöfors. /LG 180105
Skövde sänkte hela 50 öre 8 januari till 15,60 kr och har samma pris som KLS Ugglarps, Dalsjöfors och Dahlbergs. /LG 180109

Läs senaste nytt på
GrisPortalenMarknadskommentarer
HKScan Agri
Efterfrågan följer den normala säsongen och vi ser en dämpning efter julförsäljningen. Priserna är oförändrade nästa vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det går fortsatt rätt hyfsat att sälja griskött. Butikerna fyller nu upp sina lager efter julförsäljningen.
-Priserna är oförändrade och det är balans både för slaktgrisar och smågrisar.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Efter en fantastiskt bra julslakt, där alla leverantörer ställde upp, sitter vi nu för första gången i en situation där vi har balans på både smågrisar och slaktgrisar efter en jul- och nyårshelg. Detta gjorde att vi bara behövde göra en mindre nedjustering av grispriset vecka 1. Nästa veckas pris är oförändrat.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur och är delägare.) Michael Oldin: Jag har haft semester i veckan, men försäljningen verkar ha varit ok.
-Jag har inte sammanställt resultatet av julhelgens försäljning ännu.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Januari är som vanligt tung och mörk och den dystra stämningen hänger även över den europeiska marknaden för färskt griskött.
-Situationen är just nu mycket typisk för årstiden. Det är ett relativt högt utbud av kött och en dämpad efterfrågan efter jul- och nyårsperioden. Det medför helt naturligt en press på priserna, berättar Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Priserna på kotlett och skinkor sjunker och speciellt skinkorna ligger lågt på marknaderna just nu.
-Inköparna håller sig på den ena sidan inte tillbaka för att pressa ned priserna, medan vi omvänt arbetar på att hålla priserna uppe, säger Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är det stabil försäljning till både Kina och Japan.

ISN, Tyskland
P

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Det går inte att köra en Ferarri på fotogen!
På 1930- och 1940-talen kunde vi köra T-Ford och A-Ford på fotogen. Emellertid har utvecklingen av våra bilar gått framåt och våra moderna bilar skulle möjligen hosta lite om vi idag testade med att köra på fotogen. Nej, det behövs mera högoktanigt bränsle.
Samma sak har hänt inom grisnäringen. De grisar vi idag har inom vår produktion har tack vare avel och urval blivit betydligt effektivare och kräver bättre bränsle, dvs foder. I de stora grisländerna ute i Europa, där man har försök, har man kommit till helt andra fodernormer än de vi fortfarande jobbar med i Sverige. Vår grisrådgivning vet mycket lite och foderindustrin verkar på flera håll inte fatta eller vilja ta sig an de nya rönen. Danskägda Swedish Agro verkar att vara med på galoppen.
Fram till 1960-talet fanns ett bensinbolag i Sverige som hette Esso. Esso hade ett tag i sin reklam ”in med en tiger i tanken” tanka Esso.
Tänkvärda ord i dagens grisproduktion vad gäller foder till våra djur.
God fortsättning på det nya året!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
V

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 2Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 2 v 1 v 52 v 51
Ginsten Slakteri 75-100 15,95 15,95 15,95 16,15
Skövde Plus ** 73-102,9 15,60 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,60 15,60 15,85 15,85
Dahlbergs 76-94,9 15,60 15,60 15,75 15,75
HKScan Agri *** 70-99,9 15,00 15,00 15,25 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50-106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans överst
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 2 v 1 v 52
11,97 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 9,00 9,00 9,00
24,62 Nortura 67,1–83,0a nkr 24,87 24,87 24,87
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 2 v 1 v 52 v 51 v 50
3 jan Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,48 Tyskland, 56 % 1,37 1,37 1,37 1,40 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
3 jan jämförbara**
19,39 Italien - - 1,971 2,005 2,020
14,79 England -- -- 1,504 1,526 1,539
13,39 Danmark - - 1,361 1,388 1,442
13,38 Spanien - - 1,360 1,376 1,376
13,22 Frankrike - - 1,344 1,374 1,376
12,94 Tyskland - - 1,316 1,346 1,396
14,14 Tjeckien - - - - 1,437
13,77 Polen - - - - 1,400
13,02 Irland - - - 1,324 1,363
12,63 Österrike - - 1,284 1,314 1,376
12,16 Belgien - - 1,236 1,260 1,322
12,30 Holland - - 1,250 1,260 1,270
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 jan
2 jan
15 dec
8 dec
Utbud
1680
1695
1225
1635
Sålda
1070
860
885
375
Medelpris, euro
1,40
1,40
1,43
1,48
Lägst
1,39
1,39
1,41
1,47
Högst
1,40
1,40
1,43
1,48
Medelpris, skr
13,77
13,77
14,24
14,78

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 2 v 1 v 52 v 51
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 2 v 1 v 52
8,11
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
13,72
Nortura Fri vikta nkr 13,86 13,86 13,86
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
9,64
VEZG 56 %b euro 0,98 0,98 0,98
Galtar
6,78
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 1 v 52 v 51 v 50 v 48 v 47 v 46
Pund
11,05
11,08
11,22
11,27
11,26
11,10
11,10
Dollar 8,17 8,24 8,40 8,43 8,36 8,33 8,42
Euro 9,83 9,84 9,96 9,94 9,92 9,85 9,93
Dansk 1,32 1,32 1,33 1,33 1,33 1,32 1,33
Norsk 1,01 1,00 0,99 1,01 1,01 1,02 1,02
Yen 7,26 7,30 7,40 7,49 7,45 7,49 7,45
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 2 v 1 v 52 v 51
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,20 22,20 22,70 22,70
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,50 21,50 21,50 21,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 21,25 21,25 21,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 600 600
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan överst överst överst överst
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 2 v 1 v 52 v 51 v 50
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
262
Basis 7 kg 197 197 197 199 211
458
Basis 30 kg 345 345 345 349 367
268
SPF+Myc 7 kg 202 202 202 204 216
465
SPF+Myc 30 kg 350 350 350 354 372
273
SPF 7 kg 206 206 206 208 220
470
SPF 30 kg 354 354 354 358 376
1222
Økologi 30 kg 923 923 919 913 917
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
762
25-kilos Helsegris 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
465
VEZG 28 kg 41,50 47,30 47,30 47,30 47,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.