Senaste noteringsnytt
Prisfall till jul, som vanligt
När det är slut på försäljningen av julskinka och andra julprodukter, då faller priserna. Precis som tidigare år. De flesta slakterier sänker runt 70 öre. Ginsten tog en hel krona, men det beror på att man hängt kvar på den högre nivån lite längre än andra. Då blir fallet större. Men likväl är Ginsten det slakteri som har högsta noteringen v 51.
Suggorna sänks också runt 70 öre, men även här är Ginsten ett lite speciellt slakteri, som inte sänker alls. Nästa vecka har Ginsten ett suggpris som ligger runt 1 kr högre än andra. Det ska tydligen tillverkas julkorv hela nästa vecka. LG 081212

Finland betalar mycket bättre än Sverige!
Finland betalar sina grisuppfödare mer för grisarna än Sverige. Det gäller alltså faktisk betalning v 49. Men efter två sänkningar på ca 1 kr i Sverige och ingen sänkning alls i Finland, kommer skillnaden att bli vara väldigt stor i den internationella jämförelsen som EU gör. Sverige kommer att hamna bland Frankrike, Spanien och Danmark i botten på tabellen. /LG 081212

Noteringarna är stabila i EU
De europeiska noteringarna är i stort stabila den här veckan. De ligger ungefär som förra veckan. Den holländska noteringen återhämtar sig efter förra veckans dopp. Danska och italienska har tendens till vikande. P g a att efterfrågan är ganska bod i Frankrike, så har det franska priset justerats upp 0,7 cent. Men Danmark utgör ändå svansen på den europeiska prisstrukturen.
Antalet slaktade grisar uppnår rekordsiffror överallt i Europa. Men det är ett antal dagar kvar på året och flera av dem är helgdagar, som drar ner statistiken, men alla kör nu för full kapacitet för att det inte ska bildas för stora slaktköer och stora utbud efter helgerna. Den tendensen är givetvis understödd av grisuppfödarna, som vill ha sina grisar levererade före helgerna. Efterfrågan är också stor på griskött inför helgerna, både på hemmamarknaderna och på export. /ISN 081212

Inga fler julskinkor sänker Scans notering
Det blir inga fler julskinkor av de slaktgrisar som kommer in vecka 51 och därför sjunker noteringen 70 öre hos Scan.
-Det är i varje fall marginellt antal skinkor som skärs av de grisar som kommer in vecka 51, säger Carl-Olof Port.
-Priset på smågrisar sänks 30 kr när noteringen på slaktgrisar sänks.
Sugggnoteringen är inte satt ännu. /LG 081212

Sänkning till samma notering i KLS och Ugglarps
Vecka 51 händer det vid de Danish Crown-ägda slakterierna; KLS och Ugglarp får samma notering 14,60 kr. Det är en sänkning med 75 öre i Ugglarp och 65 öre i KLS.
Suggorna sänks 75 öre, men smågrisarna är oförändrade. /LG 081211

Snellmans betalar mer för utslagssuggor
Finska slakteriet Snellmans inför en ny rådgivningstjänst, MP-Sisu, till sina leverantörer av smågrisar. Fokus är att optimera smågrispriset genom att hålla besättningens MP-grisindex på optimal nivå, där både suggornas fruktsamhet och smågrisarnas produktionsegenskaper beaktas.
För att öka rekryteringsgraden inför Snellmans ett tillägg till noteringen för slaktsuggor med 10 cent, drygt 1 kr, per kilo. Grundnoteringen är dock oförändrad. Snellmans /LG 081209

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-

Marknadskommentarer
slaktsvin
Scan
Det är i dagarna slutspurt i årets julhandel till våra grossister och Scan har sålt mer julskinka och andra julprodukter än vår beräknade prognos.
Prisnivåerna i Europa ligger på relativt stabila nivåer med endast svagt fallande priser. Det finns fortsatt stort utbud av griskött i hela Europa, då försäljningen till Ryssland och övriga tredje länder är fortsatt låg, till följd av den negativa ekonomiska situationen i världen.
Den goda tillgången på griskött prispressar den svenska marknaden, samtidigt som vår julhandel nu börjar lida mot sitt slut. Det är speciellt efterfrågan på skinka som nu minskar drastiskt vilket påverkar vår notering negativt.

KLS/Ugglarps
Jan-Erik Johansson: -Julskinkan är den stora orsaken till prisjusteringen men vi ser även ett
stort pristryck på många andra styckningsdetaljer.

Ginsten Slakteri
Bengt Göran Bengtsson: -Idag passerade vi 60 000 slaktade grisar i år, nytt rekord. Men året är inte slut ännu.
Julförsäljningen är riktigt igång, så det har varit en bra vecka. Det har gått bra det mesta. Men nu dalar skinkan och då sjunker noteringen. Det blir ett större fall, 1 kr, när vi hållit noteringen uppe längre än de flesta.

Dalsjöfors Slakteri
Peter Johansson: -Fokus har under veckan varit att få in så många grisar som möjligt till slakt och få ut produkterna till butikerna. Vi har haft en rekordförsäljning i år, den största i vår historia. Bokslutet väntas också visa rekord, det kan jag säga redan nu trots att halva december återstår.
-Nästa vecka blir i praktiken sista veckan för året. Sedan stannar det mesta av. Det är många dagar som försvinner p g a helgerna.
-Ännu säljs det bra inför julen, men de grisar som kommer in v 51 kommer delvis att användas till mat för konsumtion efter julhelgen. Fläsktvåan håller prisnivån hyfsat, men är på nedåtgående och om några dagar hamnar det mesta i frysen.

Skövde Slakteri
Cato Gustafsson: -Skinkan har tappat fart, när det nu närmar sig jul. De flesta har köpt sina behov. Men det är också mycket tyskt griskött i Sverige.
-Den irländska skandalen kom lite för sent för att påverka svenska prisbilden, nu syns den inte p g a de sänkningar av noteringarna som sker till jul.
-Dock kan priset på charkråvara ha påverkats av irlands-skandalen. Där håller sig prisnivån uppe.
Skövde Slakteri har i kväll personalfest med julbord på hotell Prisma i Skövde, så noteringen kan dröja. Inget varken tyskt eller irländskt på det julbordet, alltså.

Boarp
Per Karlsson -Det blev självmål i år också, med styrning av grispriset efter almanackan i stället för efter marknaden. Noteringarna sänktes, eller prissänkningar aviserades, tidigare än någonsin, vilket ledde till anmälan av fler underviktiga grisar till slakt. Lätta grisar ger högre slaktkostnader, samt ökade slaktköer och mindre pengar till grisföretagen.
-Köerna leder i sin tur till att grisföretagarna anmäler ännu fler underviktiga grisar för att skydda sig mot fler prissänkningar. Vilket ger högre kostnader för överstående i händelse att priset sjunker än mer.
-En annan effekt är att slakteriet måste sänka priset ytterligare för att finansiera kostnaden för överstående grisar. 
-Enda vinnaren är handeln, som fått avisering om sänkta priser och därmed billigare griskött. 
-Ginsten gjorde rätt som höjde priset inför julen och sänkte när det inte längre går att tjäna pengar på julvarorna. 
-Alla prisförändringar måste alltid, i alla lägen, vara marknadsorienterade. Hög efterfrågan, t ex till jul, leder till högre pris. Efter jul vet vi inte ännu hur marknaden reagerar. Om utbudet är för stort sjunker priset, då har "rätt" grisar fått en prissänkning.
-Nu har grisar som rimligen borde haft julpris betalats med trettondagspris.
-Hur ska grisföretagarna kunna känna förtroende om inte priset i varje enskild situation sätts efter respektive tids marknadssituation.
-Jag vill passa på att gratulera handeln till gratispengarna. God Jul.

LSO (HKScan)
Ulf Jahnsson: -Det är fortfarande slaktkö och det är stort antal anmälda slaktgrisar till v 51. Men vi räknar med att få ut produkterna i butikerna före jul, trots att vi distribuerar via grossister. Kön byggs dock på under julen, då det är många helgdagar.
-Överskottet på smågrisar minskar. Det bör bli balans snart.

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -Vi höjde smågrispriset med 1 euro per smågris v 50. Nya priset är 59 euro för en 30-kilosgris klass A1.
-Vår smågrisförmedling har varit i god balans och balansen ser ut att hållas under hela slutet av året.
-Samtidigt införde vi ett nytt tilläggspris 10 c/ kg för slaktsuggor från besättningar med plan för systematisk avelsrekrytering (MP-Sisu). Suggornas grundpris är ändå oförändrat.
Mer info finns på http://anelma2.snellman.fi och på sidan 8 i vår senaste producentinfo.

Danish Crown
På den europeiska marknaden för skinka och framdelar handlas produkterna till oförändrade priser. Det är en stabil efterfrågan nu till jul, särskilt skinka med ben.
Den engelska marknaden för bacon är för närvarande stabil och varorna avsätts till oförändrade priser.
I tredje land är avsättningen positiv. Den japanska marknaden är lite avvaktande, men det ser ut som om de senaste kontrakten kommer på plats. I Kina löper handeln igen utan problem.
Under de kommande två veckorna kommer den turbulenta situationen kring avsättningen till och från irländska marknaden i någon grad påverka situationen på marknaden. I vilken grad är inte lätt att värdera just nu.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
lg.lannhard@agrar.se
@-GRIS 12 december 2008
Senaste uppdatering gjord 15 december 12.00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90

Grispriserna vecka 51

Partipriset
Partipriset är inte uppdaterat.

Kokt potatis
Vi söker ett begränsat antal grisuppfödare för vår vegetabila blötfoderkomponent, kokt potatis,
runt Vadstena, Ödeshög, Motala.
Tala med Eva på tel 0705-829977 för information
och bokning/beställning.

Önskas hyra
Slaktsvinsstall
i sydöstra Sverige
Helst inom två timmar från Oskarshamn.
Intresserad, ring Bengt Siggelin på 0708-48 12 63.
Sudergrisen AB

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 51 v 50 v 49 v 48
Ginsten Slakteri 65-94,9 15,20 16,20 16,20 16,00
Spotpris, Sverige** 73-94,9 ej köp 15,80 16,90 17,15
Skövde Slakteri 75-96,9 a15,20 a15,70 a15,85 a16,00
Dalsjöfors Slakteri 70-94,9 15,00 15,65 16,15 16,15
Dahlbergs Slakteri 71-94,9 14,85 15,55 15,75 15,75
Ugglarps Slakteri 70-94,9 14,60 15,35 15,35 15,35
KLS 64-94,9 14,60 15,25 15,25 15,25
Blå Kustens Slakteri 73,9-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
SLP 70-92,9 13,80 14,50 14,80 14,80
Scan avtal 69-88,9 13,50 14,20 14,50 14,50
Nyhléns & Hugos. avt 75-96,9 13,50 14,20 14,50 14,50
Scan ej avtal 69-88,9 12,00 12,70 13,00 13,00
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a = Ny prisskala, där bästa viktklass och kött-% betalas högre, övriga relativt mindre. Det är nu ännu svårare att jämföra noteringar.
* Grisarna exporteras till Tyskland. ** Grisarna säljs till svenska slakterier.
OBS! Du måste i båda fallen betala frakten till slakteriet. Per Karlsson, Boarps gård, Eldsberga, samordnar prisinformationen, samt intresseanmälningar från säljare och köpare. per@boarpsgard.se 0701-74 90 12, fax 035-430 77. Mer info

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg valuta v 51 v 50 v 49
13,06 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 9,20 9,20 9,40
25,47 Nortura 71,1–79,0a nkr 21,55 21,55 22,15
14,49 LSO (HK) 75 – 90,5b euro 1,37 1,37 1,37
15,02 Österbottens 75 – 90 euro - 1,42 1,42
15,55 Snellman 80–101 euro 1,47 1,47 1,47
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m.
b) Avräkning sker vid 59 % kött. Priset inkluderar de tillägg praktiskt taget alla kan få. Det är 1 cent för internetanmälan och 2 cent för tecknat avtal, som utfallet är i snitt för 1 - 3 år.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Inget slakteri har offentliga garantpriser f n.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 51 v 50 v 49 v 48 v 47
12 dec Landsnotering euro euro euro euro euro
15,55 Tyskland 1,47 1,53 1,53 1,53 1,53
12,44 Frankrike - 1,176 1,168 - 1,174
11,63 Belgien - 1,10 1,10 - 1,08
13,59 Italien - 1,285 1,285 - 1,305
2 dec jämförbara*
16,45 Italien - - 1,576 1,627 1,608
15,58 England - - 1,493 1,473 1,466
15,40 Tyskland - - 1,476 1,476 1,476
15,13 Österrike - - 1,450 1,450 1,450
14,87 Holland - - 1,425 1,435 1,428
14,67 Irland - - 1,406 1,444 1,444
14,64 Belgien - - 1,403 1,403 1,378
14,42 Spanien - - 1,382 1,375 1,335
14,38 Sverige - - 1,378 1,370 1,422
14,07 Danmark - - 1,348 1,348 1,349
14,00 Frankrike - - 1,341 1,345 1,347
15,37 Polen - - - 1,473 1,454
15,91 Tjeckien - - - - 1,524
* Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte. Siffrorna kan bli korrigerade i efterhand och vid ändrad valutakurs. Kan jämföras. Enl ISN.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan avtal) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
7 dec Land v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Skr euro euro euro euro euro
15,67 EU, medelpris 1,482 1,482 1,474 1,469 1,553
-
19,53 Grekland 1,846 1,846 1,864 1,877 1,889
19,25 Malta 1,820 1,820 1,820 1,820 1,820
18,89 Bulgarien 1,786 1,791 1,802 1,804 1,804
18,86 Lettland 1,783 1,783 1,871 1,794 1,798
18,40 Rumänien 1,740 1,732 1,756 1,792 1,859
18,30 Litauen 1,730 1,777 1,717 1,667 1,743
18,19 Italien 1,720 1,720 1,758 1,758 1,918
17,60 Slovakien 1,664 1,644 1,636 1,658 1,695
17,21 Ungern 1,627 1,627 1,532 1,528 1,594
16,72 Luxemburg 1,581 1,581 1,540 1,540 1,586
16,60 Tyskland 1,569 1,569 1,569 1,539 1,528
16,55 Estland 1,565 1,618 1,607 1,613 1,604
15,46 Polen 1,556 1,548 1,497 1,530 1,610
16,32 Tjeckien 1,543 1,546 1,523 1,558 1,680
16,26 Finland 1,537 1,536 1,512 1,511 1,506
15,84 England 1,498 1,525 1,523 1,555 1,625
15,60 Österrike 1,475 1,485 1,480 1,463 1,466
15,54 Sverige 1,469 1,490 1,512 1,553 1,588
15,23 Slovenien 1,440 1,453 1,437 1,426 1,445
15,23 Portugal 1,440 1,400 1,400 1,390 1,390
15,02 Cypern 1,420 1,420 1,420 1,420 1,700
14,87 Irland 1,406 1,406 1,406 1,445 1,483
14,83 Belgien 1,402 1,414 1,382 1,360 1,370
14,57 Holland 1,378 1,378 1,378 1,340 1,340
14,51 Spanien 1,372 1,365 1,333 1,323 1,330
14,07 Frankrike 1,330 1,330 1,350 1,350 1,370
13,65 Danmark* 1,291 1,291 1,319 1,320 1,346
Priset bygger på inrapporterad betalning per kg från de fem största slakterierna i varje land. Slakterierna rapporterar faktiskt utbetalat totalt belopp för slaktgrisarna, som divideras med antal slaktade kilo. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt individuella noteringstillägg.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svensk notering är med huvud. Detta gör gör att priserna ovan blir högre.
* Priserna fångar inte in ev efterlikvid vid årets slut. I Danmark betalade Danish Crown ut 73 øre, ca 93 öre, till andelsägarna 2007, vilket bör läggas till danska priset.
Utan att betalningen ändras kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr. Jämför därför helst euro-priserna mellan veckorna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.

Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover
Mån 4 dec 20 nov 11 nov 30 okt 22 okt
Dec 1,515 1,525 1,540 1,470 1,538
Jan 1,456 1,480 1,530 1,448 1,497
Feb 1,540 1,579 1,600 1,510 1,570
Mars 1,543 1,615 1,630 1,530 1,593
April 1,568 1,605 1,640 1,550 1,600
Maj 1,610 1,620 1,660 1,570 1,632
Juni 1,640 1,660 1,650 1,600 1,659
Juli - - - - -
Aug - - - - -
Sep - - - - -
Okt - - - - -
Nov - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
3 dec
26 nov
19 nov
12 nov
Utbud
520
570
845
610
Sålda
520
570
735
610
Medelpris, euro
1,56
1,56
1,59
1,54
Lägst
1,56
1,56
1,58
1,54
Högst
1,57
1,57
1,59
1,55
Medelpris, skr
16,50
16,08
16,29
15,60

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,70 kr, galtar 5,25 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 51 v 50 v 49 v 48
Ginsten 140,1 kg- 9,00 9,00 9,00 9,00
KLS 140- 8,05 8,80 8,80 8,80
Ugglarps 140- 8,05 8,80 8,80 8,80
Göran Eriksson fri vikt & klass 8,70 8,70 8,70 8,70
Dahlbergs 140- 6,50 7,20 7,50 7,50
Scan 140- 6,40 7,10 7,40 7,40
Nyhléns & Hugoson 140- 6,40 7,10 7,40 7,40
SLP 140,1 kg- 6,40 7,10 7,40 7,40
Dalsjöfors 58% 6,40 7,10 7,40 7,40
Skövde 140- 6,10 6,80 7,10 7,10
Galtar
Göran Eriksson fri vikt & klass 5,25 5,25 5,25 5,25
KLS oflådd 3,65 3,65 3,65 3,65
Ugglarp flådd 3,65 3,65 3,65 3,65
SLP oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
Dalsjöfors oflådd 3,00 3,00 3,00 3,00

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 51 v 50 v 49
10,08
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,30
17,88
Nortura Fri vikt nkr 15,56 15,56 15,56
Finland
4,97
LSO (HKScan) Fri vikt, E euro 0,47 0,47 0,47
6,87
Österbottens Fri vikt, E euro - 0,65 0,65
6,87
Snellmans Klass E euro 0,65 0,65 0,65
Tyskland
12,59
ZNVG 56 % euro 1,19 1,23 1,23
Galtar
8,54
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,30

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44
Pund
12,05
12,10
12,28
12,21
12,13
12,43
12,59
Dollar 8,06 8,24 8,01 8,17 8,14 7,85 7,79
Euro 10,58 10,44 10,31 10,25 10,13 10,07 9,87
Dansk 1,42 1,40 1,38 1,37 1,36 1,35 1,32
Norsk 1,15 1,15 1,14 1,15 1,14 1,14 1,15
Yen 8,71 8,88 8,41 8,57 8,52 8,04 8,07

Smågrisar, Sverige
Slakteri
Klass, kr/kg v 51 v 50 v 49 v 48
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 20.00 20,00 20,00 20,00
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,00 21,00 21,00 21,00
SLP
SLP+ 23 kg 19,75 20,50 20,50 20,50
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 19,50 20,20 20,50 20,50
Ugglarps Slakteri
Särklass, 23 kg 19,75 19,75 19,75 19,75
Ugglarpsgrisen, 23 kg 18,75 18,75 18,75 18,75
KLS
KLS Smågris, 23 kg 19,75 19,75 19,75 19,75
Dalsjöfors Slakteri 2 per gris per gris per gris per gris
Smågris, 30 kg 505 535 546 546
Dalsjöfors Extra, 30 kg3 517 545 556 556
Scan
Bis Plus 30 kg, mellang. 492 522 529 529
Bis Plus 30 kg, förmedl. 492 522 519 519
Bas 30 kg, mellangårds. 458 488 495 495
Bas 30 kg, förmedling 488 488 485 485
Nyavvanda, 9 kg 336 360 364 364
KRAV, 30 kg 861 881 888 888
Svenskt spotpris        
Boarps Gård, 30 kg4 520 520 520 520
-
Balans i förmedling
Scan, väntetid veckor balans balans 0,5 v 1 v
Ugglarps Slakteri balans ng övers ng övers balans
KLS balans ng övers ng övers balans
Skövde Slakteri brist brist brist balans
SLP - - - -
Dalsjöfors Slakteri balans brist - balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överskott, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Över 30 kg + 6 kr, under -8 kr per kg.
m = marknadsavdrag

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 51 v 50 v 49 v 48 v 47
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
249
Basis 7 kg 176 180 186 186 186
443
Basis 30 kg 312 318 327 327 327
257
SPF+Myc 7 kg 181 185 191 191 191
450
SPF+Myc 30 kg 317 323 332 332 332
262
SPF 7 kg 185 189 195 195 195
455
SPF 30 kg 321 327 336 336 336
859
Økologi 30 kg 605 605 611 611 611
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
718
25-kilos 610 610 630 630 630
LSO (HK) euro euro euro euro euro
518
25-kg, Priimuus 49 49 49 49 49
Snellmans
624
Grund 30 kg A1* 59 59 58 58 58
Tyskland
571
ZNVG 28 kg 54 54 54 53 51
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
7 dec Land v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Skr euro euro euro euro euro
443 EU, medelpris 41,94 40,97 39,44 38,00 37,69
-
612 Slovakien 57,87 57,65 57,57 56,35 54,79
601 Sverige 56,85 57,67 58,17 60,27 61,41
537 England 50,80 51,36 51,12 51,91 53,92
588 Tyskland 55,60 53,70 51,70 50,00 49,40
585 Malta 55,32 55,32 55,32 55,32 55,32
584 Tjeckien 55,25 55,93 55,32 55,95 57,61
582 Italien 55,10 55,10 54,81 54,81 53,83
528 Finland 49,98 49,60 49,28 50,11 49,73
491 Belgien 46,50 46,00 45,00 40,00 39,00
443 Luxemburg 41,90 36,40 39,40 39,40 35,50
400 Polen 37,81 37,75 36,86 37,14 37,72
399 Estland 37,79 37,28 37,79 36,89 39,53
396 Holland 37,50 35,50 33,50 31,75 29,50
390 Danmark* 36,91 37,97 37,98 38,01 38,96
380 Portugal 36,00 35,00 35,00 35,00 35,00
353 Ungern 33,40 40,09 39,00 40,98 38,07
350 Spanien 33,14 29,54 25,78 20,74 20,47
315 Frankrike 29,80 29,20 28,20 28,20 27,80
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.