Senaste noteringsnytt
Jutland Meat klarar inte Danish Crowns pris
Danish Crowns höjningar av grispriset under våren har blivit för mycket även för konkurrenten Jutland Meat. När DC och Tican sänkte 20 öre v 27, sänkte Jutland Meat 50 øre. MB 100705

Scan och Dalsjöfors höjer 20 öre v 27
Äntligen har grillarna höjt temperaturen på svenska grismarknaden. Men bara lite försiktigt. Scan höjer slaktgrisarna 20 öre v 27 till 12,25 kr, medan suggorna är oförändrade. Dalsjöfors höjer också slaktgrisarna 20 öre, till 13,55 kr.
Det är slutsålt på allt som kan grillas, rapporterar Peter Johansson, Dalsjöfors.
Och allt som går att slakta slaktas, givetvis. Det visar spotmarknaden, som höjer priset med 60 öre. Det är gillbitarna slakterierna vill plocka på grisen.
Halva grisen vill nämligen ingen ha. D
en blir kvar och drar ner kalkylen. Industriråvara är ett besvärligt överskott idag, och korvsmeten säljs till mycket låga priser i hela Europa. Konstigt nog, eftersom jag och många andra tycker att en god korv på grillen känns helt rätt på sommarkvällen semestertider. Och då går det ju åt något att göra korvsmet av.
Ät mer korv, alltså!
Konstig prissättning slutar aldrig att förvåna, som här i ett av veckans reklamblad från en de stora kedjor, Willys, som säljer livsmedel: Benfri kotlett 29,90 kr/kg. Korvbröd 53,27 kr/kg. Inkl moms. Du läste rätt, det är inte tvärtom. Ett kilo griskött kostar ca hälften av ett kilo korvbröd!
Hur mycket spannmål, proteinfoder, arbete, el, byggnader, osv, osv, det går åt för att producera ett kilo griskött? Det vet du. Plus hur många och långa transporter det behövs innan köttet ligger i kyldisken. Plus att det här köttet transporteras från Tyskland. (Tyskt kött sätter priset även på svenska kotletter).
Vad kostar det då att producera ett kilo korvbröd? Inte särskilt många kilo spannmål i alla fall, lite el, knappt mätbara sekunder arbete för en processövervakare, transport endast till butiken.
Man kan nog inte skylla på att bageriindustrin är ineffektiv idag. Det går väsentligt snabbare att få ett kilo korvbröd i plastpåse, än ett kilo urbenad fläskkotlett. Att det är industrin som är orsaken till att korvbröd kostar 53 kronor kilot, medan kotletten kostar 29,90 kr är ett påstående som inte är trovärdigt. Inte heller kan vi skylla på vetepriset.
Det är så här handeln ser ut idag, det är så vi handlar och vill betala. Vi betalar gärna väldigt, väldigt mycket för varor som kostar väldigt lite i tillverkning, men vi betalar väldigt, väldigt lite för varor som kostar väldigt mycket i tillverkning. ?!?. Vad är förklaringen?
Vad gör vi åt att det är just våra produkter, vårt griskött, som vi får så litet betalt för? Som vi får så litet för, så väldigt litet, i förhållande till insatsen av arbete, byggnader, ränta och förnödenheter.
Kan vi skapa brist!?! Bristvaror kan bli dyra.
Ingen kan säga att det är brist på korvbröd. Bakmaskinerna kan spotta ut flera miljoner fler korvbröd om dagen, med bara några några minuters varsel om att bröden håller på att ta slut.
Att öka antalet grisar tar år och kostar miljoner. Ändå kan handeln få oss konsumenter att betala dubbelt så mycket för korvbröd än för griskött!
Vad är det brisbranschen inte kan om marknadsföring, men bagare av korvbröd kan?
Kan vi skylla på handeln? Det är samma (antal) handlare som säljer korvbröd, som säljer griskött. En mycket bra fråga är var handelsmarginalen på korvbröd hamnar? Är det hos Pågen eller Korvbrödsbagaren (Lantmännen), eller hos handeln? Men den frågan ligger ju inte riktigt på bordet hos @-GRIS.
Den här veckan ökar vi ut kommentarerna om marknaden med Sveriges Grisföretagare. Annika Bergman efterlyser mer engagemang i marknadsföringen av svenskt griskött. Är det där det sitter? Orkar, ids, har inte slaktarna fantasi eller idéer om hur svenskt griskött ska säljas? Försöker ens slaktarna ta betalt för svenska mervärden? Just nu ser det inte ut så. I så fall får kritikerna till certifieringen rätt. Får vi mer betalt, så har de fel.
Grisföretagaren Sven Jerpdal har synpunkter på certifieringen. /LG 100701

Köpes
PigWin-nyckel
Nyckel (dongel) till PigWin-programmet. 070-6923081

Köpes
Beg grisvåg
Har du en begagnad grisvåg (helst i Mellansverige)? Jag behöver en till att väga lamm. Ring 0730-351456Prisera går åt olika håll i Europa
Marknaden för slaktgrisar rör sig åt olika håll i Europa denna vecka. Medan priserna är oförändrade i Spanien och Danmark, vände de klart nedåt i Holland, Belgien, Österrike och Tyskland. Klaraste prisfallet hade Tyskland med 8 cent, vilket Österrike följde efter. Det sägs från slakterierna att prisfallet är en följd av de sänkta marginalerna på grisköttet, som har försämrats kraftigt under senaste dagarna.
Som ett resultat av den stora sänkningen i Tyskland och oförändrade priset i Danmark, är det ett prisgap på 5 cent mellan länderna, till nu Danmarks fördel. Mot den övriga trenden i Europa behöll Spanien priset oförändrat. Det anses bero på en förlorad slaktdag på torsdagen förra veckan, då det var helgdag i Katalonien.
Trend: Idag är situationen på marknaden för slaktgrisar mer avslappnad. De volymer som bjuds ut säljs lätt till slakterierna. Efter förra fredagens prisnedgång bör priset kunna bestå oförändrat nästa vecka. Under senare år har priserna ofta försvagats just den här tiden på året, för att snabbt återhämta sig. ISN 100701

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-

Marknadskommentarer
Scan och SLS
Äntligen är sommaren här, vilket också har positiva effekter på försäljningen, speciellt på olika köttdetaljer som går direkt till konsument såsom filé, kotlett och picnickbog.
Däremot är marknaden för industriråvara fortsatt prispressat och det är en trögare försäljning. Scan ökar sin grillproduktion, där efterfrågan på flintastek nu tagit extra fart.
Noteringen +20 öre per kg för slaktgris upp till 109,9 kg.

KLS Ugglarps
Marknaden är i stort sett oförändrad nästa vecka. Det fina vädret underlättar försäljningen av detaljer för grillen medan det är något trögare marknad för industriråvara. 

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi säljer som förväntat nu när det blivit veckert väder och det ska ju bli fint väder även nästa vecka.
-Men det behöver vara mer go i branschen. En del sätter inte in smågrisar och en del minskar insättningarna.
-Vi har inte räknat antalet anmälda till certifieringen, men det har kommit en hel del senaste dagarna. Men fattas också en del, när anmälningstiden redan gått ut.

Dalsjöfors Slakteri
Peter Johansson: -Vackra vädret medför att säsongsdetaljerna är slutsålda. Prisnivån är hyfsad, men det som kunden köper idag, sålde vi för några veckor sedan. Under de senaste 14 dagarna har det varit något trögt, men en del dagar bra och en del mindre bra priser.
-Vi kör nu för fullt i anläggningarna. Överskottet på smågrisar är hanterbart.
-Det är hög anmälan till certifieringen och vi har bara enstaka kvar leverantörer som inte anmält sig.

Boarps Gård
Per Karlsson: -Cato Gustafssons analys att undertecknad m fl lyfter frågan om den svenska slaktindustrins lägre effektivitet av skälet att vi vill ha mer betalt för grisarna, det är helt korrekt.
USDA-rapporten gjorde på 12 timmar det nästan 100 SEK dyrare att föda upp en gris. Situationen har gått från mycket allvarlig till fortsatt mycket allvarlig.

Danish Crown
Marknaderna för färskt kött i Europa är under press. Vi upplever att priserna på skinka och kotlett faller, medan framändarna bl a hjälps upp av god försäljning på karré och därmed håller prisnivån. Den mycket kraftiga sänkningen av priset i Tyskland har satt priserna ytterligare under press, men omvänt har försäljningen fått hjälp av bra väder i mellersta Europa. Detta samman med VM i fotboll är en fast botten under priserna.
I Kina är gränserna fortsatt stängda i HongKong och Vietnam och det är f n inte utsikter för en bättre situation. Vår försäljning går fortsatt direkt in i Kina och är därför inte berörd, men situationen belastar likviditeten hos våra kunder. Därmed utgör den även en risk för oss.
Ryssland har under våren köpt mycket stora volymer. Nu har försäljningen bromsats upp lite, men den ligger fortsatt på en hög nivå, jämfört med tidigare. Avsättningen till Japan och övriga tredje länder är oförändrad.

Grisföretagare
Sven Jerpdal, Örsundsbro:
-Slakterierna begår kontraktsbrott mot oss leverantörer!
-De flesta av oss leverantörer har kontrakt med något slakteri på att köpa grisar av oss. Dessa kontrakt löper för de flesta av oss på kalenderår. Detta betyder att slaktarna måste köpa våra grisar året ut, oavsett vad den pågående griscertifieringen försöker att ställa till med! När ska vi grisproducenter bli respekterade av våra kunder?
Diktatorsfasoner!

Sveriges Grisföretagare
Annika Bergman: -Bara grillsäsongen kommer, då får vi bättre grispriser! Vi har hört det många gånger och vi grisföretagare går ständigt i väntans tider...
-Nu har en stor del av grillsäsongen gått. Det borde vara bra drag i köttet.
-Vi ifrågasätter slakteriernas engagemang för att höja grispriset. De egna kalkylerna försöker man nog ta hem, men grisföretagarnas? Man kör bara på som vanligt och transfererar de priser man får. De borde vara pinsamt medvetna om att det nu snabbt bär utför med volymerna. Slutsatsen man kan dra är att den svenska marknaden inte fungerar.
-Det behövs ett nytänkande, mer engagemang och nytänk, i försäljningen av det svenska grisköttet. Inte minst psykologiskt betyder det mycket för grisföretagarna att ha affärspartners som är på hugget och utvecklar marknaden. Då ökar framtidstron så att fler satsar!

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
lg.lannhard@agrar.se
@-GRIS 2 juli 2010
Senaste uppdatering gjord 5 juli 14,25
Klicka för veckans senaste notering
Klicka för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Grispriserna vecka 27

Partipriset
Scans partipris är från 17 maj 18,87 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.

SLAKTSVINSSTALLAR I BRA SKICK
Belägna utanför Vessigebro. Byggda/renoverade mellan 96-01. Fyra avdelningar med totalt ca 1700 platser. Långtrågboxar, Weda blötutfofdring med möjligheter till alternativa fodermedel, samt egen foderberedning. Uthyres på flerårskontrakt. För mer information:
Ägare
Johan Nylander
Tel 070-8871615
Konsult Grisproduktion
Maria Kihlstedt
Tel 070-5483084Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 27 v 26 v 25 v 24
Spotmarknaden Sva) 73-94,9 14,40 13,80 13,80 13,80
Ginsten Slakteri 65-94,9 13,60 13,60 13,40 13,40
KLS Ugglarps Topp*** 70-96,9 13,55 13,55 13,35 13,35
Skövde Slakteri 70-96,9 a13,45 a13,45 a13,45 a13,45
Dalsjöfors Slakteri 75-96,9 13,55 13,35 13,35 13,35
Dahlbergs Slakteri 71-96,9 13,30 13,10 13,10 13,10
Nyhléns & Hugos. avt flexibla 12,85 12,85 12,85 12,85
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,85 12,85 12,65 12,65
SLP 70-96,9 12,25 12,05 12,05 12,05
Scan 75-96,9 12,25 12,05 12,05 12,05
-
Eko-grisar
Scan Krav 73-96,9 25,65 25,45 25,45 25,45
Scan Ekologisk 73-96,9 24,45 24,45 24,45 24,45
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a = Prisskala där bästa viktklass och kött-% betalas högre, övriga relativt mindre.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är vad marknaden indikerar just nu.
a
) Grisarna går till danska slakterier.
** Fritt Hörby. Tillägg från andra orter. Gärna högre vikter.
OBS! Endast hongriisar. Kastrater kan inte exporteras förrän Sverige infört smärtlindring vid kastration.
*** Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris 2010 och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.


Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg valuta v 27 v 26 v 25
13,05 Danish Crown 66,0–81,9 dkr 10,20 10,40 10,40
23,73 Nortura 71,1–85,0a nkr 19,78 19,78 20,40
11,54 LSO (HK) 75 – 90,5b euro 1,21 1,21 1,21
11,35 Österbottens 81 – 99 euro 1,19 1,19 1,19
12,59 Snellman 80–101 euro 1,32 1,32 1,32
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Inget slakteri har offentliga garantipriser f n.


Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 27 v 26 v 25 v 24 v 23
2 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,11 Tyskland 1,48 1,48 1,56 1,56 1,51
29 juni jämförbara**
16,47 England - - 1,727 1,740 1,727
16,06 Spanien - 1,684 1,684 1,668 1,642
13,64 Österrike - 1,430 1,510 1,510 1,450
13,60 Tyskland - 1,426 1,506 1,506 1,456
13,59 Holland - 1,425 1,483 1,503 1,454
14,07 Danmark - 1,475 1,475 1,475 1,448
13,49 Frankrike - 1,415 1,422 1,417 1,417
12,90 Belgien - 1,353 1,440 1,440 1,415
13,78 Polen - - - 1,445 1,378
14,40 Tjeckien - - - 1,510 1,451
13,64 Italien - - 1,430 1,392 -
13,77 Irland - 1,444 1,329 1,329 1,329
11,73 Sverige - 1,230 1,232 1,229 1,233
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand och vid ändrad valutakurs. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
27 jun Land v 25 v 24 v 23 v 22 v 21
Skr euro euro euro euro euro
14,58 EU, medelpris 1,529 1,530 1,497 1,467 1,432
-
17,36 Malta 1,820 1,820 1,820 1,820 1,820
16,45 England 1,725 1,706 1,717 1,690 1,652
16,31 Cypern 1,710 1,710 1,690 1,610 1,560
16,31 Portugal 1,710 1,690 1,670 1,630 1,600
15,89 Spanien 1,666 1,662 1,633 1,593 1,555
15,29 Litauen 1,603 1,553 1,496 1,480 1,491
15,20 Slovakien 1,594 1,548 1,505 1,464 1,425
15,09 Tjeckien 1,582 1,531 1,481 1,443 1,406
15,02 Luxemburg 1,575 1,575 1,575 1,504 1,504
14,94 Tyskland 1,567 1,599 1,569 1,530 1,501
14,78 Bulgarien 1,550 1,539 1,546 1,546 1,565
14,66 Lettland 1,537 1,564 1,493 1,537 1,492
14,57 Österrike 1,528 1,531 1,464 1,439 1,416
14,50 Rumänien 1,520 1,475 1,415 1,385 1,379
14,38 Ungern 1,508 1,515 1,434 1,406 1,370
14,25 Italien 1,494 1,484 1,442 1,409 1,379
14,21 Slovenien 1,490 1,474 1,441 1,413 1,380
14,16 Polen 1,485 1,505 1,437 1,401 1,348
13,68 Grekland 1,474 1,474 1,435 1,425 1,438
13,89 Sverige 1,456 1,447 1,439 1,443 1,392
13,87 Belgien 1,454 1,453 1,421 1,394 1,364
13,78 Estland 1,445 1,452 1,450 1,423 1,403
13,65 Holland 1,431 1,449 1,401 1,381 1,343
13,64 Danmark* 1,430 1,430 1,395 1,395 1,351
13,48 Irland 1,414 1,372 1,374 1,336 1,335
13,45 Frankrike 1,410 1,410 1,400 1,370 1,320
13,41 Finland 1,406 1,396 1,407 1,406 1,405
De fem största slakterierna i varje land rapporterar faktiskt utbetalat totalt belopp för slaktgrisarna, som divideras med antal slaktade kilo. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt individuella noteringstillägg.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svensk notering är med huvud. Detta gör gör att priserna ovan blir högre.
* Priserna fångar inte in ev efterlikvid vid årets slut.
Utan att betalningen ändras kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. Jämför därför helst euro-priserna mellan veckorna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.

Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
30 juni
23 juni
16 juni
9 juni
Utbud
465
510
885
575
Sålda
465
343
885
575
Medelpris, euro
1,51
1,55
1,60
1,60
Lägst
1,50
1,55
1,59
1,58
Högst
1,52
1,56
1,60
1,60
Medelpris, skr
14,40
14,78
15,26
15,37

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,50 kr, galtar 4,90 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 28 v 27 v 26 v 25
Nyhléns & Hugoson 140- - 7,55 7,55 7,55
Spotmarknaden Fri vikt, klass* 7,20 7,20 7,20 7,20
KLS Ugglarps 140- - 7,10 7,10 7,10
SLP 140,1 kg- - 7,05 7,05 7,05
Scan 140- - 7,05 7,05 7,05
Ginsten 140,1 kg- - 7,00 7,00 7,50
Göran Eriksson Fri vikt, klass** - 6,80 6,80 7,50
Dahlbergs 140- - 6,50 6,50 6,50
Skövde 140- - 6,00 6,00 6,00
Dalsjöfors 58% - 5,60 5,60 5,60
Galtar
Göran Eriksson Fri vikt, klass** - 4,20 4,20 4,90
KLS Ugglarps oflådd - 3,00 3,00 3,00
SLP oflådd - 2,40 2,40 2,40
Scan oflådd - 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd - 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd - 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd - 2,15 2,15 2,15
* Fritt Hörby. Priset är vad marknaden indikerar just nu.
** Fritt din gård

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 27 v 26 v 25
8,32
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,50 6,70 6,70
19,78
Nortura Fri vikt nkr 16,49 16,49 16,54
Finland
6,20
LSO (HKScan) Fri vikt, E euro 0,65 0,65 0,65
4,67
Österbottens Fri vikt, E euro 0,49 0,49 0,49
6,20
Snellmans Fri vikt, E euro 0,65 0,65 0,65
Tyskland
9,73
ZNVG 56 % euro 1,02 1,02 1,10
Galtar
7,04
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,50 5,70 5,70

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 26 v 25 v 24 v 23 v 22 v 21 v 20
Pund
11,64
11,54
11,47
11,64
11,52
11,42
11,21
Dollar 7,80 7,77 7,82 7,99 7,83 7,88 7,81
Euro 9,54 9,54 9,60 9,61 9,56 9,68 9,67
Dansk 1,28 1,28 1,29 1,29 1,28 1,30 1,30
Norsk 1,19 1,20 1,21 1,21 1,20 1,21 1,21
Yen 8,82 8,60 8,57 8,78 8,55 8,72 8,56
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
Klass, kr/kg v 28 v 27 v 26 v 25
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 19,00 19,00 19,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 18,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 19,10 19,10 19,10
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
SLP
SLP+ 23 kg - 19,70 19,50 19,50
Dito PMWS-vaccinerade - 18,85 18,65 18,65
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 18,60 18,60 18,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dalsjöfors Slakteri 2 per gris per gris per gris per gris
Smågris Bas, 30 kg - 497 497 497
Dalsjöfors Extra, 30 kg3 - 517 517 517
Scan
Bis Plus 30 kg, beräkn. - 486 477 477
Bis Plus 30 kg, marknad - 477 477 477
Bas 30 kg, beräknad - 452 443 443
Bas 30 kg, marknads - 443 443 443
Nyavvanda, 9 kg - 322 316 316
KRAV, 30 kg - 824 815 815
Scan Ekologisk - 781 772 772
Ej PMWS-vaccinerade4 -20 kr -20 kr -20 kr -20 kr
Spotmarknaden        
30 kg5 550 550 550 550
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - 1 vecka översk översk
KLS Ugglarps - balans balans balans
Skövde Slakteri - översk översk översk
SLP - - - -
Dalsjöfors Slakteri - översk översk balans
Dahlbergs Slakteri - översk översk översk
Ginsten - översk balans översk
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överskott, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 27 v 26 v 25 v 24 v 23
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
307
Basis 7 kg 240 242 242 242 236
495
Basis 30 kg 387 394 394 394 385
313
SPF+Myc 7 kg 245 247 247 247 241
501
SPF+Myc 30 kg 392 399 399 399 390
318
SPF 7 kg 249 251 251 251 245
506
SPF 30 kg 396 403 403 403 394
1031
Økologi 30 kg 806 811 803 803 790
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
744
25-kilos 620 620 620 620 620
LSO (HK) euro euro euro euro euro
496
25-kg, Priimuus 52 52 52 52 52
Snellmans
553
Grund 30 kg A1* 58 58 58 58 58
Tyskland
486
ZNVG 28 kg 51 53 54 54 54
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
27 jun Land v 25 v 24 v 23 v 22 v 21
Skr euro euro euro euro euro
416 EU, medelpris 43,62 44,15 44,31 44,51 44,14
-
763 Malta 80,00 80,00 80,00 80,00 80,00
626 England 65,62 65,13 65,67 65,01 63,79
593 Italien 62,23 62,49 62,77 62,97 64,37
582 Sverige 61,07 60,54 60,64 60,70 58,82
546 Slovakien 57,25 57,25 61,31 57,00 56,96
520 Tjeckien 54,53 54,65 57,42 57,42 57,76
489 Finland 51,32 49,33 49,53 50,17 49,97
501 Tyskland 52,60 53,10 53,20 53,30 53,20
372 Ungern 39,03 46,55 45,97 44,88 41,85
438 Portugal 46,00 46,00 46,00 44,00 46,00
434 Danmark* 45,55 45,57 44,50 44,62 43,14
419 Belgien 44,00 44,00 44,00 43,00 41,50
385 Luxemburg 40,40 40,40 40,40 40,50 40,50
357 Spanien 37,50 38,17 38,49 39,14 38,65
371 Estland 38,95 37,22 37,72 36,31 34,36
328 Frankrike 34,40 34,80 35,00 35,00 34,80
326 Holland 34,25 34,25 34,25 34,25 34,00
301 Polen 31,57 32,43 32,88 33,00 34,06
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsgyltor
Säljare Ålder v 27 v 26 v 25 v 24
Spotmarknaden 5,5 mån 1300 1300 1300 1200