Senaste nytt om priser
och marknaden

Det som står här är arbetskopia, fram tills jag skickar sidan som email på fredagskvällen. Det kan tillkomma uppgifter även senare. Uppdatera gärna innan du läser.

Matgrisar stiger vid KLS Ugglarps, Dalsjöfors, Dahlbergs
KLS Ugglarps, Dalsjöfors och Dahlbergs är de slakterier i Sverige som höjer grispriserna nästa vecka. KLS Ugglarps med 20 öre, Dahlbergs 25 och Dalsjöfors med 15 öre. Tyskland höjer också, med hela 4 cent, bortåt 40 öre. Nästa veckas tyska pris är 1,72 €, 15,53 kr. Även i Finland höjer Atria (inte HK som jag skrev i första versionen) med 4 cent. Det är en grillbonus under just nästa vecka. Vecka 25 halveras bonusen.
Det är alltså en klar upptrend, trots långvarigt regnigt väder i norra Europa. Där solen finns, i Spanien, är det lättare att sälja griskött och priserna är som vanligt goda den här tiden. Priset i Spanien ligger på 1,80 €, 16,29 kr.
EUs medelpris, faktisk betalning, ligger nu på 14,76 kr och är stigande efter en skakig vår. Svenska priset ligger i nedre delen av listan på 14,08 kr. Det är alltså medelpriset i snitt vid de större slakterierna. Du som förhandlat och fått något på nivån 16 - 16,50 kr så här års, får således känna att det blev rätt med tanke på det kyliga vädret när grillarna står standby, som ISN skriver. De som inte lyckats i förhandlingarna får således väsentligt mycket lägre pris, eftersom medelpriset är 14,08 kr.
Ekonomins hårda lagar drabbar alla och även Sveriges Grisföretagare, som hade en väl arrangerad årsstämma på anrika Örebro Slott. Det saknas pengar i kassan och medlemsavgifterna måste höjas. Samtidigt som regionföreningar inte tyckte medlemmarna fick valuta för dagens avgifter. Färre medlemmar måste betala allt mer. Kanske även få allt mindre, enligt vissa ombud, om kostymen samtidigt måste anpassas.
Per Karlsson, Boarp, t ex, ville i en skarp motion att Grisföretagarna skulle ansluta sig till Danske Svineproducenter, i stället för LRF. Danskarna är mer ekonomiskt orienterade, medan LRF i sina beslut friar mer till konsumenterna än till medlemmarna, menar han.
Eller med Pers egna ord: ... bryta samarbetet med LRF och i stället söka medlemskap i Danske Svineproducenter och därigenom få en samarbetspartner som driver aktiva grisföretagares frågor.
Motionen avslogs, på styrelsens rekommendation, men ödet ville ändå att Per skulle få rätt. Ett tilläggsyrkande antogs nämligen, att hela Sveriges Grisföretagares verksamhet ska ses över till nästa år. Då blir det i praktiken omöjligt att gå förbi Pers förslag att vända sig till de danska kollegerna för draghjälp med de branschekonomiska frågorna.
Det hölls många seminarier i skilda ämnen och en del som togs upp redovisar jag under nedanstående länkar:
Grisföretagarna lämnar LRF?
Handfat i varje stallavdelning
Matgrisar nytt namn på slaktsvin
Hästar störst smittrisk för grisar
Grisar gillar inte leksaker
Skötarråd på många språk
Mats ny på PigWin-tronen
Landshypotek bank i höst
Avelsparter för yorkshire på G
Fler faderraser på väg?
Branschbolag fortsatt i vila
Artiklarna är inte färdigskrivna, men du ser ämnena. Om du klickar på länkarna under närmaste dagarna, så får du veta mer.
Är t ex slaktsvin eller slaktgris ett bra eller dåligt namn på den gris vi föder upp till julskinka, grillbitar och korvråvara? Eller förlegat? Per Wallgren föreslog att vi ändrar namnet till matgris, precis som fågeluppfödarna döpt sina broiler och slaktkycklingar till matfågel. Smaka på namnet, när du grillar nästa gång! Slaktgris, eller matgris, vilket känns godast?
Vi föder ju inte upp grisarna för slutstation slakterierna, utan för att vi ska äta dem! /LG 120608, 120609, 120611

Stabila och stigande priser i EU
I början av veckan samlade sig EUs grispriser närmare varandra. Främst visade det franska grispriset en tydlig höjning med 7 cent och därmed hämtade Frankrike in på grannländerna, efter att i veckor ha legat märkbart under.
Utbudet ligger fortsatt under efterfrågan och särskilt under pingsten har handeln varit mycket god. I Danmark rider man f n på vågen av god exporthandel, speciellt till tredje land. Därför steg grispriset med ytterligare 3 cent. I Spanien steg priset till 1,80 €. Därmed ligger man fortsatt i toppen av listan över europeiska grisländer.
Liksom i Tyskland, blev det ingen prisuppgång i Holland, Österrike och Belgien. Regnet och det kyliga vädret hade satt grillaktiviteterna på standby. Å andra sidan är de volymer som bjuds ut på en nivå som kan göra prishöjningar möjliga.
Trend för den tyska marknaden: Exporten av griskött löper på bra. Ändå behövs en inhemsk stimulans, för att priserna ska stiga. En förhoppning är att fotbolls-VM samlar många att se TV tillsammans och fira med grillning. Sett ur dagens perspektiv, bör priserna som minst bli oförändrade. ISN 120607
Marknadskommentarer, slakterier
Scan och SLS
Vi kör enligt plan och har en bra försäljning, framför allt på filé. Den goda försäljningen av våra smakrika kryddiga korvar med hög kötthalt, gör att all charkråvara går åt!
Marknadstillägg och notering på smågrisar är oförändrat nästa vecka.

KLS Ugglarps
Marknaden för gris är något förbättrad och vi kan glädjande höja noteringen med 20 öre! Grillvädret har hittills i år varit sämre än normalt och detta påverkar griskalkylen till det sämre. Men trots det ogynnsamma vädret har försäljningen av Grill'it ändå gått bra. Redan idag har vi sålt större volym Grill'it än under hela förra säsongen och vi har goda förhoppningar även på denna säsong. Med bättre väder ökar efterfrågan på detaljer för grillen, så vi håller tummarna för fint väder.
Sommarsäsongen brukar innebära att nötmarknaden försämras något, och så även i år. Vi har minskad efterfrågan på nötkött och totalt sett är nötmarknaden sämre än tidigare i vår.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det rullar på rätt bra med försäljningen och nu väntar vi sommargästerna på västkusten, när skolorna slutat.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Relativt oförändrad marknad. Slaktgrisarn är i balans, liksom smågrisarna.

Skövde Slakteri
Cato Gustafsson: -

Spotmarknaden.se
Per Karlsson: -Sveriges Grisföretagare och Örebro Grisföretagare ska ha ett stort tack för en väl genomförd stämma i unika miljöer. Stort grattis till alla pristagare och inte minst årets grisföretagare Hans Agné.
Det kändes på stämman att många hörsammat hur viktigt det är att konkurrenskraften stärks i de kommande förändringarna av djurskyddslagen. Idag är sista dagen att skicka in yttrande, ni som inte gjort det ännu se till att göra det idag! Hur du gör, och ett utkast att ändra så det passar dig, finns HÄR

Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Vi inför en grillbonus nästa vecka på 4 cent för grisar som väger 80 - 92 kg. Det är för att få in tillräckligt många grisar i lämpligaste storlekar för grillstyckning. Priset sjunker vecka 25 med 2 cent och försvinner helt vecka 26.
-Även priset på smågrisar stiger nästa vecka, som en följd av grillbonusen. Smågrisuppfödarna måste också få mer pengar. Det är brist på smågrisar.
-Vi måste framöver arbeta hårdare med att få igång investeringar inom grisnäringen, inte minst för suggor, eftersom många besättningar lagts ner. Jag tror också att vi kan få igång ny produktion inom en period på 1 - 3 år.
-Det är nu fint väder i Finland, efter en väldigt kylig period. Vi hoppas vädret håller i sig och snart stimuleras försäljningen av grillprodukter av midsommar, som traditionellt är höjdpunkten på grillsäsongen.

HK Agri (HKScan.
Ulf Jahnsson: -I slutet av veckan blev det ett riktigt bra väder, efter att det varit regnigt och kyligt. Det har därför varit en bra vecka i Finland. Nu närmar vi oss midsommar och då brukar det som regel se bra ut.
-Priserna är oförändrade och det är balans för smågrisar.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade för färska köttprodukter. Efterfrågan på skinka är stabiliserad, med en tillfredsställande avsättning. Framändar, kotlett och bröst är likaså stabila, med en god efterfrågan.
Den engelska marknaden för ryggkött är likaså stabil, med god efterfrågan. Marknaderna i tredje land är stabila, med god avsättning till Japan.

Marknadskommentarer från grisföretagare
Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -

Bloggat:
Grisgeneralen
Örebromötet
Årsstämman i Örebro med Grisföretagarna blev för lite verkstad och motionerna diskuterades inte tillräckligt pga tidsbrist. Styrelsen hade inte gjort sin hemläxa om branschbolaget och gav krystade förklaringar. Bättring krävs om vi ska ha en kraftfull förening!
Maria Forshufvud, Svenskt Kött, sa att 82 % har förståelse för Svenskt Kött-märket, men inte att max 30 % av förpackningarna var märkta. Ut och missionera bland kunderna, i stället för bland uppdragsgivarna!
En eloge till den lokala föreningen för väl genomfört arrangemang kring årsstämman! Många bra seminarier och alerta utställare lärde oss en hel del.

Gunnelas blogg
Ändringar i lagstiftningen om djurskydd måste riskvärderas
Vid ändringar i regelverket eller införande av kontrollprogram måste konsekvenserna på djurhälsa analyseras för att säkerställa ett fortsatt lågt behov av antibiotikabehandling och därmed en minimering av riskerna för antibiotikaresistens.
Men den vikande svenska produktionen måste hejdas. Det kräver också en riskvärdering. Ökad kunskap hos allmänhet och konsumenter är en av nyckelfrågorna för att skapa efterfrågan på livsmedel producerade med hög djurvälfärdstandard. Samhället har därför ett ansvar för att föra ut information, något som också är målsättningen enligt EUs handlingsplan, säger konsumentorganisationerna Sveriges Konsumenter och Vi Konsumenter.

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
@-GRIS 8 juni 2012
Senaste uppdatering gjord 14 juni 10,40
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!
Grispriserna vecka 24

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
21,72 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 24 v 23 v 22 v 21
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Spotmarknaden Sva flexibla 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,00 16,00 16,00 15,70
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,70 15,50 15,50 15,50
Dahlbergs 71-96,9 15,00 14,75 14,75 14,75
Skövde Slakteri 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 77-101,9 14,45 14,30 14,30 14,05
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 14,00 13,80 13,80 13,80
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan 72-93,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Eko-grisar
Scan Krav 75-96,9 - - - -
Scan Ekologisk 75-96,9 - - - -
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är medelpris av vad olika köpare på marknaden vill betala just nu.
Slaktsvin, Norden, noteringar* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med t9,20illhörande ordinarie veckoleveranstillägg.

Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 24 v 23 v 22
13,67 Danish Crown 70,0–87,9 dkr 11,30 11,30 11,10
26,66 Nortura 71,1–90,0a nkr 22,41 22,41 22,41
13,72 HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro 1,52 1,52 1,50
13,45 HK Agri grund 76 – 92,5b euro 1,49 1,49 1,47
13,27 Atria Premium+ 78 – 96 euro 1,51 1,47 1,47
12,82 Österbottens 78 – 96 euro 1,46 1,42 1,42
13,81 Snellman 80–105 euro 1,53 1,53 1,53
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b 101001Finska.html ) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Slakteri med
offentliga garantipriser utöver individuellt avtalade. Garantipriser som regleras via kontrakt förekommer.
- - - -

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 24 v 23 v 22 v 21 v 20
8 juni Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,53 Tyskland 1,72 1,68 1,68 1,68 1,63
5 jun jämförbara**
16,29 Spanien - 1,804 1,768 1,733 1,713
16,19 England - 1,793 1,828 1,818 1,796
14,98 Tjeckien - - - - 1,660
14,95 Danmark - 1,656 1,629 1,602 1,601
14,68 Tyskland - 1,626 1,626 1,626 1,576
14,60 Frankrike - 1,617 1,550 1,503 1,490
14,50 Belgien - 1,606 1,606 1,581 1,544
14,17 Holland - 1,570 1,570 1,570 1,522
14,38 Polen - - 1,593 1,546 1,571
13,90 Österrike - 1,540 1,540 1,540 1,509
13,54 Italien - - 1,500 1,500 1,516
13,51 Irland - 1,497 1,497 1,497 1,497
9,49 Sverige - 1,051 1,051 1,039 1,052
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
27 maj Land v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
Skr euro euro euro euro euro
14,76 EU, medelpris 1,635 1,615 1,629 1,627 1,638
-
16,97 Malta 1,880 1,880 1,880 1,880 1,880
16,88 Cypern 1,870 1,860 1,810 1,810 1,810
16,38 England 1,815 1,815 1,797 1,751 1,751
16,14 Bulgarien 1,788 1,788 1,788 1,788 1,795
15,86 Lettland 1,757 1,723 1,740 1,746 1,749
15,65 Tjeckien 1,734 1,709 1,734 1,748 1,754
15,59 Grekland 1,727 1,727 1,644 1,644 1,629
15,53 Portugal 1,720 1,700 1,670 1,670 1,670
15,50 Spanien 1,717 1,691 1,683 1,683 1,684
15,47 Tyskland 1,714 1,683 1,663 1,683 1,714
15,46 Luxemburg 1,713 1,698 1,673 1,707 1,709
15,36 Slovakien 1,702 1,717 1,695 1,733 1,725
15,15 Rumänien 1,678 1,669 1,659 1,653 1,635
15,01 Österrike 1,663 1,632 1,633 1,676 1,678
15,00 Litauen 1,662 1,635 1,668 1,678 1,660
14,98 Polen 1,660 1,617 1,651 1,676 1,687
14,96 Estland 1,657 1,654 1,654 1,652 1,638
14,92 Ungern 1,653 1,643 1,671 1,708 1,655
14,76 Finland 1,635 1,616 1,618 1,561 1,604
14,51 Italien 1,607 1,607 1,627 1,645 1,709
14,48 Slovenien 1,604 1,592 1,595 1,641 1,648
14,08 Sverige 1,560 1,549 1,574 1,568 1,559
14,05 Irland 1,557 1,558 1,521 1,517 1,517
13,98 Holland 1,549 1,503 1,487 1,548 1,546
13,69 Belgien 1,517 1,517 1,523 1,548 1,572
13,64 Danmark* 1,511 1,511 1,510 1,472 1,472
13,09 Frankrike 1,450 1,450 1,450 1,490 1,500
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover 2009
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
6 juni
30 maj
23 maj
9 maj
Utbud
1630
1810
2220
2190
Sålda
1500
1450
2040
1450
Medelpris, euro
1,72
1,72
1,72
1,66
Lägst
1,71
1,71
1,71
1,64
Högst
1,73
1,73
1,73
1,67
Medelpris, skr
15,53
15,46
15,46
15,17

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,30 kr, galtar 5,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 24 v 23 v 22 v 21
Knorrevången Fri vikt, klass 9,60 9,60 9,60 10,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,30
Spotmarknaden Fri vikt, klass* 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 6,80 6,80 6,80 6,80
Dahlbergs 140- 6,80 6,80 6,80 6,80
KLS Ugglarps 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 6,12 6,12 6,12 6,12
Dalsjöfors 58% 7,25 7,25 7,25 7,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Skövde 140- 6,50 6,50 6,50 6,50
Galtar
Knorrevången oflådd 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,10 5,10 5,10 5,10
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård

Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka.
Suggor 9,60, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 24 v 23 v 22
9,80
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,10 8,10 8,10
19,34
Nortura Fri vikta nkr 16,26 16,26 16,26
Finland
7,67
Snellmans Fri vikt, E euro 0,85 0,85 0,85
5,86
HK Agrii Fri vikt, E euro 0,65 0,65 0,65
5,50
Österbottens Fri vikt, E euro 0,61 0,61 0,61
5,41
Spotmarknaden Fri vikt, E euro 0,60 0,60 0,60
Tyskland
11,64
ZNVG 56 % euro 1,29 1,28 1,28
Galtar
8,59
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 23 v 22 v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
Pund
11,11
11,21
11,21
11,47
11,10
10,92
10,86
Dollar 7,18 7,24 7,15 7,18 6,88 6,75 6,71
Euro 9,03 8,97 8,99 9,14 8,91 8,87 8,88
Dansk 1,21 1,20 1,21 1,23 1,19 1,19 1,19
Norsk 1,18 1,19 1,19 1,19 1,18 1,17 1,17
Yen 9,04 9,19 8,99 8,94 8,64 8,41 8,27
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Klass, kr/kg v 25 v 24 v 23 v 22
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 20,80 20,80 20,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 21,20 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 565 565 565
SLS (Scan)
Plus 30 kg - 540 540 540
Marknadstillägg/avdrag - 20 20 20
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
Spotmarknaden        
30 kg5, säljare begär ej bud ej bud ej bud ej bud
30 kg5, köpare betalar 700 700 700 700
Finsk smågris 30 kg, köp 85,22€ 85,22€ 85,22€ 85,22€
Dansk smågris 30 kg6 sälj 550 kr 560 kr 550 kr 550 kr
Dansk smågris 7 kg6 sälj 317 kr 317 kr 335 kr 335 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - brist brist brist
KLS Ugglarps - brist brist brist
Skövde Slakteri - brist brist brist
Dalsjöfors Slakteri - balans balans balans
Dahlbergs Slakteri - brist brist brist
Ginsten - balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 24 v 23 v 22 v 21 v 20
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
283
Basis 7 kg 234 237 231 225 225
477
Basis 30 kg 395 397 388 380 380
289
SPF+Myc 7 kg 239 242 236 230 230
484
SPF+Myc 30 kg 400 402 393 385 385
294
SPF 7 kg 243 246 240 234 234
488
SPF 30 kg 404 406 397 389 389
1086
Økologi 30 kg 898 898 892 885 885
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
916
25-kilos 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
446
25-kg, Priimuus 49,50 49,50 49,50 49,50 49,50
Snellmans
623
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
523
ZNVG 28 kg 58 58 61 61 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
27 maj Land v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
Skr euro euro euro euro euro
435 EU, medelpris 48,25 48,62 49,99 51,05 51,59
-
722 Malta 80,00 80,00 80,00 80,00 80,00
667 Sverige 73,95 73,51 72,61 74,87 73,67
650 Italien 72,04 72,04 72,67 72,99 73,06
586 Slovakien 65,00 65,42 69,14 46,08 64,56
540 Tjeckien 59,88 56,61 63,17 52,80 57,87
532 Tyskland 59,00 59,00 59,50 62,30 62,30
515 Finland 57,10 53,63 56,31 55,96 51,79
498 England 55,25 55,25 56,17 55,53 56,00
467 Ungern 51,79 57,96 52,07 54,97 68,95
424 Belgien 47,00 47,00 47,50 49,50 49,50
393 Luxemburg 43,60 41,70 39,50 49,60 45,30
391 Danmark* 43,33 43,32 43,96 43,96 42,88
428 Spanien 42,48 43,20 46,31 46,30 46,90
375 Polen 41,59 42,61 43,92 44,74 44,02
365 Holland 40,50 41,50 44,50 47,50 47,50
335 Estland 37,20 37,57 44,14 38,60 38,20
319 Frankrike 35,40 35,40 36,60 39,80 40,80
270 Portugal 30,00 30,00 30,00 32,00 32,00
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsdjur, dräktiga suggor
Köpare betalar Ålder v 24 v 23 v 22 -
Spotmarknaden 12 veckor 3000 3000 3000 -