Senaste nytt om priser
och marknaden

Det som står här är arbetskopia, fram tills jag skickar sidan som email på fredagskvällen. Det kan tillkomma uppgifter även senare. Uppdatera gärna innan du läser.

Midsommar höjer inte priset nästa vecka
Midsommar är tid för grillning och konsumtion av mycket griskött, även om sillen är självklar någon av helgdagarna. Det är bara att hoppas att vädret står sig, så att alla som tänkt sig måltiderna kring grillen kan genomföra dessa.
I europeisk jämförelse är svenska grispriset inte mycket att skryta med. Nåja, 50 öre från EUs medelpris, men de flesta läder har bättre pris än vi. Spanien ligger på dryga 16 kr. Däremot är vi nära toppen för smågrisar.
Tyska priset finns inte med i dagens @-GRS, eftersom tyskar inte dansar Små Grodorna på fredag, utan fortsätter träta om rätt grispris. Datera upp @-GRIS efter helgen! /LG 120621
Trevlig midsommar!

Tyska slakterier orsakade prisras i EU
Efter det stora prisraset på slaktgrisar i Tyskland i veckan, har EU delats upp i två marknader. Ena är de länder som inte följt med de tyska priserna nedåt, utan behåller en positiv trend. Ett sådant land är Spanien, som har högsta grispriset på tio år. I Frankrike gick priset upp med 2 cent, som följd av att utbjudna volymer är låga. Marknaden fortsätter även positivt i Italien. Utbudet ligger under föregående års nivå, medan efterfrågan på kött ökar av säsongsmässiga skäl.
Danmark visar sig inte imponerad av den tyska sänkta prisbilden. Det danska priset ligger nu hela 8 cent över det tyska. I förra veckan gjorde Danish Crown offentligt att man skrivit ett lönsamt kontrakt med Kinas största köttföretag, Shineway. Därmed bör exporten till Kina stiga väsentligt under de kommande månaderna.
Den andra delen av EUs marknad är under kraftigt inflytande av det tyska priset. I dessa länder trycktes priserna ned kraftigt i kölvattnet av tyska sänkningen. I Österrike föll priset med 6 cent och i Belgien 5 cent.
Från ISNs synvinkel sett, visades de stora tyska slakteriernas massiva inflytande på prissättningen tydligt den gångna veckan. Pga en mindre minskning av slaktvolymen och därmed överkapacitet vid några få, stora slakterier, fick inte alla kunder sina beställningar fyllda, men med hjälp av en informationskampanj kunde man pressa ner priserna väsentligt. Prisfallet sågs i Tyskland av flera marknadsintressenter som en hämdaktion mot den föregående veckans höjning av noteringen och mindre som ett resultat av utbud och efterfrågan.
Detta antagande stöds av det ökade avståndet mellan tyska priset och priserna i andra stora länder med export, såsom Spanien och Danmark. Det är ett beklagligt faktum att tyska slakterier uppenbarligen strävar efter att öka sin vinstmarginal genom att sänka inköpspriserna på slaktgrisar, i stället för att öka värdet och höja priserna till köttkunderna. Danmark är ett bra exempel på att det finns andra vägar att gå, än att sänka priserna på slaktgrisar.
Trend för tyska marknaden: Som en följd av att de stora slakteriernas minskat sin slakt, har det bildats en puckel av slaktgrisar, som inte hinner bearbetas omedelbart. Det är därför svårt att bedöma slakteriernas efterfrågan under veckan och när marknaden åter igen börjar flyta fritt. ISN 120620




Marknadskommentarer, slakterier
Scan och SLS
Varierande försäljning, där vi har brist på ädla detaljer och balans på charkråvara. I övrigt finns det mer produkter kvar att sälja.
Vi höjer noteringen på smågrisar nästa vecka till 550 kr (+10kr) och sänker marknadstillägget till 10 kr (-10kr).
Önskar Er alla en riktigt solig & trevlig midsommar!

KLS Ugglarps
Midsommar är en stor grillhelg och försäljningen inför midsommar har gått bra. I övrigt är marknaden relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.
Vi passar också på att önska alla en glad midsommar!

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har gått bra sälja till midsommar, särskilt grillprodukterna. Och det ser bra ut framöver. Det är balans både i slakten och för smågrisar.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Marknaden är relativt stabil. Säljet började dåligt i veckan, när det var dåligt väder, men blev bättre i slutet när väderprognoserna blev bättre. Men det har inte lett till bättre priser.
-Vi har svag brist på både slaktgrisar och smågrisar.

Skövde Slakteri
Cato Gustafsson: -

Spotmarknaden.se
Per Karlsson: -Alla priser är oförändrade, men utslagssuggor köpes för 3000 kr st.
Glad Midsommar!

Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Midsommaren är höjdpunkten för grillning. Finländska folket gillar att grilla. Konsumtionsmässigt ser det bra ut för oss i slakten och vi hoppas det fina vädret håller helgen ut.
-Vi har en del nyheter för grillen som vi hoppas mycket på.
-Vår grillbonus med denna vecka 2 cent tas bort nästa vecka.
-Jag alla i branschen i Norden en glad och trygg midsommar!

HK Agri (HKScan.
Ulf Jahnsson: -Det har varit en bra vecka, försäljningsmässigt. Vädret har blivit bättre och man har lovat fortsatt bra väder i helgen.

Danish Crown
Både på de europeiska marknaderna och i tredje land är priserna stabila denna vecka. Vi ser en oförändrat god avsättning på skinka och framdelar i Europa och en likaså oförändrad avsättning av kotlett och bröstfläsk i både Europa och i tredje land. Den ryska marknaden ger fortsatt fler ordrar, medan den kinesiska marknaden är inne i en lugn period, bl a som följd av stora inhemska volymer slaktgrisar.
Avsättningen av trimnings- och biprodukter, som annars satte vart under intryck av det goda vädret i början av månaden, är nu tillbaka i normalt läge.

Marknadskommentarer från grisföretagare
Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: Den svenska marknaden håller sig lugn och oförändrad. De höjningar som har varit i Europa de senaste veckorna har fått en vändning där både Tyskland och Holland har sänkt priset markant på grisköttet. Detta har gett en snabb och tydlig förändring även på smågrispriset som också har sänkts markant i vissa områden.
Trots dessa sänkningar tror både tyskar och danskar att den långsiktiga trenden kommer att vara positiv för grisproducenterna med fortsatt stigande priser.
Sojan fortsätter upp, dock i lugnare tempo än den senaste månaden. Det ryska lantbruksföretaget Miratorg, som är Rysslands största inom den agrara sektorn, har i dagarna annonserat om en nyetablering av en grisproduktion på 5000 suggor. Produktionen kommer att delas upp på tre enheter och beräknas slakta ca 200 000 grisar per år.
Det är inte det första företaget som satsar stort på grisproduktion i Ryssland på senare tid och det visar tydligt Rysslands vilja på att bli självförsörjande på griskött. Det visar också att det är fullt möjligt att göra sådana satsningar om det bara finns en politisk vilja och styrning.

Bloggat:
Grisgeneralen
Grattis Laholm!
Laholm har deckarförfattaren och oraklet Björn Hellberg, man också ett rekorderligt kommunstyre. I fortsättningsvis ska man endast servera kött som uppfyller svensk djurskyddslag, där kommunen har ansvar. JÄTTEBRA!
Per Karlsson ska ha en stor eloge för sitt målmedvetna arbete. Han är en framtidsman som ligger före i de flesta frågor. LRF och Sveriges Grisföretagare, som saknar framförhållning, bör i betydligt högre utsträckning lyssna till personer av Pers kaliber.
Trevlig midsommar, med god mat dryck!
Sven Jerpdal

Investeringstsunami på G?
Det är bra priser, framför allt på smågrisar, men trots detta inga investeringar.
Det kan bero på tre tunga orsaker:
1. Man avvaktar vad som kommer ut av den nya djurskyddslagen.
2. Vad händer med Scan i Sverige. Även om man inte levererar dit, så påverkas hela marknaden.
3. Vad händer i EU med de nya reglerna 2013. Kommer reglerna att efterlevas, eller blir det fortsatt olydnad från grisföretagarna i våra närmaste konkurrentländer.
Därtill är bankerna fortsatt jätteskraja för investeringar i djurproduktion.
Sveriges Grisföretagare och Scan, sätt dagordningen för framtiden!!

Gunnelas blogg
Grattis Leif och grattis Jordbruksverket!
Leif Denneberg, veterinär, har blivit generaldirektör för Jordbruksverket. En fantastisk utmanande befattning, som ledare för en av Sveriges största myndigheter, som verkligen har en bred verksamhet – allt ifrån CAP och landsbygdsprogram, marknadsfrågor, GMO, regler för försöksdjur, fiskeripolitik, växtskyddsmedel, djurskyddsregler, smittskydd, satsningar inom Matlandet Sverige och mycket mera. Det har varit mycket hemlighetsmakeri kring tillsättande av GD för såväl Jordbruksverket som SVA. Den tiden är förbi där myndigheterna var en plats för avsatta politiker och statssekreterare. Nu utannonseras tjänsterna och kandidaterna genomgår en omfattande utvärdering. Intresset för att bli generaldirektör för Jordbruksverket var tydligen stort. Och Leif höll måttet. Leif är en klok person, som bl a har visat att han klarar media med glans.

Tveksamt om livsmedlen är säkrare idag än för 50 år sedan

Jordbruksministrar, politiker och Agneta Dreber, som representant för livsmedelsindustrierna, hävdar att vi har aldrig haft så säkra livsmedel som idag. Idag firades internationella ackrediteringsdagen med seminarium på SWEDAC. Lars-Plym Forshell, Livsmedelverket, talade hävdade att det är tveksamt om livsmedelsäkerheten är bättre idag än för 50 - 60 år sedan. Vi har en helt annan värld än på 1950 – 60-talet. Listan över humana infektioner är längre, med nya typer av infektionsämnen typ campylobacter, EHEC/VTEC, Yersinia, norovirus, m m. Vi reser och handlar mer globalt. Vi har långa livsmedelskedjor med många mellanhänder. Många är okunniga och många kan göra fel. Vi har klimatförändringar och miljöförstöring. Det finns konstiga mattrender typ ”raw food” och vi storhandlar en gång i veckan, vilket ställer andra krav på förvaring och hållbarhet.
Av tradition har vi fokuserat på animaliska livsmedel, där slakten är en kontrollpunkt där vi kan ta prov och ställa krav på hygien. Vi pastöriserar mjölken! Och vi har ganska tydliga krav vid import. När det gäller vegetabilier finns lite regelverk, ingen kontrollpunkt och ingen övervakning.

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
@-GRIS 21 juni 2012
Senaste uppdatering gjord 29 juni 11,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!
Grispriserna vecka 26

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
22,97 kr 11 juni. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 26 v 25 v 24 v 23
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Spotmarknaden Sva flexibla 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,00 16,00 16,00 16,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,70 15,70 15,70 15,50
Dahlbergs 71-96,9 15,00 15,00 15,00 14,75
Skövde Slakteri 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 77-101,9 14,45 14,45 14,45 14,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 14,00 14,00 14,00 13,80
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan 72-93,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Eko-grisar
Scan Krav 75-96,9 - - - -
Scan Ekologisk 75-96,9 - - - -
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är medelpris av vad olika köpare på marknaden vill betala just nu.
Slaktsvin, Norden, noteringar* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med t9,20illhörande ordinarie veckoleveranstillägg.

Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 26 v 25 v 24
13,33 Danish Crown 70,0–87,9 dkr 11,30 11,30 11,30
26,66 Nortura 71,1–90,0a nkr 22,41 22,41 22,41
13,42 HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro 1,52 1,52 1,52
13,15 HK Agri grund 76 – 92,5b euro 1,49 1,49 1,49
12,98 Atria Premium+ 78 – 96 euro 1,47 1,49 1,51
12,53 Österbottens 78 – 96 euro 1,42 1,44 1,46
13,50 Snellman 80–105 euro 1,53 1,53 1,53
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b 101001Finska.html ) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Slakteri med
offentliga garantipriser utöver individuellt avtalade. Garantipriser som regleras via kontrakt förekommer.
- - - -

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
22 juni Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,39 Tyskland 1,63 1,63 1,72 1,68 1,68
19 jun jämförbara**
16,08 Spanien - 1,822 1,822 1,804 1,768
15,90 England - 1,801 1,798 1,793 1,828
14,93 Tjeckien - - 1,691 1,695 1,671
14,62 Danmark - 1,656 1,656 1,656 1,629
14,49 Polen - - 1,641 1,624 1,593
14,47 Frankrike - 1,639 1,622 1,617 1,550
14,41 Italien - 1,633 1,563 1,519 1,500
13,85 Belgien - 1,569 1,618 1,606 1,606
13,83 Tyskland - 1,567 1,666 1,626 1,626
13,52 Holland - 1,532 1,589 1,570 1,570
13,23 Österrike - 1,499 1,561 1,540 1,540
13,21 Irland - 1,497 1,497 1,497 1,497
9,45 Sverige - 1,071 1,053 1,051 1,051
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
17 jun Land v 24 v 23 v 22 v 21 v 20
Skr euro euro euro euro euro
14,86 EU, medelpris 1,683 1,674 1,659 1,635 1,615
-
17,48 Cypern 1,980 1,980 1,920 1,870 1,860
16,60 Malta 1,880 1,880 1,880 1,880 1,880
15,95 Grekland 1,807 1,807 1,798 1,727 1,727
15,92 England 1,803 1,803 1,818 1,815 1,815
15,89 Portugal 1,800 1,770 1,750 1,720 1,700
15,89 Lettland 1,800 1,705 1,694 1,757 1,723
15,80 Bulgarien 1,790 1,790 1,790 1,788 1,788
15,75 Spanien 1,784 1,784 1,752 1,717 1,691
15,69 Polen 1,777 1,735 1,699 1,660 1,617
15,47 Luxemburg 1,753 1,717 1,717 1,713 1,698
15,39 Rumänien 1,743 1,724 1,700 1,678 1,669
15,38 Tjeckien 1,742 1,724 1,716 1,734 1,709
15,32 Slovakien 1,735 1,740 1,720 1,702 1,717
15,15 Ungern 1,716 1,682 1,661 1,653 1,643
14,94 Tyskland 1,693 1,724 1,714 1,714 1,683
14,85 Litauen 1,682 1,778 1,700 1,662 1,635
14,68 Estland 1,663 1,657 1,657 1,657 1,654
14,65 Österrike 1,660 1,660 1,658 1,663 1,632
14,64 Italien 1,658 1,608 1,611 1,607 1,607
14,61 Finland 1,655 1,634 1,635 1,635 1,616
14,42 Slovenien 1,634 1,611 1,609 1,604 1,592
14,14 Sverige 1,602 1,593 1,581 1,560 1,549
13,99 Belgien 1,585 1,572 1,572 1,517 1,517
13,84 Danmark* 1,568 1,568 1,543 1,511 1,511
13,76 Irland 1,559 1,558 1,559 1,557 1,558
13,86 Frankrike 1,570 1,570 1,520 1,450 1,450
13,70 Holland 1,552 1,549 1,549 1,549 1,503
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover 2009
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
20 juni
13 juni
6 juni
30 maj
Utbud
2205
1860
1630
1810
Sålda
1435
1260
1500
1450
Medelpris, euro
1,64
1,68
1,72
1,72
Lägst
1,63
1,66
1,71
1,71
Högst
1,70
1,69
1,73
1,73
Medelpris, skr
12,71
14,81
15,53
15,46

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,30 kr, galtar 5,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 26 v 25 v 24 v 23
Knorrevången Fri vikt, klass 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,30
Spotmarknaden Fri vikt, klass* 9,00 9,00 9,00 9,00
Dalsjöfors 58% 8,25 8,25 7,25 7,25
KLS Ugglarps 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Dahlbergs 140- 7,30 7,30 6,80 6,80
Ginsten 140,1 kg- 6,80 6,80 6,80 6,80
Skövde 140- 6,50 6,50 6,50 6,50
Scan 140- 6,12 6,12 6,12 6,12
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,10 5,10 5,10 5,10
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård

Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka.
Suggor 9,60, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 26 v 25 v 24
9,55
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,70 8,10 8,10
19,34
Nortura Fri vikta nkr 16,26 16,26 16,26
Finland
7,49
Snellmans Fri vikt, E euro 0,85 0,85 0,85
5,73
HK Agrii Fri vikt, E euro 0,65 0,65 0,65
5,38
Österbottens Fri vikt, E euro 0,61 0,61 0,61
5,29
Spotmarknaden Fri vikt, E euro 0,60 0,60 0,60
Tyskland
10,56
ZNVG 56 % euro 1,20 1,24 1,29
Galtar
8,37
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,70 7,10 7,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 25 v 24 v 23 v 22 v 21 v 20 v 19
Pund
10,91
10,89
11,11
11,21
11,21
11,47
11,10
Dollar 6,96 7,02 7,18 7,24 7,15 7,18 6,88
Euro 8,83 8,82 9,03 8,97 8,99 9,14 8,91
Dansk 1,18 1,18 1,21 1,20 1,21 1,23 1,19
Norsk 1,17 1,17 1,18 1,19 1,19 1,19 1,18
Yen 8,74 8,84 9,04 9,19 8,99 8,94 8,64
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Klass, kr/kg v 27 v 26 v 25 v 24
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 20,80 20,80 20,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 21,20 21,20 21,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 22,00 22,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 565 565 565
SLS (Scan)
Plus 30 kg - 550 540 540
Marknadstillägg/avdrag - 10 20 20
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
Spotmarknaden        
30 kg5, säljare begär ej bud ej bud ej bud ej bud
30 kg5, köpare betalar 700 700 700 700
Finsk smågris 30 kg, köp 85,22€ 85,22€ 85,22€ 85,22€
Dansk smågris 30 kg6 sälj 550 kr 550 kr 550 kr 560 kr
Dansk smågris 7 kg6 sälj 317 kr 317 kr 317 kr 317 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - brist brist brist
KLS Ugglarps - balans balans brist
Skövde Slakteri - brist brist brist
Dalsjöfors Slakteri - brist balans balans
Dahlbergs Slakteri - brist brist brist
Ginsten - balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor



Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
279
Basis 7 kg 237 234 234 237 231
469
Basis 30 kg 398 395 395 397 388
285
SPF+Myc 7 kg 242 239 239 242 236
475
SPF+Myc 30 kg 403 400 400 402 393
290
SPF 7 kg 246 243 243 246 240
480
SPF 30 kg 407 404 404 406 397
1060
Økologi 30 kg 899 898 898 898 892
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
916
25-kilos 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
437
25-kg, Priimuus 49,50 49,50 49,50 49,50 49,50
Snellmans
609
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
476
ZNVG 28 kg 54 54 58 58 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
17 jun Land v 24 v 23 v 22 v 21 v 20
Skr euro euro euro euro euro
419 EU, medelpris 47,54 47,52 47,94 48,25 48,62
-
706 Malta 80,00 80,00 80,00 80,00 80,00
688 Sverige 77,92 77,12 74,82 73,95 73,51
623 Tjeckien 70,60 62,30 61,57 59,88 56,61
605 Slovakien 68,59 61,97 68,44 65,00 65,42
596 Italien 67,50 68,84 69,69 72,04 72,04
516 Finland 58,45 55,71 55,31 57,10 53,63
498 Tyskland 56,50 57,10 58,70 59,00 59,00
473 England 53,62 53,62 55,01 55,25 55,25
455 Ungern 51,57 45,04 50,22 51,79 57,96
437 Estland 49,57 38,20 42,53 37,20 37,57
410 Belgien 46,50 46,50 46,50 47,00 47,00
399 Danmark* 45,21 45,35 44,41 43,33 43,32
373 Spanien 42,32 42,32 42,12 42,48 43,20
363 Luxemburg 41,20 44,70 44,70 43,60 41,70
361 Polen 40,89 41,21 41,37 41,59 42,61
348 Holland 39,50 40,50 40,50 40,50 41,50
309 Frankrike 35,00 35,00 34,80 35,40 35,40
264 Portugal 30,00 30,00 30,00 30,00 30,00
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsdjur, dräktiga suggor
Köpare betalar Ålder v 26 v 25 v 24 -
Spotmarknaden 12 veckor 3000 3000 3000 -