@-GRIS 2 november 2012
Senaste uppdatering gjord 2 november 19,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!


Senaste nytt om marknaden och priser

Fler mattraditioner med griskött efterlyses
I helgen är det Halloween, en av de nya riktigt stora mathögtiderna. Vad gör grisbranschen då för att ta så stor andel av konsumtionen som möjligt under firandet? Säljer helgskinka för 26,90 eller 29,90 kr! Det låter väldigt inspirerande!
Förr, när det var Alla Helgons Dag för de flesta svenskar, serverades nötstek med brunsås i kretsen av familjen. Det är kanske är den extra försäljningen som branschen fortfarande lever på, i de fall man köper grisstek i stället för nötkött?
Julskinkan är fortfarande viktigast på julbordet för nästan alla (i varje fall gammelsvenska) familjer. Detta har inte groddar, bönor och tacos kunnat rubba. Inte ens julkalkon. Men vi måste erövra nya matområden, om vi ska utveckla oss och sälja mer. Jag menar att Halloween är en mycket lämplig helg för en ny maträtt och då givetvis med anknytning till gris. Lägg reklampengarna där!! Handeln har ingen egen mening, handeln säljer det som går att tjäna pengar på. Det är grisbranschen som har initiativet!
Jag vill också slå ett slag för oktoberfesterna. De breder ut sig över landet med hög hastighet. Oktoberfesterna härstammar från Tyrolen. Det vi genast tänker på när vi hör oktoberfester är öl. Sedan är det nog fläsklägg, på tyska eisbein, eller schweinshaxe. Nämn någon högtid, eller annan fest, då varje person konsumerar runt 1 kg griskött vid en och samma måltid! Det blir många kilon griskött, om vi lyckas få oktoberfesterna till "vår" högtid, på samma sätt som skinka till jul. Satsa på nya mattraditioner, som ger konsumtion, är mitt budskap!
Jag kan inte låta bli att upprepa från förra veckan: Visst är det fantastiskt att så många konsumenter inte ser skillnad på griskött och oxfilé i butikerna och känner skillnad när de äter? Nu sägs att det sålts mer än 50 ton ungerskt griskött som oxfilé.
Och vad säger vi om alla muslimer, som med god aptit ätit nötkött som i verkligheten var griskött. Sover Muhammed?! Låt honom i så fall sova vidare!
Det händer inget med svenska grispriserna v 45. I Danmark fortsätter nedgången, nu med 30 øre. I Finland höjde Atria priset med 2 cent innevarande vecka. Finska HKScans priser vet vi inte något om, eftersom man valt att hålla dem hemliga för allmänheten i fortsättningen.
I veckan har CharkSM hållits, en tävling mellan charktillverkare. Årets godaste julskinka kommer från Scans Rapsgris. Det blev guldmedalj. Väntat, givetvis, men det har ju varit hemskt om den inte placerat sig i toppen.
Jag har en rapsgrisskinka ligger i frysen redan, så det biir snart provsmakning. Det lär väl inte gå att hålla sig till julafton! /LG 121102Förhoppningsvis slut på sänkningarna i EU
De europeiska priserna på slaktgrisar är fortsatt pressade och fortsatte nedåt även denna vecka. Priserna föll väsentligt överallt. Även semesterlandet Spanien blev denna gång hårt drabbat med ett minus på 5 cent. Efter sommarmånaderna med höga priser, ser vi en sänkning som är vanlig för säsongen. I Frankrike är marknaden för slaktgrisar fortsatt labil och fortsätter nedåt och priserna är nu nära det danska grispriset.
Orsaken till prisfallet i hela Europa är ganska lika. Det är rikligt utbud av slaktgrisar, svagare efterfrågan på kött och lugn export. I Tyskland fick slaktarna inte helt igenom sina krav på sänkning. Irland och England är ännu inte drabbat av sänkningarna.
Tendens på tyska marknaden: Lugn marknad väntas denna vecka. Orderböckerna är fortsatt tomma i mitten av veckan och grisköttet kan inte alltid avsättas regionalt. En del slakterier fortsätter dock slakten som vanligt, för att möta den stundande helgdagen i en del förbundsstater. Man väntar därför inte att det ska uppstå någon utbudspuckel. Det är hopp om att det stora prisfallet ska nått sin ände, men det är fortsatt viss osäkerhet inför nästa veckas priser. ISN 121030

Marknadskommentarer, slakterier
Scan och SLS
Vi har god anmälan och slaktar enligt plan. Oförändrat marknadsläge, bra tryck efter skinka i övrigt relativt balanserat. Läget och noteringen på smågris är oförändrat nästa vecka.
Nu är det klart, Sveriges bästa julskinka är korad på Chark-SM, som gick av stapeln i Göteborg den 1/11. SM-GULDET i kategorin julskinka, gick till Scans julskinka av rapsgris. HURRA!

KLS Ugglarps
Vi har bra efterfrågan på skinka och charkråvara, medan efterfrågan på kotlett och karré är något sämre på den svenska marknaden. Dock har vi en fortsatt god efterfrågan på en del detaljer som går på export till tredje land.
Gällande nötaffären är vi idag inne i en låg period med en säsongsenlig normal efterfrågan. Men marknaden är trög när det gäller både sorteringar och detaljer, vilket leder till prisnedgångar. Vi förväntar oss att november blir en fortsatt trög månad för att sedan, i enlighet med säsongen, vända uppåt.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson:-Veckan är som föregående, med bra efterfrågan på de flesta varorna.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Prisbilden fortsätter och pressas i Europa. Efterfrågan i Sverige stabil. Alla priser oförändrade. Balans slakt och smågrisar.

Skövde Slakteri
Tommy Ögren: -Veckan har varit lika positiv som den förra. Det är en strykande åtgång på råvaror nu. Även detaljerna säljs bra, endast karrén drar ner totalbilden.
I veckan har Skövde tillverkat 62 ton k-pack, vilket är bra för ett företag av vår storlek. Kort sagt, marknaden är så bra som den kan vara.
-Det som är oroligt är det som händer i Tyskland, med sänkta grispriser. Det finns ett överskott, som även säljs till Sverige, men det är inga stora volymer och det är ingen försäljning till dumpingpriser. Importen är därmed inget som stör den svenska marknaden.
-Vi har balans både i slakten och för smågrisarna.

Spotmarknaden.se
Per Karlsson: -

Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Priset på slaktgrisar steg md 2 cent innevarande vecka. Det är annars en normal vecka, med balans i slakten och överskott på smågrisar.

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -Snellman höjer svinpriset med 3 c/kg fr o m 4 november. Höjningen gäller både gödsvin och sugga.

Danish Crown
Denna vecka upplever vi att det europeiska marknaderna är något vanskligare. Detta beror på stort utbud av slaktgrisar och något matt efterfrågan på marknaden, som är ett uttryck för en något avvaktande hållning innan julhandeln kommer igång.
Vi ser ökad press på skinka, framändar, bog och karré. Kotlett är under press i Europa, meda vi säljer stabilt i tredje land. Baconmarknaden i England är likaså under press på spothandeln, medan försäljningen på kontrakt är stabil.
På marknaderna i tredje land ser vi god handel till Japan och Kina, medan Ryssland är mer avvaktande.

Marknadskommentarer från grisföretagare
Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: Priserna har dalat runt om i Europa de senaste veckorna. På griskongressen i Herning var anledningen rätt så tydlig. Det är en rekyl på den snabba uppgången som har varit. Man räknar med att priserna kommer att hämta sig relativt snart och tron på att det blir 2 - 3 års bra grispris i Europa kvarstår. Tyvärr fortsätter vissa foderråvaror att stiga i pris. Sojan har ökat med ca 40 öre bara på några dagar. Var priserna på våra foderråvaror kommer att landa är svårt att säga, men det är svårt att se en logik i varför de fortsätter upp som dom gör. Faktum är dock att vi lever i en orolig tid, där det spekuleras friskt i våra råvaror.

Bloggat:
Grisgeneralen
Sveriges Djurbönder, till vilken nytta?
Då Swedish Meats såldes var affären ett måste för Sveriges slaktdjursproducenter! Detta tyckte ett antal inbitna föreningsentusiaster. Jag undrar om dessa personer tycker lika idag?Flera av de förtroendevalda har slutat som slaktdjursproducenter, eller säljer till annat slakteri än Scan. Den som tog ut sitt insatskapital i samband med försäljningen gjorde definitivt den bästa affären. Idag har insatskapitalets nominella värde mer än halverats.
Sveriges Djurbönder är inget annat än ett mycket passivt holdingbolag, som lånat ut pengarna till HKSscan. Styrelsen och dess ordförande verkar att vara helt okunniga hur man kan utöva och ställa krav då man är kapitalägare.
Ställ konkreta krav på HK Scan som ger direkt nytta för den svenska slaktdjursproduktionen. I annat fall, säg upp lånen och sälj aktierna till, varför inte Atria. Pengarna skulle kunna användas till ett brett bolag som handlar med alla jordbrukets fyrfota djur. Ett sådant uppdrag har föreningen Sveriges Grisföretagare.
Om du fortsatt är missnöjd, så gå på nästa möte med Sveriges Djurbönder, eller helt enkelt, GÅ UR och ta de pengar du får och kanske också kan unna dig en trevlig kväll.

Gunnelas blogg
Svenska charkuterier i topp
Vem skulle tro att en majoritet av svenska konsumenter föredrar svensk korv och skinka – kanske inte matjournalisterna, som skulle gissa Italien; Spanien eller Tyskland. Men konsumenterna värdesätter ursprung. På Svenskt Kötts presseminarium i måndags presenterades en konsumentstudie (web-enkät drygt 1000 personer) som visar att 65 % förknippar bra charkuteriprodukter med Sverige. Rökt skinka och bacon hör till favoriterna. Hos yngre har charkuterier gått från vardaglighet till lyx. Att köttet kommer från lokala gårdar är viktigt för 52 % och stockholmarna vill veta mest om djurhållning, smak och köttinnehåll och ha fler produkter att välja på. På presseminariet serverades läckerbitar inspirerade av kocken Viktor Westerlind. Jag tycker mycket om korv och har haft förmånen att genom Slow Food göra egen korv hos Taylor and Jones och vara med några gånger på Korvakademins evenemang. Men det lär bli brist på svensk julskinka. Tyvärr ett tydligt tecken på att den svenska grisuppfödningen har tappat.

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se


Grispriserna vecka 45

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
22,97 kr 11 juni. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp

Slakteri Viktgr kg v 45 v 44 v 43 v 42
Spotmarknaden Sva flexibla 18,00 18,00 18,00 18,00
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,65 16,65 16,65 16,45
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,50 16,50 16,50 16,30
Dahlbergs 71-94,9 - 15,70 15,70 15,50
Dalsjöfors Kvalitet 77-101,9 15,25 15,25 15,25 15,05
Skövde Slakteri 72-96,9 15,00 15,00 15,00 15,00
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 14,60 14,60 14,60 14,40
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan 73-93,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Eko-grisar
Scan Krav 75-96,9 - - - -
Scan Ekologisk 75-96,9 - - - -
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är medelpris av vad olika köpare på marknaden vill betala just nu.
Slaktsvin, Norden, noteringar* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med t9,20illhörande ordinarie veckoleveranstillägg.

Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 45 v 44 v 43
13,91 Danish Crown 70,0–87,9 dkr 12,10 12,40 12,60
26,65 Nortura 67,1–90,0a nkr 22,98 22,98 22,48
13,32 HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml - -
13,07 HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml - -
13,40 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,56 1,56 1,54
14,60 Snellman 80–105 euro 1,70 1,67 1,67
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Slakteri med
offentliga garantipriser utöver individuellt avtalade. Garantipriser som regleras via kontrakt förekommer.
- - - -

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
26 okt Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,71 Tyskland 1,83 1,83 1,85 1,90 1,93
30 okt jämförbara**
18,20 Italien - 2,119 2,190 2,190 2,190
16,81 England - 1,957 1,929 1,944 1,940
16,08 Spanien - 1,873 1,923 1,949 1,961
15,45 Danmark - 1,799 1,825 1,825 1,826
15,25 Tyskland - 1,776 1,796 1,846 1,876
14,80 Frankrike - 1,724 1,777 1,834 1,889
15,60 Tjeckien - - 1,817 1,890 1,897
16,16 Polen - - - 1,882 1,902
14,85 Belgien - 1,729 1,779 1,840 1,865
14,55 Österrike - 1,694 1,735 1,786 1,817
14,72 Holland - 1,714 1,743 1,781 1,810
14,35 Irland - 1,671 1,671 1,671 1,671
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
28 okt Land v 43 v 42 v 41 v 40 v 39
Skr euro euro euro euro euro
15,96 EU, medelpris 1,858 1,893 1,915 1,925 1,920
-
20,10 Cypern 2,340 2,340 2,340 2,340 2,340
18,41 Italien 2,144 2,178 2,187 2,188 2,184
18,21 Malta 2,120 2,160 2,070 2,070 2,070
18,15 Grekland 2,114 2,114 2,117 2,117 2,127
17,50 Bulgarien 2,038 2,012 1,989 1,966 1,938
16,90 Slovakien 1,968 1,963 2,005 1,980 1,957
16,76 Tjeckien 1,952 1,961 1,964 1,952 1,933
16,70 Rumänien 1,945 1,945 1,955 1,971 1,962
16,69 Litauen 1,944 1,926 1,925 1,923 1,874
16,66 Portugal 1,940 1,970 1,970 1,970 1,970
16,61 Lettland 1,934 2,003 1,989 2,004 1,986
16,44 Österrike 1,914 1,914 1,943 1,946 1,943
16,34 England 1,903 1,903 1,901 1,896 1,895
16,21 Luxemburg 1,888 1,926 1,955 1,964 1,951
16,16 Polen 1,882 1,946 1,968 1,974 1,943
16,20 Tyskland 1,887 1,928 1,958 1,979 1,969
16,02 Ungern 1,877 1,918 1,926 1,911 1,898
15,97 Spanien 1,860 1,903 1,928 1,935 1,984
15,86 Slovenien 1,847 1,891 1,914 1,905 1,914
15,67 Sverige 1,825 1,827 1,826 1,841 1,836
15,67 Estland 1,825 1,825 1,831 1,844 1,749
15,10 Danmark* 1,759 1,759 1,759 1,759 1,735
14,91 Belgien 1,756 1,814 1,835 1,834 1,835
15,01 Finland 1,748 1,758 1,755 1,745 1,764
14,86 Frankrike 1,730 1,780 1,840 1,880 1,890
14,69 Holland 1,711 1,759 1,790 1,789 1,790
14,60 Irland 1,700 1,700 1,701 1,697 1,698
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover 2009
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
31 okt
24 okt
18 okt
10 okt
Utbud
1520
2540
1880
2410
Sålda
1260
1770
1260
2085
Medelpris, euro
1,87
1,85
1,90
1,97
Lägst
1,86
1,83
1,88
1,96
Högst
1,87
1,86
1,91
1,98
Medelpris, skr
16,06
16,03
16,35
16,96

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,55 kr, galtar 5,55 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 45 v 44 v 43 v 42
Knorrevången Fri vikt, klass 10,60 10,60 10,60 10,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,55 9,55 10,00 10,00
Dalsjöfors 58% 9,75 9,75 9,75 9,25
Spotmarknaden Fri vikt, klass* 9,00 9,00 9,00 9,00
KLS Ugglarps 140- 8,70 8,70 8,70 8,70
Dahlbergs 140- - 8,60 8,60 8,30
Ginsten 140,1 kg- 9,30 9,30 9,30 8,30
Skövde 140- 8,00 8,00 8,00 8,00
Scan 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,55 5,55 6,00 6,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård

Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka.
Suggor 10,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 45 v 44 v 43
10,46
Danish Crown 129,9 kg- dkr 9,10 9,20 9,50
16,73
Nortura Fri vikta nkr 14,43 14,43 14,43
Finland
7,55
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,85 0,85
5,51
HK Agrii Fri vikt, E euro heml - -
5,23
Österbottens Fri vikt, E euro heml - 0,61
5,15
Spotmarknaden Fri vikt, E euro 0,60 0,60 0,60
Tyskland
12,11
ZNVG 56 % euro - 1,41 1,46
Galtar
9,31
Danish Crown 109,9 kg- dkr 8,10 8,20 8,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 44 v 43 v 42 v 41 v 40 v 39 v 38
Pund
10,69
10,71
10,59
10,73
10,72
10,66
10,61
Dollar 6,62 6,66 6,56 6,70 6,65 6,58 6,56
Euro 8,59 8,67 8,61 8,62 8,61 8,48 8,50
Dansk 1,15 1,16 1,15 1,15 1,15 1,13 1,14
Norsk 1,16 1,16 1,16 1,16 1,15 1,14 1,14
Yen 8,28 8,32 8,30 8,59 8,47 8,48 8,40
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Klass, kr/kg v 45 v 45 v 44 v 43
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 21,50 21,50 21,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 21,30 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - - 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 20,50 20,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 565 565 565
SLS (Scan)
Plus 30 kg - 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
Spotmarknaden        
30 kg5, säljare begär 680 680 680 680
30 kg5, köpare betalar 520 520 520 520
Finsk smågris 30 kg, köp 85,22€ 85,22€ 85,22€ 85,22€
Dansk smågris 30 kg6 sälj 550 kr 550 kr 550 kr 550 kr
Dansk smågris 7 kg6 sälj 317 kr 317 kr 317 kr 317 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - brist brist brist
KLS Ugglarps - balans brist brist
Skövde Slakteri - balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri - balans balans balans
Dahlbergs Slakteri - - brist brist
Ginsten - brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
274
Basis 7 kg 239 249 255 255 255
471
Basis 30 kg 410 424 432 432 432
280
SPF+Myc 7 kg 244 254 260 260 260
477
SPF+Myc 30 kg 415 429 437 437 437
285
SPF 7 kg 248 258 264 264 264
481
SPF 30 kg 419 433 441 441 441
1005
Økologi 30 kg 874 884 914 914 914
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
846
25-kilos 730 730 730 730 770
HK Agri euro euro euro euro euro
426
25-kg, Priimuus heml - - - -
Snellmans
635
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
489
ZNVG 28 kg - 57 57 57 57
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
28 okt Land v 43 v 42 v 41 v 40 v 39
Skr euro euro euro euro euro
404 EU, medelpris 47,14 47,41 47,16 46,67 46,08
-
733 Malta 85,40 87,24 85,40 85,40 85,40
705 Sverige 82,18 79,42 81,49 80,96 86,04
595 Slovakien 69,37 77,55 79,81 71,04 48,52
557 Tjeckien 64,94 71,23 70,99 67,64 67,40
544 Italien 63,44 62,71 61,56 60,99 60,37
502 Finland 58,49 57,38 58,55 59,81 59,54
481 Tyskland 56,00 56,00 56,30 55,90 56,10
435 England 50,67 50,67 50,43 49,80 49,09
422 Danmark* 49,20 49,20 49,21 49,22 48,55
380 Spanien 44,33 43,53 42,53 41,72 40,61
408 Luxemburg 47,50 43,70 46,50 44,20 44,00
389 Polen 45,36 45,59 45,28 45,21 44,86
373 Belgien 43,50 44,50 45,00 44,00 44,00
325 Estland 37,92 36,60 42,20 37,60 37,91
305 Ungern 35,62 46,26 36,22 35,46 32,89
296 Holland 34,50 34,50 36,00 36,00 36,00
292 Portugal 34,00 34,00 34,00 34,00 34,00
273 Frankrike 31,80 32,60 32,60 32,20 30,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsdjur, dräktiga utslagssuggor
Köpare betalar Ålder v 45 v 44 v 43 v 42
Spotmarknaden 12 veckor 3000 3000 3000 3000